четвер, 25 жовтня 2018 р.

«Малинщина моя – Берегине моя»


І знову багрянцем палахкотить листя на деревах у малинському парку, і знову бібліотекарі району зібрались у Василевій світлиці, щоб віддати шану своєму землякові, видатному народозавцю, етнографу, письменнику Василю Скуратівському, цій неординарній людині, великому подвижнику українського Духу, імя якого носить наша бібліотека. 
В переддень дня народження Василя Тимофійовича Скуратівського, як завжди підвели підсумок районного  огляду-конкурсу  народознавчої роботи  в бібліотеках району ім.Василя Скуратівського  «Малинщина моя – Берегине моя», який  проводиться з метою посилення ролі бібліотек, як народознавчих центрів, які репрезентують народні звичаї, традиції, обряди, вірування, мораль і філософію.
В цьому році, ми визначали переможця за результатами творчих робіт бібліотекарів «Портрет сучасника». Пам’ятаючи слова Василя Скуратівського, який говорив: «Кожен день треба щось дозбирувати, щось вивчати, адже коли відходить людина й забирає навічно якусь рідкісну пісню, то її вже ніколи ніхто не знатиме, ніхто не заспіває. А це ж багатство нашого народу». Тому ми вирішили залишити прийдешнім поколінням розповіді про наших сучасників. І не помилились. Є в наших селах люди, про яких хочеться розповісти і залишити пам’ять майбутнім поколінням. Всі роботи, підготовлені на конкурс були дуже різноманітними, присвячені цікавим особистостям земляків.
Бібліотекар Пиріжківської сільської бібліотеки Ірина Василенко підготувала роботу «Спадщина мого роду: Тарасенко Микола Андрійович – і швець, і жнець, і на дуді грає», а Оксана Рябчун, бібліотекар Горинської сільської бібліотеки познайомила у своїй роботі «Талановиті мої земляки» з художником Віктором Синицею, поетесою Ганною Чорною, скульптором Петром Степаковим, який є автором пам’ятника М.М.Миклухо-Маклаю в  Малині. Про «Українську Мадонну – Раїсу Недашківську», яка народилася у с.Старі Вороб’ї розповіла у своїй роботі бібліотекар села Ольга Дубас. А малинівська бібліотекар Алла Котлубовська познайомила з місцевим скульптором Олегом Демченком, який є автором пам’ятника князю Малу, встановленому у місті. Роботи двох бібліотекарів з Скуратів та Гранітного були присвячені сучасним героям, які віддали своє життя за незалежність України: Олександру Яхнівському та Олексію Влодарському. Справжнім художнім твором була робота бібліотекаря з Лумлянської сільської бібліотеки Алли Черненко, в якій вона розповіла про «Людину красивої долі» Павла Раскова. Про жінок, які «Своє серце віддали дітям» написали бібліотекарі з села Владівка – про вчительку української мови та літератури, яка все своє життя розкривала своїм учням красу і силу рідного слова Михаленко Ганну та бібліотекар з Любовицької сільської бібліотеки – про вчительку початкових класів Надію Яківну Пришляк, яка завжди звертаючись до дітей говорила: «Хочу навчити вас не лише писати і читати, а й бути добрими людьми. Пам’ятайте, люди – це зірки, і чим більше від них світла, тим краще». Леся Чайка з Щербатівської бібліотеки свою роботу присвятила «Людині у білім халаті» Бойко Ліді Василівні і разом з тим висловила велику вдячність за її працю, її професіоналізм, доброту та щирість її великого серця, сказала велике дякую за її допомогу, теплі слова, розуміння, за безліч пройдених кілометрів, за недоспані ночі, за тих людей, які поряд з нею стали хоч трішки щасливішими. «Лірик, романтик, наш сучасник» - таку назву мала робота бібліотекаря з Головок Надії Мєлєщенко, яку вона присвятила поету Валерію Лісовському, який довгий час був директором місцевої школи, його «Пісню про Малин» знає кожен житель нашого краю. Про Синявську Ніну Іванівну, місцеву поетесу, учасницю фольклорно-етнографічного ансамблю «Дібрівчанка» написала бібліотекар дібрівської сільської бібліотеки Валентина Мельниченко. А Наталія Деняченко з с.Буда Вороб’ї провела величезну роботу, зібрала цінний матеріал про Євгена Черненка, який є гордістю села. Євген Черненко – відомий в Україні вчений, археолог. Його найбільшим досягненням є дарунок свій Україні – це розкопана його експедицією скіфська пектораль.
Тож визначити переможця конкурсу цього року було неймовірно важко. І це мабуть не головне. Головне – значення цих творчих робіт для наших земляків. Недаремно Василь Скуратівський назвав колись свою дипломну роботу «Люди – гордість твоя Полісся».
 
Все таки вивчивши та оцінивши творчі роботи бібліотекарів переможцем  - визначили  Наталію Деняченко з Будо Вороб’ївської сільської бібліотеки. Прокоментувала роботи директор Малинської ЦРБ Тетяна Бідун. А Відзнаку "Малинщина моя - Берегине моя" та подарунок вручили начальник управління гуманітарної сфери Малинської РДА Світлана Барановська та заступник начальника управління гуманітарної сфери, начальник відділу культури Людмила Фещенко.



Кожна травичка зростає на своєму корені, - кажуть у народі. Духовним коренем кожного з нас є відчуття свого роду, того клаптику землі, на якому зростав. Ми багато років ходимо вулицями рідного села чи міста, але не задумуємося, скільки ще невідомих історій із життя рідного краю забуто, розтрачено за нашими щоденними турботами. 
То ж ми вдячні бібліотекарям нашого району, що вони поповнили своїми роботами краєзнавчу скарбницю нашого краю.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!