четвер, 14 червня 2012 р.

Ми часто говоримо про здоровий спосіб життя.


Бо хочемо жити довго, не хворіти, бути завжди активними та працездатними…
Здоровий спосіб життя – це насамперед здорове, розумне, бережливе ставлення людей до природи. Бо від стану довкілля залежить наше здоровя, наш добробут, наше майбутнє.
Наші пращури жили в гармонії з природою, не шкодили їй, тому були здоровими і їх обереги дійшли до нас з сивої давнини у вигляді повірїв, легенд, приказок, пісень. Народна мораль забороняла нищити природу, її рослинний і тваринний світ, забруднювати воду.
З метою популяризації здорового способу життя та природоохоронних заходів  серед молоді, працівники Малинської ЦРБ провели декаду екологічної книги    
  « Екологія ХХІ століття і здоровий спосіб життя».
Під час декади юні користувачі мали змогу:
-  познайомитися з літературою представленою на книжковій виставці
«Ми вибираємо красу, силу і здоров’я»,
-  прийняти участь у презентації книги «Виховання туризмом»,
-   зустрітися з автором екомузики, громадським екологом і поетecою О. Гурою     «Екомузика – музика майбутнього»,
-  дати відповідь на питання анкети «Екологія природи – екологія душі», тим самим висловити своє бачення здорового способу життя.

 
Книжкова виставка:
«Ми вибираємо красу, силу і  здоровя»
Мета заходу: популяризація серед молоді фізичної культури і спорту, здорового способу життя.
1 розділ: «Зростаймо громадянами».
Представлено юридично-правові матеріали, які гарантують кожній  молодій людині право на працю,   достойний відпочинок, заняття спортом.
2 розділ:  «Сходинками фізичного розвитку».
«Гімнастика, фізичні вправи, ходьба повинні міцно ввійти
в повсякденний побут кожного, хто хоче зберегти працездатність,
здоров’я, повноцінне і радісне життя»                       Гіпократ

До уваги користувачів книги, буклети, періодичні видання про значення фізкультури і спорту в житті людини з перших років її зростання і на протязі всього життя.
3 розділ: «На спортивних аренах Полісся».
Краєзнавчі видання всім, хто цікавиться історією і сьогоденням спортивних досягнень земляків.
4 розділ: «Здорова молодь – здорова нація».
«Молодість – це мрія. Це – віра. Це – стремління до подвигу. Це – лірика і романтика. Це – великі плани на майбутнє. Це – початок всіх перспектив».
                                                                                                          К. Ушинський
Користувачі мають змогу познайомитися з виданнями які популяризують здоровий спосіб життя. В той же час, інформація представлена в даному розділі дає уяву кожному про згубну звичку куріння, вживання алкоголю та наркотиків.
5 розділ: «Світ твоїх захоплень».
«Поки молоді, сильні, бадьорі – не втомлюйтесь робити добро»   А.Чехов
Людина приходить в цей світ, щоб залишити добрий слід по собі. Тільки зі світлими думками і чистими помислами, фізично здорова вона може втілювати в життя свої мрії. Видання з цього розділу стануть в пригоді кожному, кому цікаво жити кожного дня і кожної хвилини.

 Презентація книги «Виховання туризмом».
 Розповіді педагогів-позашкільників. – Житомир: «Полісся», 2008. – 116с.
План проведення:
1.     Вступна бесіда «В здоровому тілі – здоровий дух».
2.     Бібліографічний огляд літератури: «Туристичними стежками Малинщини».
3.     Екскурсія  «Мій шлях до туризму. Члени туристичного гуртка Малинівського ЗНВК «Школа-сад» розповідають…»

Вступна бесіда «В здоровому тілі – здоровий дух».
В наш час науково-технічного прогресу та урбанізації населення людина все більше відривається від свого  природнього середовища існування. Причому відрив цей відбувся у часі блискавично, як вибух.
Але людина виявилась не готовою до цього «вибуху». Сотні тисяч років діти виховувались у лоні природи, в умовах постійного фізичного навантаження, і раптом, усього за декілька років, опинилися  перед телеекранами телевізорів та моніторами компютерів.
В результаті, ми пожинаємо плоди цього «прогресу», а саме – у молоді різко знизився стан фізичного та психологічного здоровя, розповсюдились алкоголізм, тютюнопаління і наркоманія, багато молодих людей вступають у доросле життя деморалізованими та непристосованими. Яку користь вони можуть принести суспільству? Що ж робити? Відповідь лежить на поверхні. Потрібно повернути молодь на стадіони, в спортзали, басейни, на туристські маршрути – в поля та ліси, на річки та озера, згадати нарешті, що в «здоровому тілі – здоровий дух».
Тільки повернувшись у лоно природи, займаючись фізкультурою і спортом, можна очиститись від усього наносного, чужого людині та розраховувати та всебічне і повноцінне виховання молоді.
Одним з дієвих засобів виховання є туризм, який загартовує людину морально і фізично, дисциплінує, навчає переносити труднощі, допомагати ближньому та з вдячністю отримувати допомогу від інших, поважати старших, піклуватися про менших, надає впевненість у своїх силах, оптимізму та наснаги до життя.
Все це чудово розуміють педагоги, які працюють з учнівською молоддю в Житомирському обласному центрі туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді Житомирської обласної ради – єдиному в області профільному туристсько-краєзнавчому позашкільному навчальному закладі, який має 60-річну історію.
Центр організовує та проводить спортивно-туристські та туристсько-краєзнавчі масові заходи з учнівською молоддю Житомирської області.
Упорядником видання «Виховання туризмом» є директор Центру – Ожгібесов Володимир Миколайович. Фахівці з краєзнавства, тренери зі спортивного туризму та спортивного орієнтування в своїх статтях, опираючись на власний досвід, висловили свій погляд на розвиток туризму серед молоді області, тим самим популяризуючи цей вид спорту, який дає гарний заряд для розвитку здорового способу життя.
 
Бібліографічний огляд: «Туристичними стежками рідного краю».
Краєзнавчий туризм сприяє спортивному удосконаленню, зміцненню здоров’я молоді, ознайомлює з історичним минулим Батьківщини та її краєзнавчими пам’ятками, виховує почуття глибокого патріотизму, гуманності, взаємопідтримки, мужності, готує молодь до життя.
«На лісовій галявині серед багаторічних сосен і дубів виросло містечко з наметів. Три дні юні мандрівники змагалися з туристичного багатоборства, обмінювалися досвідом краєзнавчої роботи.
Юні слідопити Малинського району привезли альбоми і стенди з матеріалами, зібраними під час мандрівок по рідному краю. Вони розшукали багато фотознімків і документів що відтворюють події Великої Вітчизняної війни, діяльність малинських підпільників, зв’язалися з командирами партизанських загонів, які особисто знали Павла Тараскіна і Ніну Сосніну.» /«Радянська Житомирщина», 19 червня 1965 р. /
Ожгібесов В.М. Лісові перегони. Історія туристських зльотів та змагань Житомирщини. Житомир: «Полісся», 2010. – 496с.
Автор, директор Житомирського обласного центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді Житомирської обласної ради, дослідивши архівні матеріали, висвітлює піввікову історію зльотів і змагань учнівської молоді та педагогів Житомирщини зі спортивного туризму, практичного краєзнавства, спортивного орієнтування.
Книга проілюстрована великою кількістю архівних та власних фотоматеріалів автора.
В сучасному світі спортивних багатоборств є один дуже захоплюючий вид, яким із задоволенням займається учнівська молодь, а саме – туристське багатоборство, яке являє собою синтез подолання різних перешкод (ярів, скель, боліт, річок) на місцевості, кросу та орієнтування.

Ожгібесов В. Військово-туристське багатоборство (ВІТУРБ). Книга для спортсменів, тренерів та організаторів змагань. – Житомир: «Полісся», 2008. – 204с.
Видання наповнене фотознімками та світлинами. Гарний підручник для спортсменів та тренерів.

Урочище «Кип’яче», Малинські Рудні, паперова фабрика, берег Маклая – ось основні туристичні родзинки Малина і Малинського району про які можна дізнатися з книги:

Костриця М.М., Костриця М.Ю. Житомирщина туристична: Краєзнавчі нариси /за загальною редакцією докт. геогр. наук, проф. Костириці М.Ю./ . – Житомир: «Полісся», 2009. – 564с.
Автори з нових методологічних засад висвітлюють туристичну привабливість Житомирщини, розповідають про унікальні природні ландшафти, найвизначніші архітектурні, монументальні, історичні пам’ятки.
Познайомитися з пам’ятними місцями, пов’язаними з життям і діяльністю Миклухо-Маклая, можна під час краєзнавчих екскурсій. На них туристи дізнаються про козацький родовід М.М. Миклухо-Маклая, про його десять мандрівок до різних країн, таких як Нова Гвінея, Філіппіни, Австралія, Індонезія. Відвідати будинки в міс ті Малині, де тимчасово проживав і працював Микола Миколайович. Правда економічний розвиток, розбудова міста Малина не дають змогу повністю намилуватися природою, яка в другій половині ХІХ століття привабила сюди родину відомого мандрівника. Проте в районі збереглися місця, які не зазнали великого антропогенного навантаження і можуть стати центром зеленого туризму.
Більш детальна інформація про краєзнавчий і зелений туризм як перспективний ресурс Малинського району в книзі: М.М. Миклухо-Маклай – вчений, мандрівник, гуманіст /Голов. ред. М.Б. Костриця, В.Т. Тимошенко/. – Житомир: «Волинь», 2011. – с.48-54, 228-331.

Під час екскурсій і походів по рідному краю ми повинні бачити красиве в природі і боротися з тим негативним, яке ще зустрічається в нашому житті. Проявом останнього є нищення природи «туристами». Такі вміють швидко встановити намет, запалити багаття і зварити добру юшку. Але запитаймо їх, чим привабила ця галявина в лісі, які птахи найбільш співучі в цій місцевості, які тут є цінні види тварин і пернатих, які річки і джерела поруч -  вони не знають. Їх не навчили слухати і бачити ліс, любити його мешканців, спостерігати зміни в ньому, а це так важливо. /з розділу: Туризм і охорона природи с.161-162./
Опалинська М. Людина і навколишнє середовище (посібник з основ екології . – Малин, 1995. – 180с.
 
Екскурсія  «Мій шлях до туризму: члени туристичного гуртка Малинівського ЗНВК «Школа-сад» розповідають…»


 
Чи памятаєте ви смак обіду,    звареного на вогнищі?
Тоді приходьте – пригощаємо.
Таке не забувається!




 
               На свіжому повітрі –                  апетит і сон – здоровий






 
«Екомузика – музика майбутнього»
/зустріч з композитором, поетесою, громадським екологом – Ольгою Гурою/


Я не тільки музикант, поетеса, співачка, але ще й громадський еколог,
тому мене до глибини душі хвилюють проблеми навколишнього середовища
(Вірніше причину і наслідок потрібно поміняти місцями, хвилюють, бо
 цікавлюся проблемами екології).
     Сьогодні ми говоримо про екологію довкілля, напевно не зовсім розуміючи, що екологія навколишнього починається з внутрішнього світовідчуття кожної людини. Простіше кажучи, що всередині, то і зовні. Якщо людина гармонійна всередині, якщо у неї вибудувана система цінностей, і в цю систему включено дбайливе ставлення до світу з його справді безцінними багатствами, тоді і зовнішня його поведінка буде аналогічною. Деструктивна особистість буде нести у світ хаос і руйнування. Я б хотіла поговорити про музику, як невід'ємну складової нашого повсякденного життя.

Музика найлегше проникає в почуття і емоції людей, змушуючи їх резонувати разом з собою. Що ми сьогодні слухаємо? Поп, шансон, різні стилі року - все, що згідно останніх  відкриттів вчених музикотерапевтів є деструктивним для нашої психіки. Цікаво, ті, хто створює таку музику, самі усвідомлюють, що вони несуть в навколишній світ разом з звуками мелодії і божевільним ритмом, не властивим ні природі людини, ні навколишньому світу?

Ідеальними для психіки є, як не дивно, індійські раги, народна музика,
класика (теж не вся), бардівська пісня. З рагамі все ясно, у індусів багатовікова практика йоги, вони вже розібралися з людською психікою давно.
Народна музика виконується зазвичай на простих етнічних інструментах, які як би повторюють звуки природи і які не здатні, як правило, ні створити дуже гучних децибел, ні скаженого ритму. Тут теж все ясно.
Класика хороша тим же, плюс складність самих творів, що сприяє не тільки глибокому  емоційно-чуттєвому розвитку особистості, але також і інтелектуальному.
А бардівська пісня близька до народної, але несе на собі печатку інтелектуалізму, чого не скажеш ні про попсу, ні про шансон.

Екологічна музика - це музика, яка виконується або на етнічних інструментах, або відтворює звуки природи, і цим вона близька до народної, але особисто для мене важливий ще один фактор - музика не повинна шкодити людському здоров'ю: ні психічному, ні фізичному. Саме таку музику я пишу і виконую. Перевірено на багатьох концертах, мої пісні заспокоюють і дають душевну рівновагу і гармонію слухачам. До чого власне і прагнемо.
 







 
Анкета: «Екологія природи – екологія душі»
/для читачів 16-18років/
Шановний друже! Малинська ЦРБ проводить це анкетування з метою поліпшення обслуговування своїх юних користувачів, популяризації здорового способу життя та вихованню екологічної культури.
Просимо тебе висловити свою думку з таких питань:
1.                     Прізвище, імя, по-батькові.
_____________________________________________________________
2.                     Учбовий заклад.
_____________________________________________________________
3.                     Чи вважаєш ти екологічні проблеми свого міста, вулиці, своїми проблемами
-  Так
-  Ні
-  Не задумувався(сь) над цим.
4.                     Від чого найбільш залежить стан нашого здоровя?
-  Від якості медицини
-  Від стану довкілля
-  Від уміння людини жити в гармонії з природою
5.                     Як, у твоєму розумінні, здоровий спосіб життя покращує стан довкілля?
-  Розумне, бережливе ставлення до природи
-  Чисте харчування
-  Регулярне зайняття фізкультурою і спортом
-  Життя без згубних звичок
-  Власна думка
__________________________________________________________

6.                     Чи приймаєш ти участь в акціях по озелененню, прибиранню міста, мікрорайону в якому живеш?
-  Так, я особисто висаджував(ла) дерева біля школи, біля свого будинку …
-  Прибирав(ла) територію біля …
-  Ні
7.                     Як ти підвищуєш свою екологічну культуру?
-  Через книгу
-  Через екологічні акції
-  Через заняття краєзнавчо-спортивним туризмом
-  Через виховання в сімї



2 коментарі:

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!