четвер, 5 травня 2016 р.

Цікаві факти з життя Генріка Сенкевича

5 травня уся світова громадськість відзначає 170-річчя з дня народження великого польського письменника, відомого автора історичних романів, лауреата Нобелівської премії з літератури Генріка Сенкевича. 
Класик польської літератури, почесний академік Петербурзької академії наук, Сенкевич був блискучим історичним романістом. Подібно В. Гюго, А. Дюма, Л. Толстому, він зумів описати великі події минулих епох, приділяючи увагу і особистості людини.

Пропонуємо цікаві факти з життя письменника.
          Його повне ім'я - Генрік Адам Олександр Пій Сенкевич.    
          Батько майбутнього письменника був власником кількох маєтків, а мати походила зі старовинного дворянського роду. В школі Генрик захоплювався літературою і польською мовою. Читав романи Вальтера Скотта, Олександра Дюма і під їх впливом склав свій перший роман «Жертвопринесення». На жаль, рукопис цього роману не збереглася.
          У 1866 р Сенкевич вступив до Варшавського університету, де обрав для себе право і медицину, але дуже скоро перейшов на факультет літератури і історії. Однак через повну відсутність грошей Генрик залишив навчання, так і не отримавши диплом.
          За рік до цього Сенкевич вирішив спробувати себе в журналістиці. Він писав для декількох періодичних видань Варшави. Як кореспондент побував у Відні і Парижі. У колі польської інтелігенції придбав репутацію чи не найкращого журналіста Варшави.
           Літературну діяльність почав дуже рано, але відомим став з 1876 р, коли, подорожуючи по Америці, надіслав звідти ряд подорожніх нарисів, кореспонденцій, новел, повних художньої правди і гумору.
           Після повернення до Варшави Сенкевич став приділяти увагу більш серйозним творам. У 1882 р у варшавській газеті «Слово» він почав друкувати роман «Вогнем і мечем» - перший роман трилогії, дія яких відбувається в Польщі та Римської імперії епохи ранніх християн. Більшість читачів високо оцінили його. Незабаром вийшли наступні романи - «Потоп» і «Пан Володиєвський». Ці книги і стали початком підйому Генрика до слави і зробили його популярним не тільки на батьківщині, але і у всій Європі і Америці. Після їх виходу Сенкевич став польським письменником з найвищими заробітками - за право видання трилогії протягом 20 років він отримував від видавця 70 тис. рублів.
           У Генрика були великі пристрасті до різноманітних подорожей. Довгий час він проживав у Європі, часто бував у США. Навесні 1900 року він відвідав Львів. Ця подія стала одним з найпомітніших в суспільному житті міста і однією із знакових для польської частини львів'ян. Візит супроводжувався численними урочистостями, зустрічами з молоддю та інтелігенцією, офіційними прийомами.
           У 1900 р з нагоди 50-річчя письменника і 25-річчя його творчої діяльності Папа Римський надіслав йому привітання.
           Його талант як автора історичних романів найбільш яскраво розкрився в епопеї «Камо грядеши», що розповідає про протистояння перших християн і імператора Нерона. Саме ця книга принесла Сенкевичу світову славу. Останнім з великих творів став роман «Хрестоносці», який він писав протягом 1897-1900 рр.
            У 1905 р Сенкевич «за видатні заслуги в області епосу» став володарем Нобелівської премії з літератури. У своїй промові письменник говорив, що це особливо цінна нагорода для сина польського народу.
           Творчість Генріка Сенкевича високо цінував Л.Н. Толстой. Письменники навіть вели переписку.
           Особисте життя письменника не можна назвати щасливим. У нього було три шлюби і, що дивно, всі три дружини носили ім'я Марія. Першою дружиною була полячка Марія Шенкевич, яка народила йому сина Генрика Йозефа і дочка Ядвігу. Але після народження дочки вона померла від туберкульозу. У 1888 р анонімний шанувальник надав Сенкевичу 15 тис. рублів, на які він створив фонд імені своєї покійної дружини, який виплачував стипендії хворим на туберкульоз діячам культури. Через вісім років письменник знову одружився  на 19-річній одеситці Марії Володкович (Романівській). Але цей шлюб швидко розпався, оскільки у подружжя були різні погляди на життя. Незабаром Сенкевич одружився зі своєю кузиною Марією Бабською.
           Коли почалася Перша світова війна, Сенкевич поїхав до Швейцарії, де був головою комітету, який допомагав жертвам війни в Польщі. У цій країні, в місті Веве, його наздогнала смерть. Через вісім років його прах перевезли на батьківщину.
           Сенкевич зображений на польській банкноті 500 000 злотих 1990 року.
                           На честь ювілею письменника 
                                     в Польщі 2016 рік оголошено 
                                        роком Генріка Сенкевича.

Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!