понеділок, 20 лютого 2012 р.

З Масляною будьте здорові!


Українська масляна – родичка європейських карнавалів – вже друге тисячоліття відкриває двері весні, будить сонечко, веселить і пригощає, зичить врожаю.

Масляна починається з приготування млинців і вареників. Основною обрядовою стравою Масляної ( Масниці, масляниці ) були вареники з сиром, які вживалися з маслом чи сметаною. Виготовляли також гречані млинці, заправлені смальцем.
Масляний круглий млинецьсимвол сонця, циклічності часу, гарних врожаїв, щасливих днів, а також символ благополуччя подружної пари, здорових дітей, єднання родини і друзів. Тому, спекти і зїсти млинців потрібно якомога більше.

Нашим бібліотекарям як завше до всього є діло. Ось яке звернення до читачів ми побачили у нашій Головківській сільській бібліотеці:
«Шановні наші читачі! 
А яким рецептом користуєтеся ви для приготування «сонячних» млинців? Ми пропонуємо вам поділитися своїм кулінарним шедевром. Спечіть млинці, сфотографуйте їх і принесіть фото разом з рецептом до бібліотеки. На фото можуть бути не лише ваші млинці, а й ви самі, або ваші діти, або вся родина разом під час поїдання «Сонячної страви».
А ще краще – пригостіть друзів, знайомих на святковій гостині в бібліотеці.
Найкращі витвори кулінарного мистецтва будуть відзначені»



Історія млинців обчислюється століттями. Легенда свідчить, що приохотив людей до цих ласощів не хто інший, як біблейський цар Давид, з нагоди святкувань що роздавав всім по “млинцю сковорідному”. З того часу народна любов до млинців перетнула всі межі і перейшла всякі межі.

Яких тільки рецептів не придумали в різних куточках землі! Німці і французи, наприклад, відвіку віддавали перевагу тонким млинчикам, згорнутим в рулетіки з різноманітною начинкою. З тістом для млинців багато експериментували і англійці, що придумали додавати в нього місцевий ель і солодову муку.
Мексиканці поповнили млинцеве сімейство знаменитими тортільяс, в які завертали квасоляну або м’ясну начинку з томатним соусом. А американцям особливо припали до смаку товсті млинці, що більше нагадують оладки, з кленовим сиропом або беконом.


Історія походження млинців до сьогодні покрита таємницею. Деякі вчені в питанні походження цієї страви схиляються до того, що її почали виготовляти в Китаї, деякі – що в Єгипті. Та не зважаючи на те, що ця страва в тому або іншому вигляді була присутня на кухнях багатьох народів, млинець, який можна назвати класичним, слов’яни можуть з повним правом назвати своїм національним надбанням.
       Історики практично впевнені, що ще в язичницькі часи млинці були головною складовою святкування Весняного сонцестояння, що символізує перемогу світла над зимовими ночами. Можливо, тому цей смачний продукт головним чином був пов’язаний з обрядами поминання. Завжди перший випечений млинець призначався душам померлих предків. Його або клали на вікно, або віддавали жебракові – на помин небіжчика.
       Крім цього, млинці використовували і під час святочних ворожінь, коли дівчата клали їх за пазуху і, вибігши на вулицю, запитували ім’я першого зустрічного чоловіка. По повір’ю, таке ім’я буде і в судженого. Але, звичайно, для слов’ян млинці перш за все асоціюються з Масляною, тому що саме вони є обов’язковим пригощанням під час відзначання цього весняного свята.    Масляна – це веселе та яскраве прощання із зимою і зустріч весни, що несе пожвавлення в природі і сонячне тепло. Люди споконвічно сприймали весну як початок нового життя і шанували Сонце, що дає сили всьому живому. На честь сонця спочатку пекли прісні коржики, а коли навчилися готувати заквасне тісто, стали пекти млинці.
      Найрізноманітніші прислів’я і приказки пов’язані у народі з млинцями: «Як на масляному тижні в стелю млинці летіли», «Без млинця не Масляна», «На гірках покататися, в млинцях повалятися», «Не життя, а масляна».
      Пушкін О. С. у своєму романі у віршах «Євгеній Онєгін» писав про сім’ю Ларіних: 
Они хранили в жизни мирной
Привычки милой старины;
У них на масленице жирной
Водились русские блины.
       А зараз пропонуємо увазі господарочок найпростіший спосіб приготування млинців на молоці. Нам знадобляться:
2 склянки молока;
1 склянка борошна;
3–4 яйця;
2 столових ложки цукру;
чверть або третина чайної ложки солі;
чверть чайної ложки лимонної кислоти;
вершкове масло для випікання млинців.
В молоко вбиваємо яйця (які можна заздалегідь трохи збити блендером або міксером – але недовго!), додаємо цукор, сіль і лимонну кислоту, все ретельно перемішуємо.
Потроху додаємо муку і ретельно перемішуємо. Потім випікаємо на розжареній і змащеній вершковим (або рослинним рафінованим) маслом сковороді. Важливо, щоб сковорода для випікання млинців була спеціальна і не використовувалася ні для чого іншого.

Смачного!

10 коментарів:

  1. Привіт бібліомалинки!!! Ви молодці! З масляною Вас. Ну що, можна приїздити до Вас на млинці?

    ВідповістиВидалити
  2. Як написано, прямо язик проковтнути можна! А на Малинщині млинці печуть дуже смачні,сама пробовала! Дуже цікавий досвід у вашою Головківської бібліотеки, але я б порадила не фото нести, а кулінарні витвори, так і читачів більше привабити можна!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Наташенька дякую, що завітали і поцінували.А за млинці ви праві, там так і написано: "А ще краще – пригостіть друзів, знайомих на святковій гостині в бібліотеці"

      Видалити
  3. Ой який смачненький пост! Дякуємо за цікаву розповідь.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. І Вам веселої та смачної Масляної! Нехай принесе Вам радісну весну.

      Видалити
  4. Чудовий масляний тиждень і цікавий пост! А до нас приїжджайте на деруни у вересні:)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Багато чули про ваше свято дерунів, бачили памятник в парку. Надіємось, що в цьому році скуштуємо.

      Видалити
  5. Галина Козаченко27 лютого 2012 р. о 20:04

    Новых друзей принимаете? А пост отличный, жаль только что с опозданием рецептик узнала. Но ничего, дальше пойдет лучше.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Галина Георгиевна, таких друзей, не то что принимаем, а очень ценим и любим.Спасибо, что заглянули.

      Видалити

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!