пʼятниця, 7 червня 2019 р.

Інноваційна мозаїка «Краєзнавчі ідеї в подарунок»


Після всього побаченого і почутого в Щербатівській бібліотеці, бібліотекарі району поділились своїми думками по розширенню уявлень про краєзнавчу роботу, адже вона завжди пов’язана з громадою і проводиться для громади. Провели інноваційну мозаїку «Краєзнавчі ідеї в подарунок». Пропоновані ідеї краєзнавчих форм роботи були різноманітні, цікаві, дійсно варті уваги.
Наприклад Алла Котлубовська, бібліотекар з Малинівки, запропонувала використовувати у краєзнавчі кросворди. Адже діти люблять більше гратися, чим слухати. Вона використовує кросворди для різних вікових груп по мірі складності, всі питання пов’язані з рідним селом і ключове слово завжди – Малинівка.




















Марина Достонюк з Ворсівської бібліотеки запросила на віртуальну прогулянку «Пройдись рідним краєм з бібліотекою». Дуже цікаво використала краєзнавчий матеріал, познайомила з історією і сучасним життя села.

Діана Шалупіна з Недашок запропонувала на перегляд поетичну відеокнигу «Поведи мене доле, на тихе Полісся, де глибинні болота й прадавні ліси». В цій відеокнизі на фоні краєвидів рідного села молоді читачі бібліотеки виконували поезію про рідний край.


Про популярний напрям відпочинку, екологічний (чи сільський, зелений) туризм розповіла Лідія Давиденко. Вона познайомила з «Екосадибою «Полісся», яка знаходиться на території сільської ради.  В мальовничій зоні, в оточенні лісів і ставків розташувалася садиба. Проживання для гостей в затишних будиночках з дерев'яного зрубу. Номери обставлені меблями ручної роботи, виготовленої з дуба і вільхи. Облаштована територія так, щоб вона була комфортна як для сімейного відпочинку, так і для відпочинку великою компанією: альтанки, гамаки, місця для вогнища, переносні мангали, місця для танців і активного відпочинку, а також великий дитячий майданчик. До послуг гостей 2 кухні з залом для невеликого бенкету, сауна-баня на дровах і майстерня виробів з дерева. В садибі можна зануритися в атмосферу справжнього еко-відпочинку і провести час на рибалці, полюванні, прогулянці по лісі за грибами та ягодами. На додаток зможете насолодитися кінною прогулянкою, автоекскурсією по цікавих місцях  і взяти участь майстер-класах. Тут можна відчути спокій і умиротворення після шуму і суєти міського життя, відчути єднання з природою, відпочити душею і тілом.
Ще одне етнопоселення знаходиться в с. Дружнє, про яке нам також цікаво розповіла Лідія Миколаївна.
Всім нам захотілося відвідати ці еко та етно куточки.
 

Ганна Каменецька презентувала свій сільський краєзнавчий музей «Скарби нашого села». Це дійсно скарби. Скарби нашого роду і народу. Це наша пам’ять, з якою ми йдемо в майбутнє.


«Краєзнавче лото: Тут народились ти і я» продемонструвала Оксана Рябчун з Гореня. Вона розповіла як зі своїми читачами грають в лото, які краєзнавчі питання використовують. У випадках коли діти відповіді не знають, бібліотекар розповідає. Виходить цікаво і пізнавально водночас. Ще й по закінченні отримують відзнаки.


Катерина Яхнівська зі Скуратів та Тетяна Соїч з Українки запропонували краєзнавчі розвідки «Духовна колиска мого села» та «Духовний літопис нашого краю». З давніх давен український народ відзначався високою духовністю і в наш час треба прикладати максимум зусиль, щоб виховати молоде покоління духовно багатим.

У краєзнавчу мандрівку  «Таємниці Поліських джерел» запросила Альона Йосипенко з Любович. Джерела належать до вічних святинь. Бібліотекар розповіла і про своє джерело «Криничка», за водою до якого завжди черга. Його криштальну воду набирають з собою  жителі округи; діти, які приїздять в село відвідувати батьків везуть її до Києва.


Краєзнавчий нарис з фотодокументами підготувала Олена Романенко «Я виріс тут і край мені цей дорогий: історія і сучасність селища Гранітне». Це була ґрунтовна і корисна робота.

Мабуть ніхто не знає і немає стільки матеріалів про картоплю, як Ніна Прокопенко з Федорівської бібліотеки. Можливо так і має бути, адже  у них розташована Поліська дослідна станція імені О.Засухіна, інституту картоплярства України. Царицею Поліського краю – саме так називають тут картоплю.  На матеріалах зібраних бібліотекарем вже можна відкривати музей картоплі: тут і історія самої станції, і сорти, виведені науковцями станції та взагалі Полісся з усіма характеристиками, і цікаві факти про картоплю, і музеї та пам’ятники картоплі в світі, і лікувальні властивості картоплі, і картопля як супутник краси, і веселі вироби з картоплі, ще й всі заходи проведені бібліотекою і присвячені картоплі. Ось такі картопляні справи у Федорівській бібліотеці.




З красивенним і цікавим альбомом «Весільних спогадів» своїх односельчан познайомила Ірина Василенко з Пиріжок. Під час розповіді звертала увагу і на одяг пари, на його колір і фасон, на настрій молодих, вираз обличчя і на інші цікаві деталі. Починається альбом фото 40-х років. Наводила приклади цікавих фрагментів бесід з людьми, які згадували своє минуле шукаючи давні світлини. Робота дійсно красива, цікава і виконана з любов’ю.






Ось так бібліотекарі справились з домашнім завданням, за що я їм дуже вдячна.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!