пʼятниця, 23 жовтня 2015 р.

Маленьке село з великою душею, ти стало долею моею.

В цьому році перемогу у районному  огляді-конкурсі  народознавчої роботи  в бібліотеках району ім.Василя Скуратівського   «Малинщина моя – Берегине моя» отримала Пиріжківська сільська бібліотека, завідуюча бібліотекою Василенко Наталія Василівна. Бібліотека завжди була і є Берегинею духовних джерел регіону, оперативно забезпечуючи своїх користувасів інформацією про минуле і сьогодення, а щоб жителі були краще обізнані з історією краю, з багатством традицій і звичаїв свого народу був створений народознавчий куточок. Маючи в бібліотеці комп'ютери, Наталя Василівна використовує сучасні форми роботи. Презентувала мультимедійну презентацію "Пиріжки - село майстрів", яку виконала з великою любов'ю до своїх земляків.

 


Діяльність бібліотеки багатогранна, але гідне місце займає популяризація краєзнавства та народознавства.   Бібліотека виступає своєрідним ініціатором і організатором спілкування земляків, сприяє підвищенню їхньої духовної культури, стимулює інтерес і любов жителів села до читання.  Збирання, збереження і популяризація матеріалів краєзнавчої тематики роблять бібліотеку потрібною для місцевої громади, формують позитивний імідж бібліотеки.

Для користувачів ведуться картотека статей,  збирається і систематизується матеріал за темами:
-         «Моя земля – земля моїх батьків»,
-         «Так живе моє село»,
-         «Традиції і свята українського народу»,
-         «Краса обрядів землі Поліської»,
-          «Імена, що стали легендою»,
-         «Вони боролись, щоб ми жили»,
-         «Жінки-учасниці Малинського підпілля: спомин про вас живе в наших серцях»,
-         «Ой, доле, наша, доле, українська: чорні жнива Голодомору»,
-         «З літературних надбань краян»,
-         «Вишиваймо разом»,
-         «Народні прикмети»,
-         «Твої сини Руси-Україно»,
-         «Сторінки історії»,
-         «Славетні імена України»,
-         «Що в імені мвоєму»,
-         «Планета в долонях»,
-         «Держава і соціальний захист населення».
Краєзнавча картотека систематично поповнюється новими матеріалами з періодичних видань. Основні рубрики картотеки: “Історичні пам’ятки ”, “Творчість наших земляків”, тощо. Ведеться поточний бібліографічний список «Наш район на сторінках преси».
Це дає змогу зацікавити користувачів історією краю, народними традиціями і звичаями.
 "Спілкуючись з жителями, слухаючи розповіді старшого покоління, виникла ідея створення народознавчого куточка при бібліотеці, щоб минуле не пішло у безвість, щоб молоде покоління знало свій край.Серед експонатів можна побачити документи про історію села, предмети побуту, картини сільського художника, плетені серветки та вишиті  рушники.  Зберігаються  і матеріали про видатних краян, ветеранів війни і праці, односельчан, які відбудовували з руїн свою маленьку Батьківщину, і тих, хто зараз робить вклад у її збагачення і розвиток. Ми разом зі своїми читачами вивчаємо  історію свого села, відкриваємо його невідомі сторінки" - розповідає бібліотекар.
 Протягом останніх років в бібліотеці зібрано цікаві матеріали:
-   про історію села «Тут народились ти і я»,
-  записані легенди та перекази про рідний край «Моє село – Пиріжки»,
-  зібрані і записані старовинні пісні села «Пісні мого села»,
-  про талановиті родини  «Співоча родина Марченків та Науменків»,
-  надруковані поетичні збірочки місцевих поетів «Із вуст зриваються слова, мов перли кришталеві».
-  зібраний матеріал про народних майстринь ( Карпенко Марія Олександрівна, Ілющенко Галина Петрівна, Кононученко Марія Степанівна , Старовойтенко Марія Олексіївна, Скороход Марія Максимівна , Марченко Лариса Миколаївна, Шевчук Ніна Савелівна,Кудрявцева Марина, Васєчко Наталія Володимирівна, Марченко Марина Анатоліївна, Власенко Тетяна Василівна, Богданова Лідія Юхімівна , Василенко Ірина Миколаївна,
-  про сільського художника Тарасенко Миколу Андрійовича ,
-  про талановите молоде покоління - Петренко Яна, Осипенко Наталія, Марченко Марина, Михайленко Катя, Дудич Любомир, Василенко Настя, який представлений у альбомі:
 «Перлини України: народні умільці села Пиріжки».
Створено електронну презентацію:
«Пиріжки – село майстрів: талановиті мої земляки».
Фонд краєзнавчої літератури знаходиться на окремому стелажі і налічує 200примірників, розкритий книжковою виставкою: 
- «Край задумливий і ніжний, сторона моя»,
- «Заради життя на землі»,
-  «Український віночок».
Знайомство з краєзнавчою літературою – це не тільки залучення до славетних сторінок історії, а й засіб виховання користувачів, особливо юних.
 "Я хочу,  щоб кожний користувач з великою любов’ю і душевним трепетом згадував те місце, де він народився, де пройшло його дитинство з дивоцвітом-казкою, у затишній батьківській оселі, згадував  традиції і звичаї, що шанувались із діда-прадіда. Краєзнавча діяльність наповнюється новим змістом, я намагаюсь знайти щось цікаве, до цього невідоме про свою малу Батьківщину" - говорить Наталія Василівна. Все це пробуджує у користувачів неабиякий інтерес до історії та сучасності рідного краю, спонукає до вивчення народних  традицій, звичаїв. Питання вивчення історії, популяризації її культурних традицій, надбаних народом протягом століть, розглядалися на народознавчих годинах ’’Великдень всіх нас на гостину просить’’, цікавими для користувачів були літературні подорожі ’’Тут все священне, все твоє, бо зветься просто краєм рідним’’, проведено цикл зустрічей ’’Хліб сіль, Вам, шановні люди’’. ’’Українська родина – традиція і сучасність’’ під такою назвою  організовано і проведено народознавчий вечір. На вечір запросили старожилів села, які поділилися спогадами про минуле, про звичаї,що канули в забуття, але відродження яких вкрай необхідне сьогодні. На завершення вечора відбулися конкурс на виконання обрядових пісень та пригощання гостей короваєм. Бібліотека підготувала огляд матеріалів ’’З неміліючих криниць’’.
Також за допомогою різноманітних форм роботи бібліотека представляє найбільш виразних письменників різних поколінь, різних стилів на літературній ниві Житомирщини. "В пісенному й казковому фолькльорі, історичних переказах односельчан, в обрядах та повіряхє колосальний потенціал, що сприяє вихованню у молоді дбайливого ставлення до свого рідного", - вважає бібліотекар.
Наталія Василівна створила для своїх читачів атмосферу добра і мудрості, радості пізнання і відкриття, творчості і спілкування.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!