пʼятницю, 18 травня 2018 р.

Василь Тимошенко. Минуле заради майбутнього.


Сьогодні в нашій бібліотеці відбулась неординарна подія. Краєзнавча зустріч «Благословенна доля триєдина: мій рідний край, народ і Україна», в рамках якої ми презентували нове видання кандидата історичних наук, краєзнавця Василя Тимошенка «Малинщина. Нариси історії Т.1».
А нова книга  - це завжди свято. Ми відсвяткували народини нового видання, поспілкуватися з її автором, з людьми, які творять і пишуть історію рідного краю. Поява таких видань – це знакова подія для Малинщини. В залі зібралися люди, яким небайдужа історія рідного краю. І дійсно ця зустріч була неймовірно цікавою і справила незабутні враження на присутніх.Ми відкривали рідний край ніби нову планету. 
 

Переглянули відеофільм «Малин туристичний»:
Шумлять вікові дуби над Поліським краєм своїми величними кронами. Ці дуби, що підпирають небо, певно, пам’ятають дальні походи давньоруських князів з тупотом коней і блиском мечів.
Буйний вітер проніс через тисячу літ славу і велич людей древлянського краю.
Господь благословив наш народ на працю і любов. Ці співучі миролюбні люди, які засівали споконвіку хлібами свою ниву, творили пісні, боронили свій край від неволі.
Останні археологічні дослідження, проведені на території Малинського городища, підтверджують існування тут древлянського поселення, ще в  V столітті, яке нагадувало городище.
… Чудовий краєвид відкривається перед очима з високої кручі Городища Малинського: в голубій імлі літнього марева зеленовою смугою тягнеться ліс, внизу струмує Ірша – спокійна, домашня… Все ще ніжно зеленіє лука. Простір землі і неба … Відчуття особливої високості людини під бездонним небом, яке, здається, розкинулося над самою головою піднімеш руки – і воно опуститься до плечей. Тут, на Горі, і заснував місто князь Мал. Звідси бере початок древлянський наш родовід.

Потім слово надали автору книги. Книга яку пропонує нам Василь Тимошенко ставить на меті розкрити основні етапи багатовікової історії краю. Вона є продовженням краєзнавчих досліджень автора, а їх у доробку понад 200, більше половини з яких висвітлюють питання історії Малинщини. Треба віддати належне Василю Івановичу, людині, яка живе історією краю і робить все можливе, щоб передати свої знання майбутнім поколінням. Він настільки зацікавив присутніх своєю розповіддю, наводив цікаві і невідомі факти з історії краю, що протягом всього заходу, мимоволі, кожен присутній відчував гордість за свій древлянський рід, за своїх предків, за роль свого краю в історії України.













На презентацію цього видання, щоб висловити автору свої побажання, подякувати за цікаву співпрацю прийшло багато гостей. Серед них:




- Керівник Житомирської археологічної експедиції інституту археології НАН України, кандидат історичних наук, Андрій Петраускас з ініціативи якого нещодавно були відновлені розкопки в районі Городища і були знайдені артефакти, які підтверджують, що Городище існувало ще в V-VI століттях.







- Викладач історичних дисциплін Малинського лісотехнічного коледжу, який веде велику краєзнавчу роботу, опікується музеем ім. М. Миклухо-Маклая Олександр Лось.

- Вчителька історії школи-ліцею №1, краєзнавець, яка займається пошуковою роботою Валентина Єнько.

- Представниця польського культурно-освітнього товариства ім. Генріха Сенкевича в Малині пані Раїса.


- Журналіст, ведуча радіо «Культура», поетеса Ірина Лузанчук.

- Художник Іван Башинський. На обкладинках нової книги вміщені його малюнки Малинського древлянського городища та будинку Миклухо- Мклаїв у Малині. Його пензлю належить оформлення книг В. Тимошенка, В. Студінського «Історія Малина», збірки В. Лісовського «Сон-трава», збірок поезій В. Сташука, учбового посібника М. Опалинської «Людина і навколишнє середовище». Сьогодні його роботи презентуються на виставці в бібліотеці. І взагалі стільки наш край не малював ніхто.

- Вихованці Українківської ЗОШ I-III ступенів, які ведуть велику народознавчу і краєзнавчу роботу в школі. Вони презентували роботу шкільного народознавчого музею.

Познайомились з книжковою виставкою: «Літопис рідного краю».

Вітання і подяка автору за таку потрібну для майбутніх поколінь працю і за співпрацю з бібліотекою від директора бібліотеки Тетяни Бідун.

І як результат – усвідомлення того, що ми є спадкоємцями великих духовних і матеріальних надбань, що дійшли до нас крізь віки.

І лине з піднебесся величавий спів жайворонка, вдалині поблискує сріблом некваплива іршанська хвиля, перешіптуються молодим листям придорожні верби. І вічно бути їх землі, їх Україні, сонцю над нею.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!