середу, 21 вересня 2016 р.

Англійське чаювання: Чай зі смаком літератури

Чуєте, дзвони нашого Книжкового Біг-Бену продзвонили пять разів? Час пити чай. Чаювання – споконвічно англійська традиція. Запрошуємо вас на традиційне англійське чаювання.

Леді і джентельмени, 
  ласкаво просимо!
Осінь. Похмуро. Прохолодно.  
А у нас так само затишно, як і в лондонській вітальні, по чашках розлитий запашний чай обіцяє приємне тепло, а компанія улюблених героїв англійської літератури – задушевну бесіду. Впізнаєте дивака, який опускає в чай годинник? Це Божевільний Капелюшник, знавець чайного етикету. А зосереджений чоловік з трубкою? Сам містер Шерлок Холмс, геніальний сищик! Будьте впевнені, він знає про вас все! Ну а ця трійця: Джордж, Харріс і Джі із задоволенням розкажуть вам дюжину дивовижних історій про їхню подорож по Темзі.
Письменниця Джейн Остен теж любила чай. Вона часто згадує про нього в своїх романах, і з її листів можна зробити висновок, що вона була палкою прихильницею цього напою. Чаювання було фоном для багатьох важливих епізодів в її творах.
Що пє міс Бейтс в «Еммі»? Звичайно, чай! – «Ні, дякую вам, я не пю каву. Чашечку чаю, мабуть».
Коли Елінор звертає увагу на загадкове кільце з пасмом волосся на руці Едварда в «Розум і почуття»? Під час чаювання!
А в «Гордості та упередження» куди містер Коллінз запрошує леді Катрін, прагнучи справити враження на Елізабет Беннет і її друзів? На чай, звичайно!
Чай – напій, без якого неможливо уявити жодногго дня. Ми пємо чай на сніданок, після обіду і вечері. Чорний чай, зелений, листовий і в пакетиках, холодний, з фруктами – мільйони варіантів на будь-який смак. Однак не так давно чай був предметом розкоші, дозволити собі який могли лише забезпечені люди. Дивно трепетним було ставлення до чаювання, це був ритуал зі своїми правилами і особливостями. Англія може по праву вважати себе країною, яка ввела моду на чаювання.
Книга «Чай з Джейн Остін» - зайве тому підтвердження. Перед нами відкривається затишний світ Джейн Остін: цитати з її знаменитих романів, уривки з листів, рецепти страв, розповідь про особливості чайної церемонії. Прочитавши книгу і проявивши трохи фантазії і кулінарної майстерності, можна влаштувати вишукане чаювання і перенестися в атмосферу Англії XIX століття.
А до чаю пропонуємо літературні цукерки. 
Вам Агату Крісті чи Конан Дойля? 
Шарлоту Бронте чи можливо Лорда Байрона?


Вся Англія в чайній чашці.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!