пʼятниця, 24 лютого 2017 р.

«Творці українського байкарства»

21 лютого ми відзначали День рідної мови. Наша українська мова попри всі знущання долі, зберегла й себе, і свого творця – український народ.
У плеяді попередників Тараса Шевченка в українському красномовному письменстві своєрідне місце посідають Євген Гребінка та Леонід Глібов, ювілейні дати народження яких припадають на лютий та березень , творче життя яких було наповнене літературною активністю.
Цілком заслужено Іван Франко назвав Гребінку поруч з Леонідом Глібовим, найвидатнішими українськими байкарями.
Не одне покоління, від безтурботних дитячих днів і до похилого віку, супроводжують мудрі й проникливі, лагідні й ущипливі, жартівливі і сумовиті слова байок відомих поетів.
Щоб вкотре розкрити мелодійність, щедрість і мудрість рідної мови працівники ЦРБ підготували літературну зустріч з творчістю справжніх патріотів рідного слова.
Пройшла вона у вигляді 
Дня бібліографії під назвою 
«Творці українського байкарства». 
 















Під час заходу старшокласники школи-ліцею №1 мали гарну нагоду познайомитися з життєвим та творчим шляхом байкарів, поринути в епоху в якій вони жили і творили, послухати та почитати їхні байки.
Адже більшість байок і Євгена Гребінки і Леоніда Глібова відомі кожному. З дитинства западають у пам’ять урочисто розмірені рядки «На світі вже давно ведеться…», або ж мов живий постає «Квачан-собака, Кудлатий та товстий», що полюбляв «лежачи знічев’я на травиці У холодочку під кущем», погомоніти про те про се з працьовитим Конем.
Увазі учасників заходу було представлено виставку творів байкарів, що знаходяться в фондах бібліотеки, а мультимедійний супровід підсилив сприйняття заходу. 
Якщо глибоко вдуматись у зміст байок цих великих байкарів, то й сьогодні ми з легкістю знайдемо прототипів тих героїв, а слова Леоніда Глібова: «Байка…нікого в світі не мине, читайте, згадуйте мене!» не втратили актуальності і через два століття.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!