середу, 15 лютого 2012 р.

Давайте знайомитися...


Наша бібліотека – це вже не місце, де тільки видають книги. Це місце,  де людина з мізками може провести час. За компютером посидіти, чи зі своїм  ноутбуком і нашим Wi-Fi, книжки-газети почитати, з друзями зустрітися.





В 1929 році в центрі міста був збудований районний Будинок культури. А в 1931році в лівому крилі на другому поверсі відкрилася районна бібліотека  з книжковим фондом  4000 примірники книг.

Віроломний напад фашистської Німеччини перервав мирне життя. Робота бібліотеки була припинена. В приміщенні Будинку культури був облаштований німецький шпиталь, а в приміщенні бібліотеки тимчасово розмістився німецький комісаріат. Після визволення  міста, в приміщенні бібліотеки  було знищено та спалено весь книжковий фонд.

Тільки після визволення Малина в 1943році бібліотека відновила свою роботу. Очолила її Розалія Григорівна Розман. Тяжко було відновити роботу бібліотеки, адже книг майже не залишилося. На прохання бібліотекаря відгукнулися жителі міста. Всі, хто мали власні книги, ділилися з бібліотекою. І уже в 1949році книжковий фонд нараховував  9 000тисяч примірників.
В середині 50-х років районну бібліотеку очолив Іпполит Ульянович Оборський. Поряд з ним працювали, шановані малинчанами, Трофимчук Катерина Євдокимівна, Оберфельд Поліна Матвіївна, Савицька Ганна Михайлівна, Анна Аронівна Гофман.
При бібліотеці працювали літературна студія , керівником якої була Лерман Бузя Марківна. На засіданнях студії часто читав свої вірші лікар Володимир  Лясковський. В роботі студії брали участь історик Ходаківський Володимир Петрович т а краєзнавець Шевченко Людмила Петрівна.

В 1976 році в районі  проведена централізація бібліотек. Централізована бібліотечна система  об’єднала 52 бібліотеки з книжковим фондом 305 000тисяч примірників.
З самого початку створення ЦБС її очолила Дідківська Олександра Павлівна, яка пропрацювала директором 25 років. Це людина високої порядності, інтелігентності і культури.  Працюючи директором,  Олександра Павлівна   виховала цілу плеяду висококваліфікованих бібліотечних працівників.

Бібліотечні фонди мають велику цінність. Але найбільша цінність бібліотеки – її, віддані улюбленій справі, працівники. Ті, хто віддає їй тепло своєї душі, глибокі знання, фахову майстерність, хто ділиться з читачами життєвою мудрістю,  хто несе вічне світло книги у їх серця.
В 1990 році  ЦРБ переведено в нове типове приміщення. Закуплено меблі, обладнання. Працею художників, бібліотечних працівників було досягнуто особливого вигляду  бібліотеки. Велика заслуга директора, що ЦБС довгий час була однією з  кращих в області.

В  1997 році ЦБС очолила  Ніна Миколаївна Лисенко. Державне фінансування бібліотек набагато зменшилося. Бібліотека  вчиться працювати в нових умовах. Запроваджуються часткові платні послуги в обслуговуванні користувачів. 



Скориставшись можливістю взяти участь у конкурсі  „Інтернет для читачів публічних бібліотек” оголошений Відділом преси, освіти і культури Посольства США в Україні, наша бібліотека  розробила проект і виграла грант  у 60 тисяч гривень. Інтернет-центр  ЦРБ  на п’ять комп’ютерів  було створено і відкрито 15 серпня 2003року.  Ми розпочали новий етап в історії бібліотеки – перехід до нових технологій обслуговування. 

Справжнім осередком культури стала наша бібліотека. Різноманітними формами і методами здійснюється популяризація книги.
-                     Районний конкурс на краще виконання творів Тараса Шевченка





- літературно-мистецьке свято, присвячене Лесі Українці





- народознавчі свята







- Свято рідної мови








-               Літературно-мистецьке свято, присвяче народній поетесі Марусі Чурай





- зустрічі з поетами, письменниками, презентації нових книг













- А це літературний карнавал, підготовлений працівниками нашої бібліотеки





В 2004році Малинську бібліотеку було визнано кращою в області і відзначено дипломом «Золоті джерела» управління культури облдержадміністрації.




В 2008році рішенням сесії районної Ради бібліотеці присвоєно ім’я народознавця, етнографа Василя Скуратівського.

Зараз колектив бібліотеки невеликий,  всього 8 чоловік. Але це не просто бібліотекарі, а кваліфіковані спеціалісти, яких об’єднує любов до книги, читача, творчість і професіоналізм.

Бібліотекар відділу обслуговування
Ігнатенко Людмила Олександрівна






Бібліотекар читальної зали
Мацяка Тетяна Петрівна






Бібліограф ЦРБ 
Петрик Олена Іванівна







Завідуюча відділом обслуговування
Матяш Людмила Антонівна








Завідуюча відділом комплектування
Лисенко Ніна Миколаївна







Бібліотекар Інтернет-центру
Олійник Олександр Олександрович







Завідуюча методичним відділом
Ковальчук Тамара Володимирівна







Директор
Бідун Тетяна Петрівна






Вже протягом 80-ти років наша бібліотека щиро відкриває двері своїм користувачам.






Це і діти, і молоді люди, і читачі, читацький стаж яких становить понад 60 років.





І ось остання творча перемога колективу бібліотеки:
 Участь у другому раунді конкурсу програми «Бібліоміст» - і 18 лютого 2011року  Малинська центральна районна бібліотека і три бібліотеки району потрапляють у список переможців конкурсу. І як результат  протягом літа-осені отримують комп’ютерне обладнання, ліцензійне програмне забезпечення  та вільний доступ до Інтернету. А це означає , що не тільки районна бібліотеки , а і сільські бібліотеки (Гранітне, Пиріжки, Ворсівка) надаватимуть населенню безкоштовний доступ до культурних і освітніх ресурсів, створивши нові можливості для навчання і розвитку.


                                    Пиріжківська сільська
                                               бібліотека





                                  
                                    Ворсівська сільська
                                             бібліотека






                                             Бібліотека
                                            смт.Гранітне





                                  


                                       Інтернет-центр ЦРБ




Сучасно устатковані бібліотеки відіграватимуть роль центра громади і вкотре доведуть свою актуальність і значущіть для суспільства, створять рівні можливості у отриманні інформації для жителів міст-мільйонників і малих населених пунктів, допоможуть спілкуванню мешканців різних регіонів і обговоренню проблем, які їх хвилюють.
В епоху глобалізації Інтернет допомагає нам держати руку на пульсі, йти в ногу з часом. Але в той же час у електронних носіїв немає душі, вони не в змозі подарувати ті емоції, які відчуває людина, перелискуючи сторінки книги.  Адже книга – як жива істота зі своїм унікальним характером і обличчям, це друг, який завжди дасть пораду крізь призму мудрості багатьох поколінь.

Зараз багато говорять, що інформаційні технології витіснять книгу. Що в вік комп’ютерів і Інтернету  стара добра бібліотека з книжковими полицями - стає архаїкою.
Але бібліотека продовжує нести місію інтелектуального полюсу, який притягує справжніх шукачів істини.

Та й порівнювати книгу і Інтернет – просто не коректно. Це два різних носії інформації, як зовнішньо, так і по духу і цільовій направленості.

Тому Інтернетом треба користуватися, а книгу – любити.

Наша бібліотека – це вже не місце, де тільки видають книги. Це місце,  де людина з мізками може провести час. За компютером посидіти, чи зі своїм  ноутбуком і нашим Wi-Fi, книжки-газети почитати, з друзями зустрітися.

Заходьте! В нас ви знайдете для себе багато цікавого.









10 коментарів:

  1. Дуже цікава та пізнавальна стаття. Бібліомалинка, де ви берете такі чудові ідеї?

    ВідповістиВидалити
  2. Так тримати! Будемо рівнятись на Вас!

    ВідповістиВидалити
  3. Дуже цікаво було познайомитися з вашою бібліотекою.

    ВідповістиВидалити
  4. Яка цікава історія бібліотеки і не менш цікава стаття! Справжня візитівка бібліотеки, враження таке, ніби побувала у вас в гостях

    ВідповістиВидалити
  5. Ми із задоволенням познайомилися з вашою бібліотекою, її історією та працівниками. Гарні світлини, цікава публікація! Успіхів вам і натхнення!

    ВідповістиВидалити
  6. Дякуємо, що заходите на нашу сторінку. Вам також усього найкращого.

    ВідповістиВидалити
  7. Дуже сподобався Ваш блог. Дяки!

    ВідповістиВидалити
  8. У вас прекрасно можна провести час. Робота бібліотеки веде широку пізнавальну та творчу роботу.Життя бібліотеки вирує. Молодці!!! Бажаємо усьго найкращого усім бібліотечним працівникам.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякуємо, Олено, за добру оцінку нашої роботи. Приємно, що завітали і відгукнулися. Вам також усіляких гараздів.

      Видалити

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!