Українська масляна – родичка європейських карнавалів – вже
друге тисячоліття відкриває двері весні, будить сонечко, веселить і пригощає,
зичить врожаю.
Масляна починається з приготування млинців і вареників.
Основною обрядовою стравою Масляної ( Масниці, масляниці ) були вареники з
сиром, які вживалися з маслом чи сметаною. Виготовляли також гречані млинці,
заправлені смальцем.
Масляний круглий млинець – символ сонця, циклічності часу, гарних врожаїв, щасливих днів, а також символ благополуччя подружної пари, здорових дітей, єднання родини і друзів. Тому, спекти і з’їсти млинців потрібно якомога більше.
Нашим
бібліотекарям як завше до всього є діло. Ось яке звернення до читачів ми
побачили у нашій Головківській сільській бібліотеці:
«Шановні наші читачі!
А яким рецептом користуєтеся ви для
приготування «сонячних» млинців? Ми пропонуємо вам поділитися своїм кулінарним шедевром. Спечіть млинці, сфотографуйте їх і принесіть фото разом з рецептом до бібліотеки. На фото можуть бути не лише
ваші млинці, а й ви самі, або ваші діти, або вся родина разом під час поїдання «Сонячної
страви».
А ще краще – пригостіть друзів,
знайомих на святковій гостині в бібліотеці.
Найкращі витвори кулінарного мистецтва будуть відзначені»
Історія млинців обчислюється століттями. Легенда свідчить, що приохотив людей до цих ласощів не хто інший, як біблейський цар Давид, з нагоди святкувань що роздавав всім по “млинцю сковорідному”. З того часу народна любов до млинців перетнула всі межі і перейшла всякі межі.
Яких тільки рецептів не придумали в різних куточках землі! Німці і французи, наприклад, відвіку віддавали перевагу тонким млинчикам, згорнутим в рулетіки з різноманітною начинкою. З тістом для млинців багато експериментували і англійці, що придумали додавати в нього місцевий ель і солодову муку.
Мексиканці поповнили млинцеве сімейство знаменитими тортільяс, в які завертали квасоляну або м’ясну начинку з томатним соусом. А американцям особливо припали до смаку товсті млинці, що більше нагадують оладки, з кленовим сиропом або беконом.
Історія походження млинців до сьогодні покрита таємницею.
Деякі вчені в питанні походження цієї страви схиляються до того, що її почали
виготовляти в Китаї, деякі – що в Єгипті. Та не зважаючи на те, що ця страва
в тому або іншому вигляді була присутня на кухнях багатьох народів, млинець,
який можна назвати класичним, слов’яни можуть з повним правом назвати своїм
національним надбанням.
Історики практично впевнені, що ще в язичницькі часи млинці були головною складовою святкування Весняного сонцестояння, що символізує перемогу світла над зимовими ночами. Можливо, тому цей смачний продукт головним чином був пов’язаний з обрядами поминання. Завжди перший випечений млинець призначався душам померлих предків. Його або клали на вікно, або віддавали жебракові – на помин небіжчика. Крім цього, млинці використовували і під час святочних ворожінь, коли дівчата клали їх за пазуху і, вибігши на вулицю, запитували ім’я першого зустрічного чоловіка. По повір’ю, таке ім’я буде і в судженого. Але, звичайно, для слов’ян млинці перш за все асоціюються з Масляною, тому що саме вони є обов’язковим пригощанням під час відзначання цього весняного свята. Масляна – це веселе та яскраве прощання із зимою і зустріч весни, що несе пожвавлення в природі і сонячне тепло. Люди споконвічно сприймали весну як початок нового життя і шанували Сонце, що дає сили всьому живому. На честь сонця спочатку пекли прісні коржики, а коли навчилися готувати заквасне тісто, стали пекти млинці. Найрізноманітніші прислів’я і приказки пов’язані у народі з млинцями: «Як на масляному тижні в стелю млинці летіли», «Без млинця не Масляна», «На гірках покататися, в млинцях повалятися», «Не життя, а масляна». Пушкін О. С. у своєму романі у віршах «Євгеній Онєгін» писав про сім’ю Ларіних: Они хранили в жизни мирной Привычки милой старины; У них на масленице жирной Водились русские блины. А зараз пропонуємо увазі господарочок найпростіший спосіб приготування млинців на молоці. Нам знадобляться: 2 склянки молока; 1 склянка борошна; 3–4 яйця; 2 столових ложки цукру; чверть або третина чайної ложки солі; чверть чайної ложки лимонної кислоти; вершкове масло для випікання млинців. В молоко вбиваємо яйця (які можна заздалегідь трохи збити блендером або міксером – але недовго!), додаємо цукор, сіль і лимонну кислоту, все ретельно перемішуємо. Потроху додаємо муку і ретельно перемішуємо. Потім випікаємо на розжареній і змащеній вершковим (або рослинним рафінованим) маслом сковороді. Важливо, щоб сковорода для випікання млинців була спеціальна і не використовувалася ні для чого іншого. Смачного! |
Привіт бібліомалинки!!! Ви молодці! З масляною Вас. Ну що, можна приїздити до Вас на млинці?
ВідповістиВидалитиДля друзів - млинці з малинкою. Смачнесенькі. Чекаємо!
ВидалитиЯк написано, прямо язик проковтнути можна! А на Малинщині млинці печуть дуже смачні,сама пробовала! Дуже цікавий досвід у вашою Головківської бібліотеки, але я б порадила не фото нести, а кулінарні витвори, так і читачів більше привабити можна!
ВідповістиВидалитиНаташенька дякую, що завітали і поцінували.А за млинці ви праві, там так і написано: "А ще краще – пригостіть друзів, знайомих на святковій гостині в бібліотеці"
ВидалитиОй який смачненький пост! Дякуємо за цікаву розповідь.
ВідповістиВидалитиІ Вам веселої та смачної Масляної! Нехай принесе Вам радісну весну.
ВидалитиЧудовий масляний тиждень і цікавий пост! А до нас приїжджайте на деруни у вересні:)
ВідповістиВидалитиБагато чули про ваше свято дерунів, бачили памятник в парку. Надіємось, що в цьому році скуштуємо.
ВидалитиНовых друзей принимаете? А пост отличный, жаль только что с опозданием рецептик узнала. Но ничего, дальше пойдет лучше.
ВідповістиВидалитиГалина Георгиевна, таких друзей, не то что принимаем, а очень ценим и любим.Спасибо, что заглянули.
Видалити