понеділок, 3 квітня 2017 р.

Не хлібом єдиним...

Дуже приємний і поважний гість завітав до нашої бібліотеки. І не просто так. А з дарунками, книжковими. Василь Іванович Сидорчук – автор кращих українських сортів картоплі, кандидат сільськогосподарських наук.
Працював молодшим науковим працівником Поліської дослідної станції імені О.Засухіна, завідуючим відділу захисту рослин, завідуючим відділу селекції картоплі, заступником директора з наукової роботи. А потім багато років  - директором Поліської дослідної станції. (Поліська дослідна станція імені О.Засухіна - єдина в Україні сільськогосподарська науково-дослідна установа, яка на пісчаних грунтах більше 100 років займається питаннями підвищення врожайності картоплі за рахунок поліпшення технології вирощування, удобрення, селекції, насінництва та захисту від хвороб.Розпочали дослідження у 1914 році з вивчення дії мінеральних та органічних добрив на урожай, сьогодні станція - високорезультативний центр селекції картоплі).
      Василь Іванович – автор близько 50 сортів картоплі. Є така цікава оригінальна особливість Василя Івановича у назвах нових сортів. Він завжди підкреслює їх українське, поліське походження. Наприклад: Божедар (дарунок Бога), Доброчин (читити добро), Завія (завірюха), Посвіт (світло, освітлення), Ведруска (походить від назви наших предків ведів) та інші. Сорти з Житомирським акцентом: Житомирянка, Поліська рожева, Тетерів, Малинська біла та ін.
      Василю Івановичу належить більше 70 опублікованих наукових праць з питань селекції та насінництва картоплі. Він є членом авторського колективу  книжок, які подарував бібліотеці. Це: «Цікаве картоплярство», «Каталог сортів картоплі» та "Українська картопля" .
Ми дуже вдячні Василю Івановичу за подаровані книги.
      Впевнені, все краще, чого досягли наукові працівники станції, зокрема в картоплярстві, буде запроваджено в виробництво і Малинщина знову стане виробником елітного насіння  картоплі.
      На запитання, коли він любить бувати на картопляному полі, Василь Іванович відповів: "Після дощу та вранці у неділю, коли ще на полі та й у селі не видно людей".
      Шановні читачі! Якщо є можливість, вийдіть вранці, краще після дощу, у кінці червня на город чи у поле і полюбуйтесь квітучою картоплею. А ще згадайте з дитинства відомий аромат печених бульб на багатті, а ще приготуйте у червні молоду картопельку зі смаженою на маслі зеленою цибулькою та посипану запашним кропом, а восени приготуйте найсмачнішу картопляну поліську страву - деруни зі сметаною...
Ти поліські озера не бачив?
Не вдихав ти поліську синь?
На ранковій зорі не рибачив,
не вдивлявся в ясну далечінь?
  
Ти гадаєш - поліські болота
то сумний і забутий край?
Приїзжай в нашу казку чарівну,
на Полісся до нас приїзджай.

Ти побачиш як срібної ночі
водять Мавки у лісі танок,
колихається в хвилях дівочий
на Івана Купала вінок.

Дика папороть цвіт розпускає,
манить вогник чарівний у хащі.
Лукашева сопілка співає - 
як повіриш, вважай, що пропащий.

І так буде як сонечко встане,
кине в кожну шпаринку проміння
і розвіє казкову оману,
і розвіє казкові видіння.

Тут картоплю з дідів сповідають,
вже століття вона другий хліб.
Її люблять, їдять, пригощають.
Приїзджай, покуштуй дерунів. 
   
Про таку, нашу, українську картоплю розповідається у книгах. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!