вівторок, 26 липня 2016 р.

«Витоки європейського вибору України»



28 липня Україна вкорте відзначає День рівноапостольного князя Володимира Великого, хрестителя України-Руси. День хрещення Київської Русі - України.
Сьогодні – це свято примирення та консолідації усього суспільства задля збереження єдності держави.
До цієї дати у ЦРБ презентовано книжкову виставку «Витоки європейського вибору України». Відвідувачі за допомогою літературно-історичних джерел мають змогу здійснити екскурс в далеку історію розвитку своєї держави, коли у IX столітті з об’єднання слов’янських та варязьких земель у Східній Європі утворилася велика держава Київська Русь, та згодом стала східним щитом для всієї Європи.

Володимир Великий завершив обєднання усіх руських земель. Він обрав для свого народу не лише релігію, а й політичний вибір.
Уже його сина Ярослава Мудрого, назвали тестем Європи – настільки швидко наша держава інтегрувала в Європейський простір. Золотоверхий Київ став серцем нашої держави. Величні дзвони та високі хрести його храмів спонукали наших пращурів боронити незалежність країни, як надихають наших воїнів робити це сьогодні на Донбасі.


Більш детально про це у рубриці виставки «Володимир Великий – творець середньовічної європейської держави» подадуть видання : Скляренко С. Володимир .- К.: Дніпро, 1981-. – 486 с., Киркевич В. Володимирський Собор у Києві . – К.: Техніка, 2004. -  208 с. іл. – (На. Святині України), Толочко Л.І., Грибовська О.В. Памятник святому князю Володимиру у Києві. – К.: Техніка, 2007. – 144 с. іл.
Християнизація Русі відкрила двері культурним впливам Візантії в усіх царинах життя. За Володимира Київ прикрашається палатами й церквами, збудованими візантійськими майстрами.
Русь називали країною міст, що свідчить про високий рівень розвитку нашої Вітчизни. Про це ми дізнаємось з «Повісті Временних літ».
Київська держава йшла попереду середньовічної Європи щодо писемності й прагнення до знань.
Література представлена в рубриці виставки «Християнство як чинник нових культурних і державницьких процесів Київської Русі» тому підтвердження.
Особливий інтерес викликають видання: Акимович Є.О. Українська культура в історичному вимірі (IX-XVI століття). – Одеса: Маяк, 2009-406с. Овсійчук В.А., Крванич Д.П. Оповідь про ікону . – Львів, 2000. – 396с., іл., Іваніченко Г. Золоті стремена 2 . – К.: Дніпро
Культурні і державницькі процеси Київської Русі не лише засвоювали досягнення філософсько-теологічної думки й мистецтва Візантії та балканських країн, а й робили значні кроки для їх подальшого розвитку.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!