вівторок, 27 червня 2017 р.

Конституція України- із глибини віків до сьогодення

"Ніхто нам не збудує держави, коли ми самі її собі не збудуємо, і ніхто з нас не зробить нації, коли ми самі нацією не захочемо бути" 
В. Липинський

Урок громадянськості:
 «Конституція України-
із глибини віків до сьогодення
провели до Дня Конституції в нашій бібліотеці. Довгим, складним і тернистим був шлях створення Основного Закону нашої держави. Але ще складнішим і нелегким є подальший шлях його утворення і дії.  І, можливо, хтось із вас запише рядок, статтю, розділ у Конституцію своєї країни.
Я хочу, щоб ви не були байдужими до того, що відбувається навколо, не були просто пасивними споглядачами в нашій державі. Бо ви громадяни цієї держави, яку вам у майбутньому будувати, в якій вам жити і творити.

МАТЕРІАЛИ  ДЛЯ ОРГАНІЗАЦІЇ  ЗАХОДІВ ДО ДНЯ КОНСТИТУЦІЇ :

Сценарій флешмобу «Правова держава»
Учасники по двоє вибігають вигукуючи слова:
правова культура – це міцність держави,
правова культура – це сила держави,
правова культура – це знання права,
правова культура – це верховенство права,
правова культура – це правосвідомість,
правова культура – це престиж держави,
правова культура – це стабільність держави,
правова культура – це визнання держави,
правова культура – це міцність держави.
Останні слова: «Міцність держави – це ми!», – вигукують учні всі разом, піднявши руки із синьо-жовтими стрічками.

«Бліц-розминка» Чи знаєш ти?..
Запитання:
- Основний Закон держави – (Конституція).
- «Конституція» у перекладі з латинської мови – (Устрій, установлюю).
- Універсальна політична форма організації суспільства – (Держава).
- Скажіть давньогрецькою мовою «влада народу» - (Демократія).
- Основне і невід’ємне право людини – ( На життя).
- Вищий ступінь розвитку живих організмів на землі – (Людина).
- Основне джерело права України – (Нормативно-правовий акт).
- Коли була прийнята Перша Конституція в Україні? – (1710 р. Конституція Пилипа Орлика – Конституція прав і свобод Запорозького війська).
- Коли була прийнята декларація про державний суверенітет України? (16 липня 1990 р.)

Термінологічна розминка.
Пригадайте визначення таких понять:
Право – це … (сукупність загальнообов’язкових правил поведінки установлених державою).
Закон – це … (офіційний письмовий документ, який містить норми права і приймається законодавчим органом держави).
Конституція – це … (основний закон держави, що визначає основи суспільного і державного ладу, систему державних органів, порядок їх утворення й діяльності, права й обов’язки громадян).
Хто такий омбудсмен? (Уповноважений Верховної Ради України з прав людини).

Вікторина для старшокласників «Конституційні права та обов’язки».
Для проведення вікторини необхідно 2 команди учасників. Кожній команді роздати текст Конституції та картки, на яких роздруковані різні ситуації, що стосуються правопорушень. Команда, яка перша знайде і обґрунтує свою відповідь – перемогла.
Ситуація 1. Валя К. допомагає мамі розносити пошту. Вона дуже цікавиться життям своїх друзів, а тому іноді перечитує листівки, листи, адресовані іншим. Які права людини вона порушує? (Стаття 31 Конституції України).
Ситуація 2. У багатьох американських фільмах фінал такий: затримавши злочинця, правоохоронець говорить: «Ви маєте право мовчати. Усе, що ви скажете, може бути використане проти вас. Ви маєте право на... Про які права людини і громадянина тут ідеться? Чи маєте ви такі права? (Стаття 29 Конституції України).
Ситуація 3. Один канадський письменник говорив: «Право бути здоровим у наші дні – настільки дорога річ, що його може дозволити тільки багатий». Що мав на увазі письменник? (Стаття 49 Конституції України).
Ситуація 4. Дев’ятирічний Сергій написав вірші й хотів надіслати їх у дитячий журнал. Але його старший брат Дмитро сказав: «Даремно посилаєш. Ти ж неповнолітній, не можеш бути автором, і тому твої вірші не надрукують». Чи правий Дмитро? (Статті 34, 54 Конституції України).
Ситуація 5. Громадянин М. перейшов вулицю на червоне світло. Водій, намагаючись його не збити, різко вивернув кермо. У результаті зіткнулись два автомобілі. Яке правопорушення здійснив громадянин М.? (Порушив правила дорожнього руху).
Ситуація 6. Громадянин К. запідозрив свого сусіда Б. у крадіжці магнітофона, виламав двері квартири Б. і знайшов свою річ. Ні громадянин К., ні Б. не повідомили про ці події в правоохоронні органи. Хто з них і як порушив Конституцію України? (Стаття 30 Конституції України).
Ситуація 7. Чи може жінка стати Президентом України? (Стаття 24 Конституції України).
Ситуація 8. Напередодні огляду шкільної художньої самодіяльності директор школи змусив працювати вчителів без вихідних протягом місяця. Дайте оцінку діям директора. Яке конституційне право порушено? (Стаття 45 Конституції України).
Гра «Немає правил»
Для проведення гри учасники діляться на 2 або 3 команди і шикуються в ряд. Першим стоїть капітани команд. Ведучий дає по маркеру (або іншому предмету) і оголошує: «Гра почалася!». Очевидно, учасники будуть у розпачі через відсутність вказівок, після хвилини такої «гри» ведучий зупиняє її словами: «Стоп! Ви порушили правила!» і пояснює гру, говорячи, що маркер треба спочатку передати в кінець ряду, а потім повернути його тим, хто починав: виграє команда, яка закінчує першою.
Ведучий знов розпочинає гру зі слів «Гра почалася», учасники починають грати, а він їх знов зупиняє словами «Стоп! Ви порушили правила!» і пояснює, що вони забули, що можна передавати маркер лише через ліве плече. На це вони можуть почати скаржитися, або обурюватися, що ведучий нічого не сказав про ці правила, ведучий не звертає уваги на зауваження. Після чергового старту ведучий зупиняє учнів: «Ви знов порушили правила» і додає нове правило, наприклад, маркери слід передавати правою рукою, а приймати лівою. Гра починається й триває до завершення.

Ведучий визначає переможців і розповідає про значення законів у житті людини, суспільства, держави і світу в цілом

Немає коментарів:

Дописати коментар

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!