четвер, 30 березня 2017 р.

Здивувати, захопити, залучити…

Про бібліотеки як простір читання, комунікації та дозвілля  йшла мова на семінарі-практикумі бібліотечних працівників району. Оновлюються і модифікуються традиційні форми бібліотечної роботи, здійснюється пошук інноваційних форм. 

Основні напрями роботи бібліотек району окреслила директор ЦРБ Тетяна Бідун. 
Щоб стати потрібною, справити враження на сучасного читача потрібно зробити бібліотеку яскравою, показати нестандартний зміст і форму, внести ауру новизни. Звичайно, це зробити нелегко. Зміни, що відбуваються навкруги, потребують нових рекламних рішень, нових підходів, нового стилю та діалогу.   
Методичними рекомендаціями: «Креативні форми роботи: здивувати, захопити, залучити…» поділилася завідувачка методичним відділом Т.Ковальчук. Щоб зацікавити читачів потрібно вміти жити майбутнім уже сьогодні. І згідно з уявленнями про нього, ламати стереотипи мислення і поведінки, привносячи в бібліотечне життя яскравий емоційний заряд новизни. Як здивувати інформацією, зачарувати книгою, розбудити фантазію і творчість – такі питання обговорювалися під час занять.
Також познайомила з панорамою бібліотечного досвіду «Щасливий бібліотекар – щасливий читач».

Під час години творчої ініціативи бібліотекарі сіл Чоповичі, Буда Вороб’ї, Білий Берег, Буки, Горінь ділилися своїм цікавим досвідом роботи.
Наприклад, бібліотекарі Чоповицької бібліотеки провели весняну акцію «Весна прийшла – нові книги принесла» - вони відвідали багато місцевих організацій, де презентували нові книги, що надійшли до бібліотеки: це і пожежне депо, і аптека, і геронтологічне відділення і ін.


Наталія Деняченко, бібліотекар з Буди Вороб’їв, в день народження Т.Шевченка провела вуличну акцію «Звучать моїм селом Шевченкові слова». Вона просто йшла селом з «Кобзарем» у руках і підходила до зустрічних людей з проханням прочитати напам’ять вірш Шевченка. Що особливо приємно, читали всі: і бабусі, і діти, і молодь. Немає в селі людей, які не знають віршів Шевченка – такий висновок зробила бібліотекар.
 

Оксана Рябчун з Горинської бібліотеки розповіла як вона зі своїми читачами провели гру-квест «Знайди книгу», наскільки це захоплююча і цікава гра. В кінці квесту кожна команда повинна була зібрати всі частини пазлу і скласти карту, на якій було позначено місце схованої книги. Потім майже всі діти перечитали цю книгу і передавали її один одному.



 
«Моя бібліотека» таку тультимедійну презентацію підготувала про роботу своєї  Буківської бібліотеки Оксана Світельська.
З такими та іншими цікавими формами роботи знайомили колеги.
З користю провели майстер-клас «Особливості розробки, дизайну та популяризації книжкової виставки».
Як цікавий варіант у роботі з дітьми  переглянули мультимедійний бібліотечний урок «Казка про каталоги».
Сучасна бібліотека є багатогранною. Тому так важливо сьогодні не обмежуватись традиційними формами роботи, а шукати нові шляхи популяризації бібліотечних ресурсів. Тільки завдяки постійному пошуку бібліотека буде залишатись втіленням нового і креативного – такий підсумок зробили бібліотекарі.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!