вівторок, 17 серпня 2021 р.

Шлях до незалежності: Від шістдесятників до Незалежності: дисидентський рух в України 60-80-х років ХХ століття

Від шістдесятників до Незалежності: дисидентський рух в України 60-80-х років ХХ століття (онлайн-презентація видання «Дисиденти. Антологія текстів»)

Друга половина 50-х років ХХ століття — час хрущовської відлиги — ознаменувалася піднесенням суспільного і культурного життя в тодішній під радянській Україні. На його тлі виникло унікальне явище — шістдесятництво, яке проявило себе у різних сферах: культурній, науковій громадській. Однак з середини 60-х років ситуація кардинально змінюється: невеликий простір свободи (чи, радше, ілюзії свободи) почав стрімко звужуватися, знаменуючи початок Епохи Застою. Перед тодішньою українською елітою постало питання: як діяти в цій ситуації? Частина з них пішла на компроміс із владою, частина — у внутрішню еміграцію. Однак і були ті, хто пішов на відкриту конфронтацію з радянським режимом. Більшість з них стали в’язнями таборів, а деякі за свою позицію навіть поплатилися життям (Василь Стус, Олекса Тихий, Валерій Марченко).

Сьогодні надзвичайно важливо осмислити діяльність українського дисидентського руху, а це неможливо зробити без ознайомлення з діяльністю дисидентів і безпосередньо з їх працями (статтями, відозвами, виступами, художніми творами). Зрозуміло, для масово читача немає можливості ознайомитися з великим і розрізненим масивом літератури, присвяченого дисидентському руху.

Скласти цілісне уявлення про дисидентський рух допоможе видання «Дисиденти. Антологія текстів» (Дисиденти. Антологія текстів [Текст] / За ред. Олексія Сінченка. — К.: Дух і Літера, 2018. — 656 с. — (Серія «Бібліотека спротиву. Бібліотека надії).

В анотації до видання зазначається, що в антології вперше здійснено спробу представити дисидентський рух 1960-80-х років у всій його поліфонії, не так на рівні суспільно-політичної проблематики, як на рівні конкретних доль.

Антологія складається з семи розділів.

Перший розділ — розділ «ув’язненої поезії», де представлена поезія як загальновідомих, там і менш відомих широкому загалу авторів.

У другому розділі представлені публічні виступи і заяви, які символізували наростання відповідальності, бо жоден виступ не оминало око КДБ.

Третій розділ репрезентує вершини самвидавної есеїстки, які обіймають широке коло проблем.

В інших розділах представлено так звані «останні слова» підсудних на тогочасних закритих процесах та свідчення про умови перебування в таборах, на засланнях і психіатричних лікарнях, що дасть змогу сучасному читачеві відтворити необхідні контексти для усвідомлення тих обставин, у яких «в’язні сумління» обстоювали своє право бути людьми.

Також у виданні подані інтерв’ю з Раїсою мороз та Надією Світличною, яким вдалося емігрувати з СРСР, а також тамвидавною (закордонною) есеїстикою.

Останній розділ «Переосмислення» — це аналіз пережитого безпосередніми учасниками дисидентського руху.

Підсумовуючи, можемо сказати, що це видання, наявне у фондах Центральної публічної бібліотеки імені Василя Скуратівського, доступно і повно репрезентує діяльність українського дисидентського руху 1960-1980-х років.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!