суботу, 18 січня 2014 р.

«Тарас Шевченко – гордість нації, символ України»

Під такою назвою в читальному залі ЦРБ ім. В.Скуратівського відкрито книжкову виставку приурочену до 200-річчя з дня народження видатного українського  поета, митця, громадського діяча.

Мета заходу: популяризація творчої спадщини видатного українського поета. Адже шлях до величі Тараса Шевченка лежить через усвідомлення нашої національної природи, нашого світосприйняття, нашого минулого і сучасного, адже великий Кобзар символізує душу українського народу і його гідність.
Його пророчі слова
Свою Україну любіть,
Любіть її … во время люте,
В останню тяжкую минуту
За неї Господа моліть
стали епіграфом до книжкової виставки.
Глибоконаціональний поет, він у своїх творах представлених у розділі виставки «Кобзареве слово – кров і плоть народу» ставив загальнолюдські проблеми. Ось чому для України він став пророком, і ось чому стежка до його творчості не заростає.
З цього приводу, відвідувачам бібліотеки буде цікаво познайомитись з новими фундаментальними виданнями творів Кобзаря які представлені в даному розділі виставки. Зокрема повне зібрання творів Т.Шевченка у 12-ти томах, вибрані вірші та поеми «Я так її, я так люблю..», Тарас Шевченко. Вибрана поезія на українській та англійській мовах та інші.
Про Тараса Шевченка – поета і людину, написано не одну сотню книжок мовами різних народів світу. Розділ виставки «Тарасова доля – то правда життя» розкриває перед відвідувачами життєвий і творчий шлях поета.
Хочеться звернути особливу увагу користувачів на одне з представлених видань «Вічний як народ: Сторінки до біографії Т.Г. Шевченка». Тут добре прослідковується тема України, доля народу, біблійні мотиви – ці невичерпні пласти творчості українського генія, великого поета і художника.
Талант Шевченка був вельми різноманітний. Він – геніальний поет, одночасно великий український народний і національний художник – живописець, офорист, майстер рисунка, акварелі й сепії та перший український мистецтвознавець, погляди якого зберігають свою силу і в наш час.
Рубрика виставки «Художник з душею поета» представляє видання через які можна познайомитися з мистецькою творчістю поета.
Особливий інтерес у відвідувачів представляє альбом «Національний музей Тараса Шевченка». Видання включає значну частину мистецької колекції творів Тараса Шевченка. Репродукції художніх творів супроводжуються науковими коментарями.
Мистецький альбом «Мій Шевченко» художника України, лауреата Державної премії УРСР ім. Т.Г. Шевченка, академіка Академії мистецтв України Стороженка М. містить художні твори, навіяні поезією Великого Кобзаря. Роботи Миколи Стороженка є новим словом у образотворчій Шевченкіані.
Тарас Шевченко … У кожного він свій. Образ найщирішого лірика і гнівного бунтаря, поета, художника, людини, духовного батька відродженої української нації постає перед внутрішнім зором сучасника. Більш повно осмислити його допоможуть видання з рубрики    «В своїй хаті своя правда, і сила, і воля».
В ці дня біля виставки працівники бібліотеки проводять інформаційні бесіди, бесіди-діалоги
«Шевченко-художник»
«Образ жінки-наймички в творах Шевченка»
«Шевченко і Україна»
«Поет духовної свободи» та інші.

Доктор економічних наук Студінський В.Н. використав матеріали виставки для підготовки доповіді «Соціально-економічні аспекти в творчості Тараса Шевченка» для виступу на науковій конференції.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!