понеділок, 25 травня 2015 р.

Історія України в романах


Запрошуємо наших читачів ознайомитись з списком літератури
 «Історія України в романах». 
Він презентує кращі твори українських письменників, які розповідають про різні періоди в історії України. Що важливіше: доля народів, події, з яких потім твориться Історія, або ж доля однієї людини, її почуття та думки? Минають тисячоліття, а певної, однозначної відповіді нема, і навряд чи коли ця відповідь буде…  Але, можливо, хтось знайде відповідь на  вічне запитання: «Як зберегти вірність себе для своєї землі?»

  «ІСТОРІЯ УКРАЇНИ В РОМАНАХ»

/Анотований бібліографічний список  літератури/

   1. Іваничук Р. Мальви; Орда: романи.- К.: Будин. письменників  НСПУ, 2012.- 415с.
     Роман Іваничук народився в 1929р. у с.Трач Івано-Франківської обл.
     Історичній прозі письменника притаманні гостросюжетність, оригінальність стильових прийомів, правдивість та історична достовірність.
Перший історичний роман «Мальви» приніс письменнику величезний успіх у читачів і шалену партійну критику. Він зображує події мало або й зовсім не висвітлені в українській літературі. Автор розповідає про історію життя української полонянки Марії та її дітей, котрі, як і мати, потрапляють у турецьку й татарську неволю. Повстання Богдана Хмельницьк. розбудило до життя затурканих басурманством юнаків і дівчину, яких автор символічно називає мальвами. У романі «Орда» відтворені події мазепинської доби в історії України — зруйнування гетьманської столиці Батурина.
       
    


 2. Іваничук Р. Торговиця: роман.-  Х.:  Фоліо, 2013.-220с.
     У новій книзі Романа Іваничука розкрито історію того, що пережило покоління автора від 30-х років минулого століття під час польської та радянської окупацій, розказано про здобуття довгожданої Незалежності. Описано духовне й політичне життя маленького містечка Коломия. Герої твору — українці, що одружувалися чи «водилися» з поляками або з євреями. Книга просякнута коломийською колоритністю, цікава та оптимістична. Автор зобразив «живі» діалоги, правдиві ситуації, що дає змогу читачам дізнатися, «як то воно було тоді жити»...

      
 

                                               
  


 3. Іваничук Р. Хресна проща: роман.- Х.: Будинок друку, 2012.- 284с.
«Для того, щоб ми здобули ту незалежність, якої хочемо, мусимо пройти Хресну прощу, – каже Роман Іваничук. – Не якусь конкретну. Символічно народом пройти цей шлях». «Хресна проща» – це історичний роман, в якому поєднано різні часи: історія володорювання Данила Галицького, його сина Лева й славетного співця Митуси; початок XX століття, коли парохом у селі Страдчі на Яворівщині був отець Миколай Конрад, український греко-католицький святий; хрущовська «відлига», часи існування «Доморосів» – гуртка молодих студентів-філологів, одним із яких був і Роман Іваничук. Об'єднує ж ці всі часи Страдчівська печерська Лавра, а також вічне запитання: «Як зберегти вірність, себе для своєї землі?»

    


 
4. Литовченки Тимур і Олена . Кинджал проти шаблі.- Х.: Гімназія, 2013.- 315с.
        ...Коли князь Іван Вишневецький та його молода дружина Олександра раділи народженню свого первістка Дмитра, людська заздрість єдиним ударом розбила їхнє щастя. Полонена і продана в рабство Олександра була змушена боротися за виживання,  доки не зійшла на один з найвищих щаблів влади в Османській імперії. Княжич Дмитро Вишневецький виріс хоробрим вояком, справжнім оборонцем українських земель від турецьких набігів і дістав прізвисько Байди. Саме тоді невблаганна доля зіткнула матір і сина, які не підозрювали про кревний зв’язок між ними!


 

     5. Литовченки Тимур та Олена.  Орлі, син Орлика: історичний роман.- Х.: Фоліо, 2012.- 282с/
         Ім'я гетьмана Пилипа Орлика загальновідоме: сподвижник Івана Мазепи, спадкоємець його слави, автор «Пактів й конституцій законів та вольностей Війська Запорозького»... Набагато менше сучасні українці знають про його сина Григорія Орлика, який був відомим політичним і військовим діячем доби французького короля Людовіка XV, видатним дипломатом й організатором розгалуженої розвідувальної мережі, а також щирим адептом ідеї відновлення козацької держави на українських теренах. Життя Григора Орлі (саме під таким іменем гетьманич увійшов до світової історії) було сповнене небезпечних пригод, з яких він завжди виходив з честю. «Орлі, син Орлика», роман з історичного «козацького» циклу київського письменника Тимура Литовченка, став лауреатом Всеукраїнського конкурсу романів, кіносценаріїв, п'єс і пісенної лірики про кохання «Коронація слова».


     
 6. Литовченки Тимур та Олена. Пустоцвіт: роман.-К.: Гетьман, 2013.-379с.
      Влітку 1744 року імператриця Єлизавета Петрівна милостиво розглянула й затвердила петицію про поновлення гетьманства на українських теренах. Булава дісталася хлопцеві з незаможної родини, який зробив фантастичну кар’єру — Кирилу Розумовському, рідному братові морганатичного чоловіка імператриці. Життя закружляло у скаженому калейдоскопі… А що ж одержала Україна?! Невиправдані очікування, бездарне керівництво, бездіяльність у вирішальні години… Фінал був закономірним: остаточна втрата державності. 



  
   
     7. Малик В. Таємний посол: роман: У 2 –х т.- Х.: Фоліо, 2012.-

      Володимир Малик  — відомий український письменник, що зажив слави як автор історико-пригодницьких романів (тетралогія «Таємний посол», «Князь Кий», «Черлені щити» та ін.). Його твори ставлять поруч з творами Александра Дюма та Генріка Сенкевича. У 1983 році за досягнення в галузі літератури В. Малику було присуджено премію ім. Л. Українки
У тетралогії «Таємний посол» розповідається про боротьбу українського народу проти турецько-татарських загарбників у другій половині XVII століття, про трагічні події в Україні після Чигиринських походів та про оборону Відня (влітку 1683 року). Читачі будуть у захваті від карколомних пригод безстрашного розвідника козака-відчайдуха Арсена Звенигори та його побратимів, чиї діяння й самовідданість у боротьбі за «друга своя», за честь, справедливість і людяність роблять їх справжніми лицарями «без страху і докору»

    
 
 8. Малик В. Чумацький шлях: роман.- Х.: Бібколектор, 2013.-315с.
     У романі В. Малик відтворив цікаве явище в історії українського народу - чумацтво. Головний герой твору Івась Бондар залишає в Лубнах кохану дівчину Катрю і разом зі своїм хазяїном Хуржиком та чумацькою валкою їде в Крим по сіль. Ніколи не гадалося йому, через які незвичайні, смертельно небезпечні пригоди доведеться пройти. Тут і зустріч з Потьомкіним та Катериною Другою, і татарський полон, і втеча з нього, вступ до війська чорноморських козаків й участь у складі цього війська у війні 1786-1791 років проти Туреччини.



 
 
   9. Мушкетик Ю.М. Гетьманський скарб: роман.- Х.: Фоліо, 2012.- 415с.
    Мушкетик — відомий майстер сучасної української прози, лауреат Державної премії ім. Т.Шевченка, автор багатьох повістей та романів, серед яких є твори, присвячені історії нашої країни: «Жовтий цвіт кульбаби», «Яса», «На брата брат», «Гетьманський скарб» та ін. У романі «Гетьманський скарб» письменник досліджує проблему пошуку легендарного скарбу наказного гетьмана Полуботка. Події роману показані очима молодого козака Івана Сулими, закоханого в Улясю — дочку гетьмана Івана Скоропадського. Палке кохання, насильницька розлука закоханих, таємні та випадкові зустрічі, страждання, сльози — і все це на тлі тяжкої політичної боротьби українського народу в XVIII столітті, підступів, зрад, смертей і пошуку головного скарбу - духовного.


10. Мушкетик Ю.М. На брата брат: роман.- Х.: Фоліо, 2012.- 317с.
      Юрій Мушкетик — відомий майстер сучасної української прози, лауреат Державної премії ім. Т. Шевченка, автор багатьох повістей та романів, серед яких є твори, присвячені історії нашої країни: «Жовтий цвіт кульбаби», «Яса», «Гетьманський скарб», «На брата брат» та ін. У романі «На брата брат» відтворено події, що розгорталися в Україні за часів гетьмана Виговського, коли після смерті Богдана Хмельницького боротьба за державну незалежність вилилася у братовбивчу війну. Через долі героїв роману братів Журавок автор зображує страшну трагедію цієї війни: люди однієї крові стають ворогами — брат іде на брата — і голови свої кладуть, не здобувши ні слави, ні волі, ні правди.



11. Мушкетик Ю.М. Останній гетьман. Погоня: романи.- Х.: Фоліо, 2012.- 374с
       До книги відомого майстра сучасної української прози Юрія Мушкетика увійшли два романи — «Останній гетьман» і «Погоня». У центрі першого роману — визначна історична постать, державний діяч, останній керманич козацької України Кирило Григорович Розумовський. Хоч би які оцінки давали йому історики, перед нами освічений і далекоглядний політик, що, ставши на гетьманство, дії свої передусім спрямував на модернізацію козацького ладу. Провів кілька важливих реформ і, попри будь–які утиски та перешкоди, встав на захист прав і свобод козацької автономії.
Роман «Погоня» — захоплююча історія про козака–характерника, якому й чорт не брат, про його сумні та веселі пригоди на довгому шляху з січі додому.



         12. Сорока Ю.В. Іван Богун: роман: В 2 т. –  К.: Будинок письменника України, 2012.- (Коронація слова – 2009), 3 премія.
      Що нам відомо про сподвижників Богдана Хмельницького? Про людей, котрі пов'язали власну долю з боротьбою славного гетьмана? Ким вони були, як жили, що залишили по собі? Як не сумно це розуміти, але про Івана Богуна, Данила Нечая, Максима Кривоноса і багатьох інших відомо значно менше, ніж заслуговують ці люди за свої життя, що вони їх поклали на олтар служіння Батьківщині. Герой твору Юрія Сороки, полковник кальницький, вінницький і подільській, а пізніше й наказний гетьман Іван Богун є чи не найяскравішою постаттю в плеяді полковників Хмельницького. Чи таким він був, яким дозволив собі зобразити його автор? Чи зміг він показати його так, як того заслуговує славетний український лицар? Залишимо це на суд читача, якого на сторінках цієї книжки чекають буревії і бойовища України XVII сторіччя...

     


13. Сорока Ю.В. Хотин: роман.- К.: Гетьман, 2013.- 476с.
      1621 рік. Три величезні армії, подолавши сотні кілометрів, розташувалися під Хотином. Троє друзів - Андрій Кульбаба, Микита Непийпиво та Максим Горбоніс - під проводом Петра Сагайдачного здобувають славу собі й Україні, непохитно відбиваючи одну за одною ворожі атаки.
Незламна воля, міцна дружба, справжнє кохання, політичні  інтриги, страх і ненависть чекають вас на сторінках цього роману.
Для всіх, не байдужих до української історії.



    
  

14. Чемерис В.Л. Генерали імперії: історичні романи.- Х: Бібколектор, 2013.- 380с.
      Петро Дорофійович Дорошенко і Карл Густав Еміль Маннергейм... Що спільного між ними, чому відомий український письменник Валентин Чемерис з'єднав розповідь про долю цих двох історичних постатей у одну книжку? Один жив у XVII столітті, а другий — більш ніж на два століття пізніше, один був українцем, а другий — фіном. Але якщо придивитися уважніше, то спільного у українського гетьмана та національного героя фінів багато. Вони певний час служили імперії, вони обидва домоглися високих чинів у неї. Але і у Дорошенко, і у Маннергейма було в серці щось, перед чим не спроможні встояти ані чини, ані імперії. Це «щось» — любов до батьківщини. Саме заради цього і Дорошенко, і Маннергейм кинули виклик імперії, саме цьому вони присвятили своє життя...
   
 15. Чемерис В.Л. Ордер на любов. Місто коханців на Кара-Денізі. Засвіт встали козаченьки: романи.- Х.: Бібколектор, 2013.- 444с.
     Що може бути цікавішим за її величність Історію? Тільки Історія, про яку розповідають цікаво, небайдуже та неупереджено. Саме так, як це робить Валентин Чемерис – відомий український письменник, автор багатьох історичних та фантастичних романів і оповідань, лауреат літературних премій.
Роман «Ордер на любов» розповідає про часи загибелі українського січового козацтва і матері їхньої Запорозької Січі. На тлі сповнених пригодами подій, що визначили долю України, розгортається історія кохання запорожця Тараса й Оксани. До збірки також увійшли дві історичні повісті – «Місто коханців на Кара-Денізі» та «Засвіт встали козаченьки…
                                                            
   

16. Чемерис В.Л. Смерть Атея: роман.- Х: Бібколектор, 2013.- 380с.
«Атей, який воював з Філіппом, сином Амінти, мабуть, був господарем усіх тутешніх варварів» — так писав грецький історик Страбон. А інший історик, римлянин Помпей Трог, зазначав, що Атей «на рівних вів переговори з Філіппом Македонським». Зі слів поважних істориків ми знаємо, що скіфський цар Атей, який жив у IV столітті до н.е. був людиною, якнайменше, неординарною. І дійсно, саме при ньому Скіфія досягла піку своєї могутності. Військо Атея було непереможним, ніхто не міг встояти на його шляху. Про цю людину, та про наших предків  - скіфів розповідає у своєму романі відомий український письменник Валентин Чемерис.

     



 17. Чемерис В.Л. Ярославна: роман.- Х.: Фоліо, 2013.- 508с.
"Ярославна" — це історичний твір про Стародавню Русь — і, водночас, це роман про сучасність, про нас, хто живе зараз в Україні. Ярославна — одна з найвидатніших постатей Київської Русі, донька галицького князя Ярослава Осмомисла й жінка князя Ігоря Святославовича. Відомі й невідомі перипетії  її життя та любові вже дев'ять століть хвилюють всіх, хто небайдужий до історії рідної країни. А взагалі-то «Ярославна» — це роман про княжі міжусобиці, що колись підірвали Русь і загрожують Україні зараз, це розповідь про віковічну боротьбу з кочівниками.







Пропонуємо вам завітати до нашої бібліотеки за цими книгами – цікавими і глибокими, пізнавальними та змістовними, перевіреними часом (багато разів перевиданими) або сучасними.
Всі ці книги є у фондах нашої бібліотеки.







Немає коментарів:

Дописати коментар

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!