пʼятницю, 24 серпня 2018 р.

З Днем народження, Україно!


«Буває, часом сліпну від краси.
Спинюсь, не тямлю, що воно за диво,
оці степи, це небо, ці ліси,
усе так гарно, чисто, незрадливо,
усе якє – дороги, явори,
усе моє, все зветься Україна»
                                 Ліна Костенко 
З метою відзначення державного свята – Дня Незалежності України, донесення інформації до користувачів про шляхи творення своєї держави, людей, що розбудували і будують сьогодні свою вільну, незалежну країну працівники ЦРБ підготували виставку-репортаж:
«Україна Незалежна: 
час випробувань» 
із циклу /100-ліття Української революції 1917-1921 рр./

Багато століть український народ боровся за право самому розпоряджатися рідною землею і своєю долею, за незалежну й самостійну українську державу. 16 липня 1990 року Парламент України прийняв Декларацію про державний суверенітет України, яка проголосила намір самому вирішувати свою долю. А 24 серпня 1991 року Верховна Рада України прийняла історичний документ «Акт про проголошення незалежності України».
Перший розділ виставки:
«Завжди пам’ятай: ти українець!» представляє історичну, історико-публіцистичну літературу в якій подається вичерпна інформація про моменти становлення України, як незалежної держави. Адже у дні святкування народження нашої країни наш народ проходить крізь енергії самоідентифікації і становлення як нації – самостійного суб’єкту міжнародного права, що плином часу в тисячоліття заслужив на найвищий рівень буття – власну державу.
Серед багатьох видань, що представлені у цьому розділі виставки привертають увагу: Україна: утвердження незалежної держави (1991-2001), 2001. – 704 ст. присвячена проблемам формування незалежної Української держави.
Юрій Шаповал. Торкніться історії. – К.: Парламентське видавництво, 2017. – 504с. Учений із міжнародним імям, талановитий популяризатор історичних знань.
Його книжка присвячена злободенним проблемам нашої давнішньої й зовсім недавньої історії.
Науково-популярне видання: Україна – європейська країна. / авт. уклад. С. Чайковський, - К.: Балтія-Друк, 2015. – 124с.
Яскраве видання, у якому статті з історії нашої держави проілюстровані унікальними експонатами зі знаменитої скарбниці – Національного музею історії України.
«Дорога до храму» національної державності торували славнозвісні козаки-запорожці, тисячі січових стрільців та воїнів УПА, мільйони тих, хто словом і ділом сприяв збереженню і утвердженню національної свідомості.
На скрижалях вітчизняної історії довіку залишаться імена справжніх звитягців духу – в’язнів совісті, патріотів: В. Чорновола, Л. Лук’яненка та інш.
Провісниками і предтечами суверенної України стали такі постаті, як І. Франко, В. Вінниченко, М. Грушевський та багато їх побратимів і однодумців.
2 розділ виставки «Витоки нашої державності» представлений  циклом видань серії: Данило Яневський. Проект «Україна».: Яневський Д. Проект «Україна». Грушевський. Скоропадський. Петлюра / Д. Яневський. Харків: Прапор, 2012. – 921с.
Яневський Д. Проект «Україна». 30 червня 1941 року, акція Ярослава Стецька / Д. Яневський. – Харків, 2013. – 283с.
Яневський Д. Проект «Україна». Жертва УПА. Місія Романа Шухевича / д. Яневський. – Харків, 2013. – 283с.
Викликають історико-політичний інтерес у читачів викликають такі видання, як: Великий українець: Матеріали з життя та діяльності М. Грушевського / Упоряд., А. Деиденко. – К.: Веселка, 1992. – 551с.
Хома І. Січові стрільці. Створення, військово-політична діяльність та збройна боротьба Січовий Стрільців у 1917-1919 рр. / Іван Хома . – К.: Наш Час, 2011. – 104с.
Кульчицький С., Солдатенко В. Володимир Вінниченко. – К.: Вид. дім «Альтернатива», 2005. – 376с.; іл. та інш.
Наша держава має давню і безперервну історію, і зовсім не «впала з неба». Наші пращури по зернині сіяли в рідну землю, щоб ми хлібами проросли вільними. Вони зберігали цю країну, а значить треба берегти і нам.
Цікаві документальні, художні книги, які пишуться по гарячих слідах сьогоднішніх героїчних днів в рубриках виставки: «Прапор, що пройшов крізь віки», «З Україною в серці».
Чухліб Т. Донеччина та Луганщина козацькі землі України (XVI-XVII ст.) – К.: Видавець Олег Філюк, 2017. – 117с.
Залевський В. «Под флагом 95-ки». Поезія, нариси з історії, фото. Статті та розповіді учасників АТО. – Житомир, 2016. – 176с.
Рудневич М. Я з небесної сотні. Повість. Рудневич М. – К.; 2014. – 182с.
Полотій Є. Пять секунд, пять днів. Роман. – К.: Нора-Друк, 2016. – 176с. та інш.
Відкриваймо для себе героїчні сторінки свого народу. Напуваймо себе та близьких рідними вібраціями. Хай вічно променіє над нашим небом наш жовто-блакитний прапор.

 Прапор миру і свободи.

Із Днем народження, Україно!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!