понеділок, 9 березня 2020 р.

Читайте "Кобзар" і "Борітеся - поборете!"


9 березня відзначаємо день народження класика української поезії, символу українського національного духу – Тараса Шевченка.
Цьогоріч минає 180 років з дня виходу першого видання “Кобзаря” Тараса Шевченка та 160 років з дня виходу видання, останнього, яке тримав у руках автор. Всього за життя Шевченко створив 228 поетичних творів: віршів, поем та балад.
Та неперевершеним виданням Тараса Шевченка був і залишається його «Кобзар». 1840, 26 квітня – у Петербурзі вийшло перше видання «Кобзаря». Видання побачило світ за сприяння письменника Євгена Гребінки. «Кобзар» надрукувало приватне видавництво Фішера коштом полтавського землевласника Петра Мартоса.
«Ся маленька книжечка відразу відкрила немов новий світ поезії, вибухла мов джерело чистої, холодної води, заясніла невідомою досі в українському письменстві ясністю, простотою і поетичною грацією вислову», – писав Іван Франко.

Після виходу збірки Тараса Шевченка почали називати Кобзарем.
Сьогодні у світі збереглося лише кілька примірників книги.
У фондах нашої бібліотеки є різні його видання, які представлені в рубриці «Візьму у руки я «Кобзар».
Тож запрошуємо до прочитання.






















Читайте і "Борітеся - поборете!" Дух свободи, людської гідності – найвеличніших вселюдських понять – через віки випробувань, пережитих Кобзарем, приходять до українців і додають їм упевненості у власному самоствердженні.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!