четвер, 5 квітня 2012 р.

Яка на смак сучасна українська література?


Пожвавлення літературного процесу в нашій країні сприяло формуванню потужної та цікавої сучасної української літератури, яка може задовольнити читацькі смаки будь-якої аудиторії.
Щоб краще орієнтуватись у сучасних тенденціях , познайомитись із найбільш яскравими авторами зібрались бібліотекарі району на свою чергову зустріч. Говорили і про наймолодшу генерацію сучасної літератури,  і про провокативну прозу, і про психологічні новели, і про посткатастрофну прозу, і про містичні пригоди, і про альтернативні історії та  гостросюжетні романи. Говорили також про жіночу долю жіночої прози в Україні. Познайомилися, де і що видається в країні, особливо стосовно сучасної української літератури. Ознайомилися з переліком  видавництв, котрі спеціалізуються на випуску української художньої книги, а також з  їх електронними адресами. Були запропоновані найбільш відомі й вагомі повнотекстові електронні бібліотеки, які пропонують твори сучасної української літератури, постійно поповнюються та реагуються.
Тож наші бібліотекарі цікавляться сучасним літературним процесом, знайомляться з творчістю письменників, з новинками літераткри і, звичайно популяризують українську книгу та допомагають читачам зорієнтуватися у морі сучасних українських видань.
Українські книжки, за якими можна буде згадувати 2011 рік:
2011 рік залишився позаду, проте на нього ще можна кинути кілька прощальних поглядів. Через найпомітніші книжки 2011 р. ми згадуватимємо початок другого десятиліття ХХІ століття в українській літературі.
Отже – десять книжкових подій 2011 року, розташованих у довільному, а не хітпарадовому порядку.

«Записки українського самашедшого» Ліни Костенко - безперечно найгучніше видання року.  Прозовий дебют найавторитетнішої поетки, що викликав абсолютно полярні реакції – від захоплення до повного несприйняття.  Обговорення книги в Інтернеті триває й сьогодні, практично через рік після виходу. Читачі будуть здивовані, наскільки вона відображає наш час, наскільки сміливо  розставляє свої акценти. Це книга не тільки про Україну, а й про час взагалі. Це літопис очевидця третього тисячоліття, який змусить  згадати чимало болючих моментів недавньої української історії.

«Лексикон інтимних міст» Юрія Андруховича - мабуть,  найочікуваніша книжка. Автор анонсував її вихід уже кілька останніх років, а час від часу «викидав» у періодику уривки майбутнього видання. Багато кого розчарувало, що «патріарх» знову написав не гостросюжетний роман, а щось більш есеїстичне (розповіді про 111 міст, що  довелося навідати Андруховичу, розташовані в алфавітному порядку). Втім обирати жанр для свого письма – священне і виняткове право кожного автора. Блискучий стиль, дотепність, приємні мовні ігри є головними перевагами книжки.
 


Твір «Хронос» Тараса Антиповича   належить до літературної фантастики, а якісних зразків цього жанру в нас не так і багато (а на думку багатьох – і взагалі немає). Заразом він добре і багатозначно написаний. У центрі книжки – символічний образ часу як життя і боротьби за нього.



«Мисливці на снігу»  - книжка віршів різних років  поета Костянтина Москальця, відомого широкому загалу передусім як автора пісні «Вона». Одні його поезії – зворушлива сумна любовна лірика, в інших Москалець застигає у медитативній задумі, близькій до стандартів східної філософії.  Усім текстам видання притаманний особливий, дуже індивідуальний ритм і співвідношення між словами, між об’єктами. Ця збірка - вузловий момент у житті сучасної української поезії.

«Гімн очеретяних хлопчиків» - поетична антологія молодих двадцяти-тридцятирічних поетів (і україномовних, і російськомовних), що мешкають у Дніпропетровській і Запорізькій областях або походять звідти. Найпомітніший проект року в молодій поезії. Різні автори, різні поетики, техніки, плюс майже завжди незаперечний талант.  Ця книжка допомагає зорієнтуватися, зрозуміти деякі тенденції сучасної поезії, а може – знайти «свого» поета.


 «Homo feriens» - монументальні та масштабні спогади однієї з найкращих поеток-шістдесятниць Ірини Жиленко.  Цікаві описи повоєнного Києва її дитинства, початку літературної діяльності, атмосфери задухи та вибіркових репресій часів застою, драматичних подій вісімдесятих і то піднесених, то депресивних дев’яностих тощо. Але найцінніші її розповіді - про становлення літературного, культурного і меншою мірою політичного шістдесятництва. Побутові деталі, розмови, думки,  дискусії, самоствердження, закоханості, прогулянки, боротьба – все те, з чого склався феномен того покоління. Книжка складається зі щоденникових записів, сучасних коментарів-роздумів та віршів. Ідеальне видання як для історичного аналізу, так і для сентиментальних роздумів над питаннями часу і долі людей.

Книжка «Соломонова червона зірка»    містить есе 25-ти авторів — вихідців із кожного регіону України — про їхні малі батьківщини в топографічному та культурологічному сенсах. Тексти складають цілісну мозаїку — Україну, всі її регіони. Українські майстри слова описують  ландшафти, мешканців, традиції, стереотипи, менталітет і те, що збереглося з минувшини. Книга розрахована на україністів, істориків, мандрівників, усіх, кого зацікавить запропонована тематика.


Збірка «Ран» - книжковий дебют однієї з найбільш талановитих представниць поетичної генерації «двотисячників», киянки Ірини Шувалової. Вона створює досить герметичні твори, сповнені асоціативності та звукової гри. А от як розуміти назву цієї книжки, не хоче зізнаватися навіть сама авторка.



«Метаморфози» - поетична антологія, впорядкована Сергієм Жаданом. Хоча гасло «Десять поетів десяти останніх років» звучить і надто гучно, тим не менш, до уваги читачів – справді показова і різноманітна добірка поетів покоління дев’яностих і двотисячних років. Сюжетність і метафоричність, брутальні, сентиментальні й реалістичні  настрої – тут активно присутні практично всі тенденції поезії, що народилася в часи незалежності. Якщо в самій фактурі письма антологія постає  розмаїтою, то в регіональному плані вона дещо обмежена  і репрезентує лише три основні центри творення сучасної української поезії – Київ, Харків і Львів.

 «Вибране листування на тлі доби» Оксани Забужко та  Юрія    Шевельова – це листування між двома помітними постатями української культури. Приватна спроба подолати прірву між „Розстріляним Відродженням” і сьогоденням. Безжальний, вишуканий, часто снобістський і надміру суб’єктивний аналіз літературних, мистецьких, політичних тенденцій і постатей дев’яностих і початку двотисячних років. Книжка великого напруження думки, цікавих спостережень і вибухових, не завжди милих емоцій.

                                                                                                      "Книжковий континент"




4 коментарі:

  1. Чудовий семінар провели! Тема дуже актуальна, цікава і потрібна. Про деякі з книг 2011 року і не чула, тому дякую за підказку. Натхнення у подальшій роботі!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Тетяно, похвала від тебе дуже багато значить для нас. Завжди читаю твої пости. Скільки в них креативу, неординарного мислення, гумору. Ти просто - супер! Удачі.

      Видалити
    2. Дуже вдячна за такі теплі слова на мою адресу. Я думаю, що нас є чому повчитися одна в одної:-)
      Пам'ятаєш мої слова на тренінгу про те, що ми, земляки, повинні бути, як одне ціле? Бо ми того варті?

      Видалити
    3. Я просто стараюсь, а ти - просто талант.

      Видалити

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!