середа, 28 березня 2018 р.

Презентація книжкової виставки «Золота полиця: вибір молоді»

 «Література вимагає не тільки талановитого письменника, а й талановитого читача». Ці слова В. Гете стали епіграфом до презентації «Золотої полиці бібліотеки: вибір молоді». Адже мистецтво слова може змінити погляди читаючого, а інколи і життя. Саме по читанню можна впізнати людину та дати їй характеристику.
Завідуюча відділом обслуговування Людмила Матяш познайомила учасників презентації, ліцеїстів зі школи-ліцею №1 з книжковим вибором нашої молоді.
Книга, яка першою стала на нашу золоту полицю – повне зібрання творів О.Ольжича «Незнаному воякові».
Втім, на сьогодні, то єдине видання спроможне дати уявлення про широчінь зацікавлень, високу обдарованість і духовну велич Олега Кандиби (1907-1944). Тут зібрано вперше під спільною палітрою багатожанровий доробок письменника, науковця, політичного діяча – його вірші, прозу, літературознавчі розвідки, його листування.
Немає на білому світі могили О.Ольжича. Ми знаємо лише місто, де він народився (Житомир), і місце, де його закатували (Саксенгаузен). Йому було лише 37 років.
Добре сказав про О. Ольжича Олег Штуль-Жданович: «В дійсності він і сучасний, і майбутній. Він-бо, як мало хто втілив вічні змагання української нації, її духовність і лінію шукання її духовного розвитку в майбутньому, її місію»
Читець: /«О, націє, дужа і вічна, як Бог,-»/О. Ольжич
 Наступна книга Валентина Чемериса«Амазонка»
Валентин Чемерис – відомий український письменник, автор історичних і фантастичних романів, які вже стали культовими, лауреат багатьох літературних премій. У видавництві «Фоліо» вийшли друком його романи «Смерть Антея», «Фортеця на Борисфені», «Ольвія», «Генерали імперії», «Ордер на любов», «Ярославна», та інш.
Нова книга письменника присвячена поетесі XX століття.
Що спонукало Олену Телігу героїню повісті «Амазонка», вишукану красуню, аристократку не менш прекрасну поетесу, яку називали новітньою Лесею Українкою, ступити на кривавий шлях боротьби за визволення Батьківщини? Письменник зображує жінку, що вміє, і страждати і радіти, і бути ніжною, але коли перед нею ворог – стає хороброю та незламною. Такою й зустріла Олена свою смерть у горезвісному Бабиному Яру в Києві в лютому 1942 року, де її патріотку, члена ОУН, розстріляли німецькі фашисти.
Читець: /«Це буде так: в осінній день прозорий/ О. Теліга.
Світлану Талан визнано однією з  кращих українських романісток 2011 року на престижному літературному конкурсі «Коронація слова». Роман «Коли ти поруч» зайняв почесне місце на «Золотій полиці».
Турботливі батьки відвернулися від своєї слухняної дочки, ніжний коханий від своєї чистої нареченої, престижна клініка – від своєї найкращої медсестри. У чому її провина? Даша опинилася не в тому місці і не в той час.
Туманна траса, страшна аварія, кров різних людей – і лише, юна медсестра забувши про власні рани, намагається її зупинити. Вона заразилась невиліковною хворобою. Вона повинна знайти в собі сили жити далі стільки, скільки їй відведено, заради того, хто буде з нею поруч – в горі і радості.
Коронована Словом Дара Корній, гранд-пані слов’янського фентезі, володарка премії імені В.І. Савченка «Відриття себе» від асамблеї фантастики «Портал « дарує читачам казково-фантастичні розповіді.
Від лауреатки конкурсу «Коронація слова» роман «Зворотній бік Сутіні». Вона дарує читачам розповідь про пригоди Мальви Задорожної – сімнадцятирічної школярки, яка одного дня дізнається хто вона насправді, і переноситься у світ безсмертних прадавніх богів. 
У цьому світі, повному надзвичайних і дивовижних, і «земних» - стосунків із батьками і першого кохання – вона мусить віднайти своє місце, зрозуміти своє призначення.
«Завжди обирає серце»,- ця формула сюжету, віднайдена письменницею завжди допомагає її героям.
А її роман «Гонихмарник» з наступного року включений до шкільної програми.
Під час проведення анкети найбільше голосів для «Золотої полиці» набрали твори Марини та Сергія Дяченків. Це не просто сімейний та письменницький дует. Це явище, це особлива планета у сучасному всесвіті фантастики та фентезі. Вони дуже люблять експериментувати, тому кожна їхня книга – це пастка для читача.
Кількість нагород та премій найпрестижніших конкурсів, які отримали твори Марини та Сергія Дяченків незліченна. Тому досить того, щоб сказати, що на загальноєвропейській конференції фантастів «Європа – 2005» в Глазго вони отримали звання «кращих письменників фантастів» Європи. Перелік їхніх творів дуже великий. А все ж перевага була надана роману «Брамник». За все в життя доводиться платити, в тому числі – й за нерозсудливі юначі жарти. І ціна буває зависокою навіть для чарівника.
А метри фантастики – на те й метри, щоб дати нам змогу за символікою образів з чарівного світу фантазії розгледіти прості істини, які тисячі років рятують людину від розпачу та зневіри. Схибив одного разу – стережися, щоб не схибити вдруге; кохання не завжди приносить щастя, але від цього не слабшає дружба й самовідданість, любов до людей і життя, здатні перетворити навіть космічний жах вселенської катастрофи.
У німецькій літературі XX століття не було більш популярного письменника як Ремарк. Його любили і читали мільйони, а книги перекладені на 50 мов.
Еріх Марія Ремарк – це надзвичайно приваблива особистість – яскрава, талановита, дотепна і романтична. Його називали «Лицар честі і пера».

Роман «Три товариші» (1938р.) належить до тих, що здатні вплинути на душу людини, її почуття. Герої цього антивоєнного роману – люди, морально скалічені війною, вони стали втраченим поколінням для суспільства. «Три товариші» останній із трьох романів про «втрачену генерацію» (перші два «На Західному фронті без змін», «Повернення»), написаних протягом одного десятиліття і обєднаних ідейно і художньо. Усі вони спрямовані  проти війни, її антилюдської суті, її жахливих наслідків. З головним героєм Робертом (Роббі) ми знайомимося у день його 30-річчя. Це вік, коли уперше підводяться підсумки прожитого. У героя, як і в його друзів Гофріда  Ленці і Отто Кестера, не залишилося ніяких спогадів окрім війни. Проте вони не втратили головного – людяності і дружби, що допомогали їм жити далі.
Творчість талановитого американського письменника-фантаста Рея Дугласа Бредбері завоювала визнання у мільйонів читачів. Його книги ніколи не залежуються на книжкових полицях.
Коли Бредбері проектує свої сюжети в майбутнє чи вибудовує їх на фантастичних обставинах, він робить це лише для того, щоб сказати людям про реальні проблеми людства теперішніх чи майбутніх.
«451 за Фаренгейтом» - роман яким зачитується молодь. 451 градус – за Фаренгейтом – температура при якій загоряється папір. Пожежники не гасять вогонь, воно його розпалюють.
Пожежники опора режиму, запорука того, що люди не читають книжок, адже книги примушують думати. Владі легше керувати натовпом. Якщо зробити життя швидким, придумати нові спортивні ігри, розвивати в людях почуття «стадності», автоматизму. Більше швидких машин, кольорових телевізорів, більше шуму, галасу. Будь-яке інакомислення чи самостійна думка робить особу небезпечною для режиму.
Це роман про ваше прозріння в тоталітарному режимі.
Роман включено до переліку 100 найкращих англомовних науково-фантастичних романів.
Джек Лондон – американський письменник, найбільш відомий як автор пригодницьких оповідань і романів. Його твори завоювали любов дорослих і дітей всього світу.
«Мартін Іден» - один із найвідоміших творів Джека Лондона. Молодий моряк по імені Мартін Іден рятує від смерті незнайомого юнака, який запрошує його на звану вечерю. Вперше з’явившись в вишуканому оточенні, неотесаний Мартін знайомиться з сестрою юнака і та підкорила його серце, хоча він розуміє, що йому простому хлопцю не підкорити її серце. Та все ж … Мартін не звик здаватися. І він вирішив стати кращим, розумнішим і освідченішим, щоб завоювати серце коханої.
Слідуюча книга, яку ми ставимо на «Золоту полицю» - «Алхімік». Роман бразильського письменника Пауло Коельо. Його біографія склалася так, що він пройшов і психіатричну лікарню і тюрму. Згодом багато подорожує, духовно відроджується.
«Алхімик» - роман П. Коельо, вперше опублікований в 1988р. написаний португальською мовою та переведений на 71 мову світу. Роман «Алхімік» в основу якого покладено аллегорію. Головний герой пастух подорожує до Єгипту. У снах, які він бачив, і які повторювалися, що у Єгипті він знайде скарб. Під час подорожі він зустрічає алхіміка, який розповів йому, що люди бажають знайти скарб свого власного шляху, але не сам шлях.
«Якщо ти чогось хочеш – увесь Всесвіт буде сприяти тому, щоб твоє бажання збулося» - така глибина філософії та головний девіз книги.Книга набула статусу міжнародного бестселлеру.
Латиноамериканський письменник Габріель Гарсія Маркес подарував нам високохудожній роман «Сто років самотності». Книга перекладена більш ніж на 30 мов світу, видано більше ніж тридцять мільйонів її примірників. І сьогодні вона теж займає почесне місце на нашій «Золотій полиці».
«Сто років самотності» - сімейна хроніка, роман притча, роман-міф, насичений фольклором, мотивами біблейного міфа про Створення світу, Всесвітній потоп апокаліпсис.
В творі простежується життя провінційного колумбійського містечка протягом 100 років XX століття. Головні герої – представники шести поколінь роду Буендіа. В творі автор  розкриває сенс життя, щастя, звичайної людини. Піднімає проблему самотності, краху надії, любові, кохання, прокляття.
Це роман-притча: Маркес попереджає землян про катастрофу, що очікує світ, якщо у стосунках людей візьмуть гору відчуження та роз’єднаність.
Ось таким різним був молодіжний читацький вибір.




Немає коментарів:

Дописати коментар

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!