суботу, 17 лютого 2018 р.

Мавка українського кіно

 Раїса Недашківська
Народна артистка України, кавалер ордена "Княгині Ольги.
Народилася 17 лютого 1943 року в с. Старі Вороб'ї Малинського району Житомирської області.
Сьогодні народній артистці України
Раїсі НЕДАШКІВСЬКІЙ - 75!
Як її не любити? Красива, талановита... та ще й наша землячка, ось тут про неї більше


Раїса Недашківська навчалася на кінофакультеті в Київському інституті ім. Карпенка-Карого в майстерні відомого кінорежисера Віктора Івченка.
      З 1965 по 1980 рік працювала на кіностудії ім. Довженка, а з 1980 по 1993 рік - у Київському Молодіжному театрі. З 1993 р. - художній керівник театру "Під зоряним небом".
У 1979 р. на міжнародному кінофестивалі країн Азії та Африки Раїса Степанівна отримала Гран-прі за кращу жіночу роль таджички Рано у фільмі "А щастя поруч", в 1993 р. на міжнародному кінофестивалі "Білий лелека" за роль Катерини Білокур у фільмі "Буйна", в 1994 р. на авторському фестивалі "Сузір'я" разом з Ольгою Сумською отримала Гран-прі за найкращі жіночі ролі у фільмі "Голос трави" режисера Наталії Мотузко.
У 1989 році отримала найвищу кінематографічну нагороду - приз "Ніка" за роль Марії у фільмі "Комісар" від Спілки кінематографістів СРСР. У 1998 р. на міжнародному кінофестивалі "Золотий витязь" отримала премію ім. С. Ф. Бондарчука за внесок у мистецтво. На честь 40-річчя творчої діяльності нагороджена орденом "Княгині Ольги".
Шлях у кінематографію почався в 17 років роллю Мавки в "Лісовій пісні" режисера В. І. Івченка -улюбленого вчителя.
Всебічно обдарована, талановита людина високої духовності і великого серця, Раїса Степанівна все життя працює над удосконаленням свого творчого напряму і можливостей. Її прекрасне натхненне обличчя вважається втіленням "Обличчя українського кіно", - так зазначалося на всіх кінофестивалях і, зокрема, в Японії.
Раїса Недашківська створила багато прекрасних образів жінок різного віку і різних часів у фільмах: "Лісова пісня", "Телефоністка", "Подорож у квітень", "Сон", "Царська наречена", "Гадюка", "Народжена революцією", "Голос трави "," Роксолана "та багато інших.

У своєму театрі "Під зоряним небом" неперевершено читає планетарну поезію. Вчить молоду творчу генерацію і закохує її у високий світ духовності - поезію. Своїм життєвим кредо вважає допомогу всім людям перейти в епоху Гармонії, Любові, Серця.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!