пʼятницю, 9 жовтня 2015 р.

10 головних книг осені



Новий сезон українські і світові видавництва починають з великих книжкових прем'єр.

"Дівчина у потягу" П.Хоукінгз, 2015
 "Я не спав всю ніч, читаючи цю книгу", - сказав Стівен Кінг про роман Поли Хокінс. "Дівчина в поїзді" - головний мас-маркет бестселер року, миттєво розійшовся тиражем в два мільйони. Секрет успіху простий - всі люблять детективи. Британська журналістка Пола Хокінс, яка 15 років пропрацювала в The Times, висвітлюючи бізнес-тематику, відмінно маніпулює цією "слабкістю". Звільнившись з роботи і закрившись на шість місяців у будинку, Хокінс написала захоплюючий роман про дівчину Рейчел, яка живе у своєму світі, страждає від депресій та алкогольної залежності, спостерігає за щастям інших пар з вікна поїзда, який щодня везе її на роботу в Лондон, а в підсумку - розслідує таємниче вбивство. Захоплююче написаний трилер вже почала екранізувати кіностудія Dreamworks, запросивши на головну роль Емілі Блант. Сильна сторона книги, яку вже називають гімном фемінізму - докладні і незвичайні жіночі персонажі, і навмисно посередні - чоловічі.

 
"Їжа. Італійське щастя", О.Костюкович, 2015 
Якщо ви ще не закохані в Італію, то напевно закохаєтесь в неї після знайомства з цією книгою. На львівському Форумі видавців відбулася прем'єра українського перекладу книги "Їжа. Італійське щастя" Олени Костюкович, уродженки Києва, яка останні роки живе в Італії. Вона явлется головним перекладачем всіх книг Умберто Еко на російську, який у відповідь написав передмову до її кулінарного путівника по Італії. Олена Костюкович докладно розповідає про гастрономічні особливості всіх регіонів країни і розкриває секрети її головних страв. Відтепер книга доступна в українському перекладі.

 
 
«Джеремі Кларксон та світ довкола», 2015
 Подорожі, модні автомобілі і цинічні жарти - в Україні виходить книга Джеремі Кларксона, одного з найпопулярніших і скандальних журналістів світу. У ній колишній ведучий шоу Top Gear і улюблений колумніст всій Англії (багато років Кларксон веде недільну колонку в Sunday Times) розповідає про те, як об'їхав весь світ, - і робить це дуже по-британськи, тобто весело і саркастично.







Орхан Памук
Орхан Памук

"Мои странные мысли" О.Памук, 2015
Один з найвідоміших письменників світу і нобелівський лауреат Орхан Памук вперше за чотири роки випустив новий роман. "Мої дивні думки" - книга, в якій на прикладі життя однієї простої сім'ї автор розмірковує про одну з найбільш актуальних проблем сучасності - все сильніші протистоянні Сходу і Заходу. Герой Памука на цей раз - простий вуличний торговець і філософ, який все життя проводить на вулиці і помічає те, чого не бачать інші. Як завжди, крім політики, Памук насичує свою книгу цікавими деталями побуту Стамбула і занурює читача в чудовий світ цього колоритного міста.


"Таємниця твого обличяя" Д.Павличко, 2015
У видавництві "Основи", яким керує Дана Павличко, виходить перевидання відразу двох збірок поезії знаменитого українського поета Дмитра Павличка - "Золоте яблуко" (1998) і "Таємниця твого обличчя" (1998). "Інтимна лірика Павличка завжди була хітом, і ми вирішили що давно пора подарувати нове видання читачам", - розповідає Дана Павличко, видавець і внучка поета. Любовній ліриці - відповідна обкладинка, вирішили у видавництві і запросили для роботи фотографа Романа Пашковського, який не раз співпрацював з українським Vogue, і модель Валерію Лахкіну. "Рома робить чудесні фото ню, і коли ми думали щодо обкладинки відразу вирішили, що без фото Роми не обійтися", - розповідає Дана Павличко.
 

Харпер Ли, 1961
Харпер Ли, 1961

"Пойди поставь сторожа" Харпер Ли, 2015
Вихід нової книги культової письменниці Харпер Лі світові видавці називають головною книжковою подією року. "Піди постав сторожа" з'явилася на прилавках усього світу в липні цього року - і деяким книгарням США в день старту продажів довелося працювати і вночі, щоб впоратися з напливом покупців. Це не дивно: Харпер Лі мовчала 55 років - з тих пір, як в 1960 році вийшов її перший і єдиний роман "Убити пересмішника", який отримав Пулітцерівську премію і став однією з найбільш популярних книг 20-го століття. Новий роман - насправді не такий вже і новий, оскільки був написаний ще до "Убити пересмішника", в 1957 році, але не був опублікований, бо не сподобався видавцям. По суті, це продовження "Убити пересмішника" - події в ньому відбуваються через 20 років після тих, що описані в першій книзі. Деякі критики вже встигли помітити, що це "неймовірно важка книга", яка змінить думку багатьох про Харпер Лі.


"Ужин с с Джексоном Поллоком" Робин Ли, 2015
Джексон Поллок - один з найдорожчих художників 20-го століття і лідер абстрактного експресіонізму, і разом з тим - великий гурман і прекрасний кухар. Якщо перший факт відомий давно, то друге виявили лише чотири роки тому, коли в будинок-музей Поллока в Лонг-АЛЕНДІ приїхала фотограф Робін Лі. Велика кількість дорогого посуду в його будинку наштовхнула Лі на думку про те, що в цій сім'ї любили поїсти красиво. Отримавши дозвіл від дирекції музею, Робін Лі обстежила кухню і знайшла сотні рукописних рецептів, записаних Поллоком і його дружиною. Як виявилось, художник дуже любив готувати і все життя збирав рецепти, причому записував їх скрізь - навіть на зворотному боці висновку від свого психотерапевта. Чорничні млинці, яблучний пиріг, суп з цибулі - чого тільки не готував всесвітньовідомий художник своїм гостям. У цьому році у видавництві Assouline Publishing вийшла книга "Вечеря з Джексоном Поллоком", що включає рецепти художника і фотографії, зроблені тією самою Робін Лі.


«RECвізити. Антологія письменницьких голосів», Т.Терен, 2015
У жовтні у видавництві "Видавництво Старого Лева" виходить цікавий книжковий проект - двотомник інтерв'ю з сучасними українськими письменниками, записаними журналісткою та куратором Тетяною Терен. Дві книги - це двадцять відвертих історій про сім'ю і батьків, батьківщину і любов, про письменницькі секрети і страхи. Герої - найзнаменитіші українські письменники: від Дмитра Павличка та Івана Драча до Сергія Жадана, Юрія Андруховича та Оксани Забужко. "Я завжди любила інтерв'ю з письменниками не менше, аніж їх книги", - говорить автор проекту Тетяна Терен. "На мій погляд, бесіда з письменником може бути точно такою же літературою, як і роман, розповідь або лірика. Якщо переконати поговорити відверто, зуміти розкрити і правильно відобразити. І головне - зуміти почути. Для багатьох письменників інтерв'ю, які увійшли в цей двотомник , стали першою спробою щось підсумувати й осмислити, врешті-решт, це можуть бути і чернетки мемуарів, які з'являться пізніше ".
 
Девід Лагеркранц презентує книгу
 "Девушка, которая застряла в паутине", Стиг Ларссон, Д.Лагеркранц, 2015
Шведський письменник Стіг Ларссон, автор бестселера "Дівчина з татуюванням дракона", задумував цілих десять книг про дівчину-хакера Лісбет Саландер, але встиг написати тільки три, а потім помер від інфаркту. Але оскільки трилогія виявилася "золотою жилою", вийшовши загальним тиражем у більш ніж 80 мільйонів екземплярів, продовження не змусило себе чекати. Згідно з легендою, в архівах Ларрсона його дружина знайшла чернетки нового роману, і попросила шведського журналіста Девіда Лагеркранца дописати книгу. У результаті народився роман "Дівчина, яка застрягла в павутині", сюжет якого оточений таємницею, щоб не зіпсувати інтригу і не злякати читачів. Саме тому Девід Лагеркранц писав роман на ноутбуці, не підключеному до інтернету, а видавцеві передав його по-старому - надрукованому на папері, з рук в руки. Відомо лише те, що в новому романі Лісбет Саландер знову буде розгадувати якусь таємницю разом з журналістом Мікаелем Блумквістом, але в центрі подій тепер буде не він, а сама дівчина.

джерело http://www.vogue.ua/culture/glavnye-knigi-oseni6699.html

Немає коментарів:

Дописати коментар

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!