четвер, 19 жовтня 2017 р.

Читаємо та вшановуємо Ольжича…

Літературно-патріотичний вечір пам’яті «Поет він і воїн …герой, що нас зве…»  провели працівники ЦРБ разом із старшокласниками школи-ліцею №1.
Житомирська земля дала світові багато визначних особистостей, які своїм життям, своєю працею, своїм служінням прославили, цей благодатний край, свою країну. І серед цих імен – ім’я Олега Ольжича.
В радянські часи його ім’я було під жорстоким "табу". Водночас без цієї людини неможливо уявити культурне та політичне життя української нації у 1920-1940-х рр., не кажучи вже про національно-визвольний рух періоду Другої світової війни. До прекрасної сильної когорти творців слова, особистостей, чий доробок повертається Україні сьогодні, належить Олег Ольжич. Не можна охопити його величі, як поета, науковця і політика. Ці три прикмети єдналися в одній його постаті.
Саме тема відзначення 110 річниці від дня народження українського поета Олега (Кандиби) Ольжича, який пройшов недовгий, але такий яскравий життєвий шлях для України і смерті за неї була провідною на заході.
Постать О. Ольжича вражає, зачаровує, є гідним прикладом для наслідування, його життя – це боротьба, яка кличе туди «де бій за волю», де пошуки героїчного ідеалу.
Олег Ольжич яскравий представник молодого покоління першої хвилі еміграції яке спромоглося в умовах чужини зберегти дух українства.
Ведучі вечора познайомили учасників заходу з героїчним життям і літературною діяльністю поета.
Учасники заходу через книжкову виставку «О. Ольжич – життя віддане за Україну» мали змогу ознайомитися з публікаціями про Олега Ольжича, його літературними надбаннями.
Звучала на вечорі поезія Ольжича з його останньої збірки «Незнаному воякові», яку читали, як організатори заходу так і самі учасники.
Його життєвий і творчий шлях довів що це був поет борець, людина творча і мужня, у серці якої домінувала національна ідея. Його чиста і правдива поезія і досі на часі.
Всі поезії Ольжича, кожен пломеніючий його рядок, є моральним заповітом для прийдешніх і майбутніх поколінь: «Держава не твориться в будучині, держава будується нині…». Ці рядки писались і проголошувались більш як 80 років тому, але є дуже актуальні і сьогодні.
Забути Олега Ольжича не маємо права. Прикладом героїчного типу людини й поета він увійшов в історію української літератури. Прикладом незламного борця за волю свого народу він увійшов до історії українського революційного руху.
Про смерть таких борців, як Олег Ольжич, сказав болгарський поет Христо Ботев "Хто за волю життя віддав - той не вмирав!"

Немає коментарів:

Дописати коментар

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!