четвер, 16 листопада 2017 р.

Говорили про Житомирщину

До 80-річчя утворення Житомирської області бібліограф ЦРБ завітала на виховну годину до учнів школи-ліцею 1. Їхній увазі була запропонована літературно- краєзнавча подорож "Я живу в цьому краї і знаю його".
Говорили про Житомирщину – священну землю наших дідів та прадідів, землю, де ми народилися, виросли, де вперше побачили синє українське небо й золоті пшеничні лани, про батьківщину щирих і прекрасних людей …

Краєзнавча подорож розпочалася з інформації про перші поселення на території сучасної Житомирської області. Діти уважно слухали і переглядали в книгах фото та малюнки археологічних пам’яток, які були знайдені на наших землях.
Цікавою також була інформація про територію нашої області за часів Київської Русі та періоду козацтва. Учні познайомилися з гіпотезами виникнення назви міста Житомира і дізналися приблизну дату його заснування.
Бібліограф згадала відомих людей, таких як Т. Шевченко, Оноре де Бальзак та інших і розповіла, як вони пов’язані з Житомирщиною.
Плавно краєзнавча подорож перейшла до сучасної Житомирщини. Прозвучала інформація про адміністративно-територіально устрій області, його населення та символіку.
Наша область розкрилася перед учнями як багатий та унікальний край, з великими покладами коштовних каменів та найкращими видами граніту та мармуру. Бібліограф розповіла, що помилуватися всіма цими багатствами можна, відвідавши музей коштовного та декоративного каміння в смт. Хорошів.
Флора і фауна також зацікавили своїми багатствами, оригінальністю та різноманіттям. А такі дива як «Камінне село», «Житомирський каньйон» та Словечансько-Овручський кряж не залишили байдужими слухачів.
Згадали також і вихідців з нашого краю, які своєю працею зміцнювали і зміцнюють економічний потенціал області, своїми досягненнями славили і славлять наш край в Україні та за її межами. Згадали космічного конструктора С. П. Корольова, ученого з ядерної фізики В. Векслера, математика І. Шафаревича, представників історичної науки – В. Щербаківського та Олега Ольжича, який також залишив по собі цінний спадок і з літератури, мовознавця Бориса Тена та людей мистецтва – С. Ріхтера, Б. Лятошинського та багатьох інших. І це лише ті, хто проявив свій талант у другій половині 20 ст. Житомирщина також славна визначними іменами попередніх десятиліть і століть.
Вся розповідь бібліографа супроводжувалася показом і коментуванням літератури, яка є в ЦРБ на цю тему.
Захід пройшов на одному подиху і завершився закликом до вивчення своєї історії, адже як сказав М. Рильський «Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього».



Немає коментарів:

Дописати коментар

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!