четвер, 6 червня 2013 р.

Публічні бібліотеки - мости до електронного урядування


Ініціатива «Публічні бібліотеки - мости до електронного урядування» є частиною Національного плану дій у рамках «Партнерства "Відкритий уряд"», затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2012 р. № 220-р. На виконання даної ініціативи у рамках програми «Бібліоміст» на базі Житомирської ОУНБ ім. О. Ольжича проводяться тренінги із залучення населення до вивчення і використання електронних послуг, ресурсів та інструментів е-урядування. 
Мета проведення тренінгів: розповсюдити інформацію про наявні е-послуги національного та регіонального рівнів, навчити різні групи населення користуватися ними, використовуючи ресурси сучасно обладнаних публічних бібліотек, щоб ефективно спілкуватися з урядовими структурами, брати участь у прийнятті рішень місцевої влади, отримувати необхідні адміністративні послуги у    новому форматі.
Цього разу учасниками навчання стали  бібліотечні працівники Малинської районної бібліотеки та сільських
бібліотек району. Тренер проекту Аліна Шевчук  детально зупинилися на представленні основних засад реалізації ініціативи «Партнерства «Відкритий Уряд» та участі сучасно обладнаних бібліотек до доступу громадян до послуг з електронного врядування.
Спільно проаналізувавши успішний досвід впровадження електронної демократії в різних країнах світу, учасникам вдалося ознайомитися з діючими аналогами в Україні, які доступні для використання як на загальнонаціональному, так і на місцевому рівні.
Під час роботи в малих групах на практичній частині тренінгу ми перевірили набуті навички, а на практичному занятті за комп’ютерами познайомилися з сайтами органів влади різних рівнів, послугами, які там пропонуються, а також навчилися користуватися іншими е-послугами.
   Зацікавила робота з сайтом Пенсійного фонду України та використання відкритої кадастрової карти України. Кожен з учасників зміг практично зупинитися на детальному кадастровому плані свого населеного пункту, де міститься величезний об’єм інформації: цифрова карта (орто-фото план), кордон України, межі областей, межі районів, межі населених пунктів, індексно-кадастрові карти, земельні ділянки та їх межі, кадастровий номер ділянки, форма власності, цільове призначення, площа, а також карта ґрунтів України. Надалі на базі земельного кадастру запланованостворення національної системи гео-просторових даних. Тобто, на кадастр накладатиметься інформація про надра, комунікації і мережі, будови, водні і лісові ресурси тощо. 
       Крім того, завдяки реалізації ініціативи очікується поліпшення іміджу бібліотек у суспільстві та залучення громадськості до діалогу з владою щодо запровадження нових електронних послуг в області та поліпшення прозорості діяльності органів влади.
 І на завершення  - чашечка смачної кави.




Немає коментарів:

Дописати коментар

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!