пʼятницю, 28 лютого 2020 р.

Медіаграмотність: як не стати інформаційною маріонеткою


Вчора у Малинській центральній районній бібліотеці ім.В.Скуратівського  відбувся тренінг з медіаграмотності для бібліотечних фахівців району.
Визначення медіаграмотності можна знайти багато, але якщо коротко – це знання, які дають можливість людині аналізувати й критично оцінювати інформацію з різних джерел.
За допомогою тренерки, головного бібліотекаря НМВ ОУНБ ім. О.Ольжича Галини Козаченко, присутні вчилися  критичному ставленню до інформаційних повідомлень, розрізняли  такі види інформації як пропаганда, реклама тощо.




Учасники тренінгу отримали базові знання у сфері медіа, ознайомилися з найрозповсюдженими видами маніпуляції й пропаганди, а також дізналися як можна перевірити правдивість інформації. Практичні вправи та відео допомогли учасникам розрізняти інформування та пропаганду, виявляти використані маніпулятивні засоби та розвивати своє критичне мислення до сприйняття конкретних медіаповідомлень.



Інтерактивні завдання та ігри створили невимушену та довірливу атмосферу на тренінгу.





Також тренерки заходу Галина Козаченко та Ольга Ковальчук допомогли бібліотекарям отримати відповіді на теоретичні та практичні запитання.

Бібліотечні фахівці зрозуміли, наскільки важливо набувати навички критичного мислення аби не стати мішенню маніпуляції та дезінформації та наскільки важливо допомагати своїм користувачам бути обачними, перевіряти та аналізувати інформацію.
Українське суспільство потребує розширення доступу до навичок формування медійної та інформаційної грамотності в умовах пропагандистсько-психологічної війни. Бібліотеки є тими установами, які мають всі можливості для того щоб долучитись до формування медіаграмотного споживача і, таким чином, формувати і для себе нову компетентність та новий імідж для аудиторії.




Щиро дякуємо організаторам, фахівцям Житомирської ОУНБ ім.О.Ольжича Галині Козаченко та Ользі Ковальчук за отримані нові знання в сфері медіаграмотності та інформаційної безпеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!