четвер, 6 грудня 2012 р.

Через бібліотеку - за здорове покоління

А й правду кажуть, що життя то мить,
Воно пролине в небі з журавлями,
Їх ключ ніхто не в силі зупинить
Воно блука долинами й лісами.
А й правду кажуть, що життя то мить,
Отож зумій його прожити гідно!
Хай в серці зло в твоєму не шумить,
А для добра нехай трудиться плідно!
На бескиді життя
Людське життя, немов музичний твір,
Аспект, який гартується роками... /0. Галів/

Людське життя... Неповторне і звичне, радісне і сумне, сповнене глибо­ких переживань, солодке, як мед, і гірке, як полин.
 Люди, їх мільйони... всі вони зовсім різні і чимось неповторні. Вони, мов ті зорі на небі, що горять своєрідним світлом.
Стежина життя... Це по ній кожен має пройти гідно. Але якою вона буде? І хочеться гукнути: «Життя! Ну зупинись хоч трішки! Почекай хоч одну мить! Візьми мене на свої крилечка й понеси ген-ген за небокрай, де люди у вічності живуть».
            Прекрасні слова, правда? І як хотілося б кожному з нас, щоб і життя наше було таким же прекрасним. Але як цього досягти?
Тому тема нашої сьогоднішньої зустрічі, на яку ми запросили учнів школи –ліцею ім.Н.Сосніної: «Життя - це мить, зумій його прожити».
Розпочався захід презентацією книжкової виставки «Право і мораль», яку провела зав.відділом обслуговування Матяш Л.А.
Юність - це пік життя. Зараз ви робите найвеличніше своє відкриття - відкриваєте самих себе. А відкриття самого себе - найпрекрасніше, що може відчути людина. У цих пошуках глибокий зміст: кожен може розкрити свої реальні, досі незнані можливості. Щоб виявити і викорис­тати їх, щоб знайти себе, треба себе пізнати, тобто вивчити і зуміти оцінити. А це і дасть можливість будувати, творити своє «Я».
Вдумаймося у слова Леонардо да Вінчі:
                      Пам'ятай! Життя є дар, великий дар,
І той, хто його не цінує,
         Цього дарунка не заслуговує.
            А щоб цінувати життя - треба знати і розуміти своє місце у ньому. Звичайно, нікому на дано з цілковитою точністю визначити своє майбутнє. Та все ж кожному під силу намітити власний шлях самотворення, кожному слід знати, що він спроможний підсилити в собі, а що відкинути.
Проблема збереження і зміцнення індивідуального та громадського здоров’я населення набула останнім часом значної актуальності в усьому світі. Природно, що особливу турботу викликає здоров’я молодого покоління – найбільш перспективної частини суспільства.
Про проблеми молодіжного алкоголізму, наслідки вживання спиртних напоїв розповідала спеціаліст з центру соціальної служби для дітей та молоді Потапенко Ю.М. 

Із молоддю проводилися також тренінги «Алкоголь: Так? Ні! Твій вибір», «Алкоголь і нікотин – руйнівник підростаючого покоління».
Бібліотекар читального залу Мацяка Т.П. познайомила учасників заходу з художніми творами, в яких піднімаються проблеми наркоманії. Чому саме художніх творів? 
Художній твір допомагає осмислити певну проблему, зробити для себе певні висновки. Адже коли людина читає твір, вона ніби проживає життя героя, співчуває чи осуджує його, тобто пропускає через своє серце і душу всі життєві негаразди описані в творі. Мабуть тому, з такою зацікавленістю слухала молодь розповіді про «Морфій» М.Булгакова, «Momento» Йона Р., книг Любко Дереша «Культ», «Поклоніння ящірці», «Архе», «Намір», «Трохи пітьми» та ін.
Ми сподіваємося, що наша робота допоможе молодим людям вести здоровий спосіб життя, підвищити рівень знань про права людини, запобігати їх порушенням, а це сприятиме більш гармонійному розвитку молоді.
Духовний заповіт Матері Терези.
Життя - це можливість, скористайся ним.
Життя - це краса, милуйся нею.
Життя - це мрія, здійсни її.
Життя - це виклик, прийми його.
Життя - це повинність твоя насущна, виконай її.
Життя - це гра, стань гравцем.
Життя - це багатство, не розтрать його.
Життя - це кохання, насолоджуйся ним сповна.
Життя - це таємниця, пізнай її.
Життя - король лиха, побори все.
Життя - це пісня, доспівай її до кінця.
Життя - це боротьба, стань борцем.
Життя - це прірва невідомого,
Ступи в неї, не боячись.
Життя - це фортуна, шукай цю мить.
Життя таке чудове, не згуби його,
Це твоє життя, борись за нього!
Збережи квітку свого життя!










4 коментарі:

  1. Дійсно, доля у кожного своя, але кожний з нас сам обирає, якою стежиною її пройти, і саме такі заходи сприяють тому, щоб допомогти молоді зорієнтуватися у виборі "життєвої стежинки".

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякуємо. Дійсно, так хочеться, щоб наші діти прожили достойне життя. Нехай вони оберуть вірну стежиту на цьому шляху.

      Видалити
  2. Життя – це найкраще, що є у нас. Воно дається тільки раз і кожному – своє, його не можна прожити двічі. В юності здається, що все попереду, а пізніше розумієш - час не плине, він летить, життя проходить. У кожного свої помилки, від яких ніхто не застрахований, але важливо пояснити, попередити, щоб їх було меньше. Такі заходи, як ваш, дійсно важливі і необхідні.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Знаєте, я все-таки вірю, що у нас чудова молодь: розумна, вихована, талановита. А окремі негативні випадки, це ще не показник падіння всьго покоління. Нам дійсно треба розяснювати, пояснювати, переконувати, наводити приклати, щоб уберегти ці молоді життя, щоб дати розуміння справжьої цінності життя.

      Видалити

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!