пʼятницю, 17 лютого 2017 р.

Рік Японії в бібліотеці відкрився...

Вчора ми запросили своїх читачів на презентацію книжкової виставки
    "Загадкова Японія".


Цією виставкою ми намагались привідкрити завісу унікальності 
Країни Вранішнього Сонця – Японії. 

Чому саме – Японія?
Тому, що 2017 рік за ініціативою президента України оголошено 
Роком Японії в Україні.
Ми запросили всіх гостей до знайомства з цією загадковою країною.


Інтерес до Японії в усьому світі величезний. Вражаючі досягнення цієї країни, особливо в економіці, загальновідомі і привертають до себе пильну увагу, викликають змішані почуття: від подиву і захоплення до заздрості і побоювання. Дійсно, як це вдалося Японії, яка зазнала жорстокої поразки у другій світовій війні, що зазнала величезний матеріальний і моральний збиток, змінитися на першокласну економічну державу, лідируючу в багатьох областях промисловості і торгівлі, науки і надсучасної техніки?
Але вчора ми говорили про те, чому Японія здається такою загадковою для  жителів інших держав.
То з чого ж починали японці, де витоки їхньої мудрості і сили?
 У цьому працівники нашої бібліотеки разом з учнями 10 класу другої Малинської школи спробували розібратися на зустрічі.



 
Познайомили відвідувачів з візитівкою держави, з невичерпаністю традицій, з японським характером, цікавими фактами про Японію – країною без перебільшення унікальною.
Говорили про так зване японське «економічне диво».
Дивно, але «японське диво» проявилося після війни, яку Японія програла. Чого коштували лише атомні бомбардування міст Хіросіма і Нагасакі, які раптово показали світові нову і нелюдську зброю.
І зробили висновок, що диво змогло статися тільки тоді, коли самі японці оцінили свою традиційну культуру, можливості і розум свого народу. Коли зрозуміли, що можна не тільки воювати, доводячи своє панування, але і йти шляхом творення. Винаходити, вивчати, досліджувати, будувати і допомагати один одному.
Також переглянули презентації про культуру Японії. З цікавістю та жвавим обговорення подивились відеофільм про навчання в школах Японії, про своєрідну систему виховання дітей у Японії, слухали японську музику.

В Японії органічно поєднується те, що, здавалося б, несумісне. Реальне втілення науково-технічних досягнень - зведення мегаполісів-гігантів, з їх хмарочосами, стрімким темпом життя, величезними  інформаційними та людськими потоками, високими швидкостями в найширшому сенсі, - не скасовує традиції неспішного милування природою, споглядання, естетичного сприйняття дійсності.
Без перебільшення можна сказати, що саме в Японії новітні досягнення науки і техніки швидше за все входять в повсякденне життя, як і краса і милування порами року споконвіку пронизують все життя японців.
  Подорож поетичною Японією здійснили разом із поетом-мандрівником, одним із визначних представників японської поетичної школи Мацуо Басьо. Адже до віршів у японців особливе ставлення. В Японії існували цілі школи хоку.  Керівників таких шкіл призначав сам імператор. Це єдина країна в світі де існувало міністерство поезії.
Одухотворення природи – характерна ознака японської  культури. Природа як джерело натхнення, а її зображення – спосіб вираження почуттів японців.
Познайомилися з книгами, представленими на виставці: міфами  і легендами Давньої Японії, творчістю Юкіо Місіми, Ясунарі Кавабата, Дзюніті Ватанабе, Сюгоро Ямамото, Кобо Абе, Акутагава Рюноске – і  стали ближче до Країни Вранішнього Сонця.
Якщо хтось хоче зрозуміти особливий колорит японців, зверніться до книг Харуки Мураками, якого сьогодні в світі називають абсолютним майстром слова, легендою сучасної японської літератури.

 І хоч це знайомство було умовним, символічним, але в ньому були справжні сходинки, що вели до вміння творчо мислити, аналізувати нові знання, формувати особисту думку.
 Школярі дякували за зустріч! І дуже приємно звучало: Сайонарі!

Загадковості Японії вистачить на всіх. Азійський менталітет, помножений на століття ізоляції, вдале поєднання традиції і сучасності, дійсно високий рівень передових технологій, плюс ієрогліфічна дійсність і настороженість до усього чужого – весь цей «мікс» робить Японію для європейців такою привабливо-недосяжною і незбагненно-загадковою.
На ці та інші запитання можна отримати відповідь, ознайомившись з представленою на виставці літературою...

 
Тож наші бібліотекарі запрошують  читачів до зустрічі з цією
 загадковою країною
 Країною Вранішнього Сонця.

  Попереду ще багато цікавих заходів...

Немає коментарів:

Дописати коментар

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!