четвер, 16 травня 2019 р.

16 травня - День вишиванки.

У цей день кожен охочий може долучитись до свята, одягнувши вишиванку. Традиція прикрашати одяг вишивкою в українців з'явилася дуже давно. І стала нашою гордістю. Тепер носити вишиванку стало не тільки патріотично, а й модно та ексклюзивно. А ще український національний одяг полюбився у цілому світу. Вишитий одяг поєднують з джинсами, кросівками і навіть з діловим костюмом. До речі, так носити вишиванку ще у ХІХ столітті почав сам Іван Франко. Він першим вбрався у вишиту сорочку з піджаком.
У наш час дослідники вишивки нараховують понад 200 старовинних швів та більше 20 технік гаптування. Серед них найпоширеніші нині гладь та хрестик. Зокрема, хрестиком в Україні ніхто не вишивав аж до 19 століття. Була техніка хрестикування, але більше як допоміжна.
А цій вишиванці більше 1000 років.
Своїми особливими вишиванками може похвалитися не тільки кожен регіон України, а й навіть окремі села. Сорочки можуть відрізнятися фасоном, кольором та візерунком.
А в яких різноманітних вишиванках були сьогодні наші читачі. Від їх присутності бібліотека стала святковою, засяяла різнобарв’ям, засвітилася посмішками і радістю молодості.




















 









Немає коментарів:

Дописати коментар

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!