середу, 13 липня 2016 р.

Є найсвятіше слово на Землі. Одне. Високе. Славне. Україна

Вчора у нашій бібліотеці відбулася гарна подія: літературно-патріотичний подіум 
«Є найсвятіше слово на Землі. Одне. Високе. Славне. Україна» 
Гостям презентували лірично-патріотичне видання 
 «Я із Майдану, Українець!».  
 Звучала щира, гарна, нова поезія, а разом з нею в літературну когорту поетів Малинщини увійшло нове імя: Володимир Канюка
Цією книгою він зібрав усіх своїх друзів, побратимів, колег по перу за круглим столом, щоб поетичним словом висловити своє ставлення до сучасних подій, що відбуваються у нашій країні.
Володимир Юрійович корінний малинчанин. Виріс серед поліської природи, серед гарних, працьовитих і щирих людей. Для нього слова: Батьківщина і Україна – це не пусті слова. Це слова наповнені глибоким змістом. По суті вони символізують для нього зміст буття, як людини.
Адже батьківщина – це найдорожче, що є в людини. Для кожного воно починається по-різному: подвір’ям дитинства, спогадами лагідних материнських рук, сходом сонця, сіянням зірок …
Гарні сімейні стосунки, щирі друзі сформували його, як людину високої ерудиції, широкого кругозору, високих духовних прагнень. Все це він переніс у свою професію. Адже довгий час вів туристичний гурток. Де в далеких мандрівках,чи на привалі навкруги багаття читалися вірші, бралась до рук гітара …
Згодом хоббі переросло у серйозне ставлення до поезії. Лягли на папір власні рядки.

Володимир Канюка займає активну життєву позицію. Він учасник революції гідності, член ГО «Всеукраїнське об’єднання «Легіон честі».
Поезія, що увійшла до збірки «Я із Майдану, Українець» просякнута духом патріотизму, глибокими переживаннями за долею рідної землі за життя людей, які відстоюють честь та гідність України. Засобами художніх образів, спираючись на глибоке знання правдивої рідної історії, керуючись патріотичними почуттями та державницькими переконаннями, автор веде читача крутими стежками історії рідного народу, героїчними і трагічними, славними, а іноді ганебними.
 
Поет починається не з уміння знайти риму, хоч і це відіграє свою роль у творчості, не з уміння підібрати слова у відповідному ритмі, хоч і це дуже важливо. Сила поета проявляється у здатності в образах звичайного, буденного життя відкривати такий духовний зміст, який до нього ніхто не помічав. І тоді побутове слово стає словом поетичним, сповненим особливої ваги і особливої глибини. Наскільки це вдалося Володимиру Юрійовичу судити його читачам. 
 
Дві поезії пана Володимира надруковані в поетичній збірці «Поезія натхненна жінкою», випущено редакцією журналу «Дніпро», редактором якого є відомий український літератор Євгеній Юхниця.
Нам звично вірити людині яку поважаємо, вірити у правоту добра, довіряти словам батька, матері, друга. А поет відкриває нові грані слова віри. Ця віра об’єднує все те найдорожче, що складає основу нашого буття, збагачує серце, робить людину сином рідної землі, громадянином Вітчизни, виступає як уособлення єдиної, рідної, сонячної України.
Так відчувати, так сприймати навколишній світ і так вірити може тільки людина високої душі, поет і громадянин рідної країни.
Трагедія і мужність, сила людської любові, краса подвигу, боротьби і вірності осяяні «неземним» світлом духовності, приходять до читача як відкриття того вічного, невмирущого, головного в людському бутті, без чого не буває людини, її надії і щастя.
Займаючи активну громадянську позицію та будучи справжнім патріотом В. Канюка все це переніс у рядки своєї поезії. Саме тому, можливо, вона запала в душу кожному, хто читав її та прийшов привітати автора з виходом збірки.
Адже лиш справжні патріоти об’єднавшись в єдине ціле підносять духовний, культурний та економічний рівень своєї держави, творять нову історію.
Привітати автора з виходом його першої збірки, висловити свою громадянську позицію прийшли його колеги по перу, ті хто давно на літературній ниві і хто тільки ступає на цю дорогу, громадські активісти, мер міста.
Зокрема поет-краєзнавець, член НСП України В. Сташук, зробивши аналіз історії розвитку літератури Малинщини, висловив сподівання, що їхня когорта поповнилася новим ім’ям, а читачі отримали гарне видання. Його думку підтримав письменник-краєзнавець М. Скуратівський. 




Побратим В. Федоренко, який допоміг у випуску цього видання підкреслив, що ця збірка на часі, адже вона пронизана боротьбою і любов’ю до рідної України. Це книга справжнього Українця. 


 



Приєдналися до його побажань методист РБК М. Омельчак, син якого сьогодні воює на сході України, громадський активіст Є.Купневич та інші.



 



Член редколегії польського видання «Голос Полонії», голова обласного об’єднання «УКРОП» Тетяна Пашкевич вручила грамоту автору збірки за його патріотичну позицію.





В презентації книги В. Канюки «Я з Майдану, Українець» брав участь міський голова Олексій Шостак. Він висловив надію на подальшу творчість автора, подякував йому за його громадську позицію та взяв до уваги побажання присутніх передати збірку з волонтерською місією нашим воїнам-землякам. 
 

 Директор бібліотеки Тетяна Бідун також привітала Володимира Юрійовича з першою книгою, подякувала автору за подаровані бібліотеці книги та побажала  творчого натхнення.

 Відточувати свою літературну майстерність, розвивати свою творчість, тримати свою патріотичну позицію бажали всі, хто прийшов на презентацію.

 Закінчивсь захід великою автограф-сесією.










Я щиро вдячний, за підтримку своїм друзям,
вони усе що в мене залишилося в житті,
клянусь Вкраїну прославляти та калину в лузі,
ще скільки Бог дозволить по землі пройти.
Володимир Канюка

Немає коментарів:

Дописати коментар

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!