пʼятницю, 16 листопада 2018 р.

У 2018 році Україна святкує 100-річчя випуску поштових марок України.


У 2018 році Україна святкує 100-річчя випуску поштових марок України.
Дослідники філателії відзначають кількість ранніх проектів створення поштової марки. Цю ідею висунули і шведський лейтенант К. Треффенберг, і словенський чиновник Л. Кошір, і англійський видавець Д. Челмерс та ін. Але запровадження наклеюваної поштової марки пов’язують з ім’ям англійського поштмейстера Роуленда Хілла – автора ескізу першої у світі поштової марки, яка увійшла в обіг 6 травня 1840р. в Англії.
В Україні поштові марки вперше зявилися в 1918 році, в часи Української народної республіки. Творцями сюжетів поштових мініатюр були видатні графіки Георгій Нарбут і Антін Середа.
На підставі закону Центральної Ради від 18 квітня 1918 року, замість зниклих з обігу розмінних монет, були випущені марки – гроші з номіналом від 10 до 50 шагів. Першу серію названу «шагівкою», друкували на тонкому картоні з написом на звороті «Ходять на рівні з дзвінкою монетою».
Після УНР – більше 70 років Україна жила без власних марок. Лише з 1992 року в країні почали друкуватися власні марки.
Укрпошта ввела в обіг поштовий блок «Перші українські марки доби визвольних змагань 1917-1921 років».
Інформація про Українську марку є і в фондах нашої бібліотеки. Є й читачі, які колекціонують марки і охоче діляться інформацією з іншими.
В ці дні ми презентували в читальному залі книжкову виставку «З історії української філателії» /100 років випуску перших поштових марок України/.
 

Серед інших видань особливо виділяється: Чередниченко В. Про філателію всім. Для юнацтва й дітей, спадкоємців філателістичних колекцій. – К.: Смолоскип, 2015. – 11с., іл.
Оскільки хобі, про яке йдеться в книзі, однаковою силою притягує до себе різних, незалежно від віку й соціального статусу людей: від школярів до королів і президентів – книга може стати в тренді і пошановувачам поштових мініатюр дитячого та юнацького віку, і мало обізнаних у марках дорослих спадкоємців колекцій.
Видання не залишить поза увагою і досвідчених колекціонерів та громадян, які вболівають за розбудову та зміцнення одного з атрибутів державності.
Нині дедалі більшої популярності набуває філателія. Адже колекціонування формує в молодої людини дисциплінованість і увагу, сприяє поширенню світогляду, підвищує рівень знань та патріотичних почуттів.
Отож, поштова марка – це те, що зберігає культурний й історичний спадок, формує ґрунт для державного об’єднання. Це те, що у популярній, лаконічній формі нагадує нам, ким ми є. Це наша візитка світові і самим собі

Немає коментарів:

Дописати коментар

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!