четвер, 26 жовтня 2017 р.

«Малинщина моя – Берегине моя».

25 жовтня в день народження Василя Скуратівського, як завжди, ми підвели підсумок щорічного районного  огляду-конкурсу  народознавчої роботи  в бібліотеках району ім.Василя Скуратівського  «Малинщина моя – Берегине моя», який  проводиться з метою посилення ролі бібліотек, як народознавчих центрів, які репрезентують народні звичаї, традиції, обряди, вірування, мораль і філософію.
В цьому році, вивчивши та оцінивши роботу бібліотек, переможцем  - визначили  Пиріжківську сільську бібліотеку, завідуюча бібліотекою Ірина Василенко.
































Робта Biblio APT майстерні Пиріжківської сільської бібліотеки


Інформація про роботу бібліотеки далі:
Пиріжківська  сільська бібліотека обслуговує  500  користувачів, серед яких  80 дітей  та 40 - юнацтва. Книжковий фонд бібліотеки становить   близько 8 тис. примірників літератури. Відкритий доступ до книжкового фонду,  довідково-бібліографічний апарат, доповнений фактографічними добірками документів різної тематики з основних життєвих питань робить бібліотеку необхідною населенню села.

Діяльність бібліотеки різнопланова. Мета і мотиви відвідування бібліотеки найрізноманітніші: від необхідності  терміново знайти інформацію, важливу для вирішення учбових, виробничих проблем до бажання відпочити.
Очолює бібліотеку Ірина Миколаївна Василенко. Має спеціальну освіту, дуже активна, творча людина.            
      
Діяльність бібліотеки багатогранна, гідне місце займає популяризація краєзнавства та народознавства.  Бібліотека виступає своєрідним ініціатором і організатором спілкування земляків, сприяє підвищенню їхньої духовної культури, стимулює інтерес і любов жителів села до читання.  Збирання, збереження і популяризація матеріалів краєзнавчої тематики роблять бібліотеку потрібною для місцевої громади, формують позитивний імідж бібліотеки.
Для користувачів ведуться картотека статей,  збирається і систематизується матеріал за темами:
- «Моя земля – земля моїх батьків»,
- «Так живе моє село», 
- «Традиції і свята українського народу»,
- «Краса обрядів землі Поліської»,
-  «Імена, що стали легендою»,
- «Вони боролись, щоб ми жили»,
-  «Ой, доле, наша, доле, українська: чорні жнива Голодомору»,
- «З літературних надбань краян»,
- «Вишиваймо разом»,
- «Народні прикмети»,
- «Твої сини Руси-Україно»,
- «Сторінки історії»,
- «Славетні імена України»,
- «Що в імені мвоєму»,
- «Планета в долонях,
- «Держава і соціальний захист населення».
Краєзнавча картотека систематично поповнюється новими матеріалами з періодичних видань. Основні рубрики картотеки: “Історичні пам’ятки ”, “Творчість наших земляків”, тощо. Ведеться поточний бібліографічний список «Наш район на сторінках преси».
Це дає змогу зацікавити користувачів історією краю, народними традиціями і звичаями.
Спілкуючись з жителями, слухаючи розповіді старшого покоління, у бібліотекаря виникла ідея створення народознавчого куточка, щоб минуле не пішло у безвість, щоб молоде покоління знало свій край.
Серед експонатів можна побачити документи про історію села, предмети побуту, картини сільського художника , плетені серветки та вишиті  рушники.  Зберігаються  і матеріали про видатних краян, ветеранів війни і праці, односельчан, які відбудовували з руїн свою маленьку Батьківщину, і тих, хто зараз відстоює її незалежність. Разом зі своїми читачами вивчають історію свого села, відкривають його невідомі сторінки.
В бібліотеці зібрано цікаві матеріали:
-  про історію села «Тут народились ти і я»,
-  записані легенди та перекази про рідний край «Моє село – Пиріжки»,
- зібрані і записані старовинні пісні села «Пісні мого села»,
- про талановиті родини  «Співоча родина Марченків та Науменків»,
- надруковані поетичні збірочки місцевих поетів «Із вуст зриваються слова, мов перли кришталеві».
- Зібраний матеріал про народних майстринь ( Карпенко Марія Олександрівна, Ілющенко Галина Петрівна, Кононученко Марія Степанівна , Старовойтенко Марія Олексіївна, Скороход Марія Максимівна , Марченко Лариса Миколаївна, Шевчук Ніна Савелівна,Кудрявцева Марина, Васєчко Наталія Володимирівна, Марченко Марина Анатоліївна, Власенко Тетяна Василівна, Богданова Лідія Юхімівна , Василенко Ірина Миколаївна,
-  про сільського художника Тарасенко Миколу Андрійовича ,
-  про талановите молоде покоління - Петренко Яна, Осипенко Наталія, Марченко Марина, Михайленко Катя, Дудич Любомир, Василенко Настя
і представлений у альбомі: «Перлини України: народні умільці села Пиріжки».
Створено електронну презентацію: «Майстри своєї справи: народні умільці села Пиріжки».
Фонд краєзнавчої літератури знаходиться на окремому стелажі і налічує 200 примірників, розкритий книжковою виставкою:
- «Тут Батьківщини моєї початок».

В бібліотеці цікава виставкова діяльність. Книжковий фонд представлений такими виставками як:
- «VIVAT, українська книго!»;
- «Світочі української літератури»;
- «Вернісаж сімейного роману»;
- «Читання - справа сімейна»;
- «Ти читаєш – ти найкращий!»;
- «Письменники – ювіляри 2017року»;
- «Сторінками періодичних видань»;
- «Україна у нас одна!»;
- «Полісся – колиска життя»;
- «Чим хата багата»;
- «Рік Японії в Україні» та ін.

Долучається бібліотека і патріотичного виховання:
- до дня пам’яті героїв Небесної сотні в бібліотеці створили меморіальний куточок «Янголи Інститутської» та провели вечір пам’яті «Небесна сотня – безневинна жертва».
- до 110-річниці від д.н. Олега Ольжича взяли участь у читаннях «Читаючи Ольжича» - «Життя віддане за Україну»;
- вечір козацької слави «Ми роду козацького діти, землі української цвіт»;
- урок мужності «Крути: і сум, і слава, і вічна пам'ять» ;
- урок правди «Воскресіння розстріляного відродження» та ін.

Дуже цікаво пройшов мовний подіум «Візьму на руки слово, наче немовля» в рамках районного бібліотечного конкурсу «Мовне дерево Малинщини». Оформлена книжкова виставка «Наша мова – мова вічної землі, наше слово – слово вічного народу».
 Проведено багато інших заходів духовного,морально-етичного, правового, екологічного напрямів.

Налагоджена гарна співпраця зі школою, садочком. Проводяться спільні заходи по вихованню дітей та молоді.
Насамперед заходи, що проводяться в бібліотеці, спрямовані на всебічний розвиток дитини, пробудження у неї інтересу до літератури і всього прекрасного. Робота з дитячим читачем проходить під гаслом «Ні дня без книги!». Завжди дуже цікаво проходить Тиждень дитячої книги. Програма літніх читань мала назву «Літо з книгою – це супер» і розпочалась Днем інформації «Читай! Дізнавайся! Дивуйся!».
В бібліотеці створюються всі умови, щоб юні читачі могли самостійно і творчо працювати з книгою, любити її. Для школярів бібліотека є добрим супутником у навчанні.
Гарно працюється в бібліотеці й старшокласникам та студентам, які сприймають читальню як свій рідний дім, бо з дитинства бібліотечна книга допомагала їм долати сходинки знань та підніматися духовно.
 Сюди приходять учні та студенти також взяти літературу для навчання, написання рефератів. 
Найкращим подарунком для них, стало відкриття Інтернет –центру з вільним доступом до мережі Інтернет (бібліотека виграла грант у рамках програми «Бібліоміст»).
Інтернет-центр став невід’ємною складовою частиною інформаційних ресурсів бібліотеки, а надання доступу до нього – звичайною бібліотечною послугою. Крім цього надаються додаткові послуги із: сканування, ксерокопіювання, комп’терного набору, записи на зовнішні носії. В бібліотеці  працюють три комп’ютери , принтер і сканер. Також є WF, коли читачі можуть користуватися своїми пристроями.
Популяризують і допомагають користувачам інтернету такі тематичні полички»
- «Книга і Інтернет: читай і володій світом»;
- «Твій безпечний Інтернет»;
- «Життя в стилі Інтернет»

Не менш важливою складовою формування позитивного іміджу бібліотеки є її діяльність як дозвіллєвого центру. Це і можливість поспілкуватися у вільний час, і задовольнити свої інтереси і творчі уподобання.
Коли ви завітаєте до другої кімнати бібліотеки ви потрапите на територію творчості і фантазії, в справжню майстерню творчих надбань. Де ви знайдете майже все, що вас цікавить.
Переступивши поріг, ви помітите, що кімната уявно поділена на чотири зони. Краєзнавчий куточок, інтернет зона, книжковий фонд дитячої та юнацької літератури та творча майстерня «Biblio-ART майстерня»“.

Підійшовши до краєзнавчого куточока ви поринете в прадавні часи вишиванки, ткацького ремесла , ляльок – мотанок поєднаних з сучасною текстильною лялькою. Ви також можете розглянути родовідне дерево , яке має назву Калиновий рід. Чому така назва - тому що родове дерево зображене у вигляді куща калини, а її грона – це світлини предків і до сучасності.
А також маєте змогу побачити і ознайомитись з процесом виготовлення ляльок – мотанок.кожний з цих прадавніх оберегів має своє призначення і мету. В бібліотечній колекції нараховується близько 25 таких лялечок , це і Берегиня, Зернянка, Травниця, Званка – Бажанка, Ключниця, Наречена, Подорожниця, Сім’я ,Безручка , Грошова кубушка, Немовля, Не розлучники, День і Ніч, Княгиня, Козачок, Коза, Мішок для зачаття, Зоря і так далі. Це роботи бібліотекаря та членів «Biblio-ART майстерні». Ірина Миколаївна проводить майстер-класи з дітьми молодшого і середнього віку по виготовлені цих оберегів. Активно допомагає їй майстриня села, вчителька молодших класів Марина Кудрявцева.
Далі  -  сучасні ляльки-обереги «Лялечки – феї», які  зачарують вас своєю добротою на обличах. Лялечки і одяг виготовлений вручну, волосся є з ниток, а є штучне, що імітує справжнє , черевички також виготовлені вручну. Процес роботи дуже клопіткий і вимагає максимум зусиль і терпіння. Але результат дуже радує.
Спробувавши раз неможливо відірватись від цього процесу.  В творчій майстерні з дітьми старшого шкільного віку шиє кожен для себе лялечку оберіг. В цьому допомагає справжня майстриня шиття та крою, читачка бібліотеки  Костюченко Наталя Василівна, яка проводить майстер-класи. Також проводить уроки в’язання крючком та спицями для членів клубу. В колекції нараховується близько 10 таких лялечок.
А ще бібліотекар виготовляє ляльки, обличчя в яких пошиті з синтетичної панчохи. В майстерні є 5 таких красунь.
Іще Ірина Миколаївна займається технікою декупаж, перетворює прості пляшки у шедеври краси. Робить з них подарункові сувеніри. Проводить  майстер-класи. В цій техніці може працювати кожен хто має бажання. Навіть старі бібліотечні стелажі завдяки техніці декупажу перетворились на есклюзивні вироби.
В «Biblio-ART майстерні» також займаються вишивкою бісером, нитками, стрічками. Із стрічок роблять квіти на різний смак , виплітають віночки, прикраси для волосся. Також гарні квіти виходять із серветок. Використовують гофро папір для виготовлення різноманітних квітів. Навіть роблять букети-сюрпризи із солодощами всередині. 
Члени клубу люблять фотографуватися, тому вирішили спробувати робити власноруч рамки для фото. Використовують для цього весь підручний матеріал, починаючи з ниток, бісеру, тканини, паперу, морських ракушок.
Читачка Ольга Михайленко проводила майстер-клас в техніці орігамі, тому в бібліотеці з’явилось безліч таких виробів, дітям дуже подобається таке заняття. Також є багато виробів в техніці квілинг, роблять листівки до різних свят.
Дуже багато різного спробували за ці роки учасники «Biblio-ART майстерні» і на цьому не зупиняються.
Завдяки програмі «Бібліоміст» з використанням вільного доступу до Інтернету здійснилась мрія членів творчої майстерні.  Інтернет дав можливість використовувати майстер-класи для розширення можливості творити, для нових видів творчості.

Ось така родзинка є в Пиріжківській сільській бібліотеці: робота бібліотечного клубу «Biblio-ART майстерня». Художня творчість...
Той, хто доторкнеться до неї одного разу, вже ніколи не забуде ні з чим не зрівняного почуття піднесення. Не вірите?
А ви приходьте до бібліотеки на заняття клубу «Biblio-ART майстерня». Керівник клубу, бібліотекар Ірина Василенко допоможе у розвитку ваших творчих здібностей і ви відчуєте себе справжнім  майстром своєї справи.
Творча робота Ірини Василенко брала участь у Всеукраїнському конкурсі молодіжної творчості «Наша спадщина».
На базі Пиріжківської бібліотеки проходив районний семінар бібліотечних працівників «Творчий бібліотекар – творчий читач». І хоча Ірина Миколаївна має невеликий стаж роботи в бібліотеці (3 роки) і неповний робочий день (0,50%) вона досягла багато і мала чим поділитись з колегами, проводила майстер-класи.

В соціальній інфраструктурі  села бібліотека посідає  особливе місце. Щороку бібліотека є партнером сільської ради у проведенні дня Села, вже традиційного дня Пирога.







Немає коментарів:

Дописати коментар

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!