середу, 5 лютого 2014 р.

«Бібліотека – центр інноваційної думки»



«Якщо у вас є яблуко і у мене є яблуко і ми обміняємось ними, то у нас залишиться по яблуку. Але якщо у вас є ідея і у мене є ідея, і ми обміняємось цими ідеями, то у нас буде по дві ідеї» - ці слова Бернарда Шоу спонукають кожного бібліотекаря  до постійного оновлення знань,  до запозичення кращого досвіду.
Адже всім зрозуміло, що на сьогоднішній день  стара модель публічної бібліотеки не має перспектив, майбутнє - за сучасними, модернізованими закладами, де працюють творчі особистості, здатні креативно мислити та позитивно налаштовані на зміни.

Cучасні бібліотекарі розуміють, що прийшов час ламати стереотипи і показати суспільству те, що бібліотека дійсно потрібна, вона дійсно сучасна і модернізована, що вона йде в ногу з часом, а бібліотекарі – справжні лідери бібліотечної справи, які постійно навчаються новому і самовдосконалюються.  
Особливого імпульсу інноваційному розвитку бібліотечним закладам надав проект «Бібліоміст». Про це йшла мова на районному семінарі-практикумі бібліотечних працівників району, який відбувся нещодавно.
З метою підвищення професійної майстерності бібліотечних працівників, розвитку їх творчого потенціалу, виявлення та розповсюдження інноваційного досвіду бібліотек учасникам семінару були представлені консультації «Інноваційні форми і методи інформаційної й просвітницької діяльності – в практику роботи бібліотек», різноманітні презентації, матеріали з досвіду роботи бібліотек «Ідеї на продаж», запропонована «Скринька інновацій» від методиста. Проведений конкурс  «Інноваційний майданчик»  на представлення інновацій та творчих ідей від бібліотекарів.
     Презентували свою роботу бібліотеки, які забезпечені комп’ютерами та Інтернетом, розповіли про нові можливості в обслуговуванні читачів. 
Наприклад у селищі Гранітне проводять веб-зустрічі «Зустріч друзів - я не один», веб-огляди «Герої книг –герої дитячих мультфільмів», інтернет-мандрівки «Сім чудес України». 



Бібліотекар з с.Пиріжки Василенко Н.В. представила мультимедійну презентацію 
 
  Щоправда, поки що далеко не всі сільські бібліотеки мають доступ до новітніх інформаційних технологій. Але знайти, виходячи з особливостей того чи іншого села, ту “родзинку”, яка допоможе бібліотеці стати привабливою для сільської громади, може кожен зацікавлений у своїй роботі бібліотекар.
      Так, наприклад, бібліотекар з с.Федорівка Прокопенко Н.Я. поділилася матеріалами про підготовку і проведення Картопляного фестивалю - «Безцінний дар землі».  Ця робота присвячується відзначенню у цьому році 100-річчю Поліської дослідної станції ім.О. Засухіна інституту картоплярства УААН, але може бути використана і роботі інших сільських бібліотек. В рамках фестивалю буде : родинне свято «Картопляні посиденьки», тематичний день інформації: «Раз – картопля, два – картопля: від «чортового яблука» до «другого хліба», виставка-меню «Смакує і старому, і малому» , книжкова виставка «Секрети пані Барабольки» з рубриками:  «Секрет перший – урожайний»; «Секрет другий – кулінарний»; «Секрет третій – оздоровчий»; «Секрет четвертий – косметичний» та інші цікаві заходи.
Будь-яку тему, навіть таку, здавалось би, вузьку , можна висвітлити всебічно та багатогранно. Для цього потрібні лише бажання, творчий підхід і любов до професії та читачів.
Бібліотекар с.Скурати О. В. Мамецька обрала для себе як основний напрям в роботі – духовність, напрям  морального виховання читачів–дітей в умовах бібліотеки.  „Бібліотека - школа доброти, любові і християнської етики”.  Лише  пробуджуючи  в  душах  дітей  віру   в   цінності  людського  життя : любов,  добро,  милосердя,    чесність,  справедливість,  можна  сподіватися  на  духовне  оздоровлення  суспільства.    Вводяться в коло основні християнські свята, де показується їх тісний зв'язок з народним життям, народним мистецтвом і творчістю. Всі  релігійні та народні свята організовуються і проводяться бібліотекарем.
Прикладом є такі заходи як «Колядують зорі на Різдво». При проведенні цього свята, готують і вертеп, і віншування, а колядки є невід’ємною частиною святкування. Репертуар колективу налічує більше 20колядок. На перший день Різдва колектив поздоровляє громаду села зі святами. Колядувати починають з другого дня свята, під час якого беруть дзвоник та носять радість у кожну домівку. Під час колядування особливо радіють люди похилого віку, вони з нетерпінням чекають провісників цього радісного свята.
     В заходах приймають участь вчителі місцевої школи, учасники церковного хору, дитячий колектив духовного співу «Іскорка», що діє при бібліотеці. Ці діти мають чисті ангельські голосочки і чисті щирі душі. Вони самі вибрали для клубу таку назву, щоб своїми маленькими  іскорками нести світло у наше життя. А як цікаво і весело вони зустрічають весну – на галявині співають гаївки, маївки,веснянки, граються в народні ігри, а потім отримують жайворонків, які для них з любов’ю випікає  Олена Володимирівна . Ці дійства завжди дуже чисті, проникливі, наче призначаються конкретно для кожного особисто.

    Про фотовиставку «Найрідніша в світі матінка моя» розповіла бібліотекар с.Різня Колеснікова Т.І. Метою фотовиставки було виховання любові та поваги до матерів,  як до вічних цінностей.   Організація нетрадиційної форми виставки – фотовиставки, привернула увагу пересічних громадян, молоді, жителів села до бібліотеки, як осередку культурного дозвілля. Фотовиставка «Найрідніша в світі матінка моя» передбачала створення циклу фотографій (30 світлин) у різних жанрах, які відображають маму у книжковому просторі, життєвому та природному середовищі, серед дітей (мама серед книг, мама, що читає, ін.). Фотовиставка була приурочена до театралізованого свята «Найсвятіше слово – мама».

Про цікаву акцію до дня толерантності розповіла бібліотекар із Скуратів Кондрачук О.В. - «Ця рука ніколи не вдарить дівчинку». Був виготовлений плакат з одноіменною назвою, і хлопчикам, які були згодні з цим висловом пропонували намалювати контури своєї руки і всередині написати своє ім’я. Багато читачів з цікавістю приєдналося до цього заходу.
Ще багатьма цікавими формами роботи цілилися колеги.
Учасники семінару-практикуму поповнили багаж своїх знань новими інноваційними  ідеями і отримали практичні поради.
Аналіз запровадження інновацій ми будемо здійснювати наприкінці року.   Критерій  інноваційності стоїть зараз на одному з перших місць тож під час святкування Всеукраїнського Дня бібліотек ми виділили спеціальну номінацію «Міс Інновація».

Немає коментарів:

Дописати коментар

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!