середу, 7 лютого 2018 р.

Мережана Україна

В літературно-мистецькому залі нашої бібліотеки відкрилась виставка творчих робіт вихованців Малинського центру дитячої та юнацької творчості 
     «Мережана Україна». 
На виставці представлені роботи учасників гуртка «Народна творчість»: Богдана Гордієнка, Саші Звалінської, Каті Ляпунової, Жені Копило, Каті Рудченко, Лілі Якименко, Дарини Кучеренко, Тані Дідківської, Віки Цілованської, Аліни Марек, керівник – О.Грищенко.
Роботи викликають спочатку захоплення, а потім — здивування.
Кожна витинанка особлива, тому, що зроблена  від щирого серця. У свої роботи діти вклали частинку свого серця, тому паперові картини заряджені позитивною енергетикою і є своєрідними оберегами.

Кожен вид декоративно-прикладного мистецтва нашого народу по-своєму цікавий і захоплюючий. Ми ж пропонуємо вам познайомитись з мистецтвом витинанки. Без сумніву, чудовий вид мистецтва, в якому втілені вічні символи природи, багатство фантазії, досвід пізнання світу». Цей вид мистецтва доніс до нас високу майстерність наших предків, яка передавалася з покоління в покоління, адже витинанки давні у своїх витоках і тісно пов’язані з буденним і святковим побутом народу. Будучи звичними прикрасами української хати, тематично оновлюючись, вони набули зовсім нового змісту. І тому поширюються і сьогодні. 
Витинанка дійсно стала популярною. Це доводить велика кількість виставок, які проводились і проводяться на території України та поза її межами. Цьому підтвердженням є і виставка в нашій бібліотеці.
Причому йдеться не лише про українців. Це мистецтво було поширене в Польщі, Білорусі, взагалі в Західній Європі. Небагатьом відомо, приміром, що знаменитий казкар Ганс Крістіан Андерсен робив витинанки власноруч. Свого часу була видана книжка його казок, оформлена зображеннями авторських витинанок: будиночки, люди — і все в деталях...
І в китайському образотворчому мистецтві бачимо витинанки — там вони зовсім інші, можливо, дещо незвичні для нашого слов'янського ока... Отже, жанр цей не суто український, а, можна сказати, космополітичний.

Мистецтво завжди мало важливе значення у розвитку людської цивілізації, художньо розвивало його, захоплювало людей і залишало помітний слід у їхній пам’яті, робило багатшою людську душу. Найскладніше завдання людства – знайти засоби, які б допомогли виживати та зростати духовному, множитися прекрасному, перемагати добру. Таким феноменом є твори декоративно-прикладного мистецтва, зокрема витинанка. 
Тому, без сумніву, творчий доробок вихованців Малинського ЦДЮТ  унікальний і самобутній і заслуговує на те, щоб ви,
наші дорогі відвідувачі, з ним познайомились.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!