вівторок, 27 квітня 2021 р.

Усе, що потрібно знати про науку: вектор інформації

Дивовижна наука.

Сучасному суспільству часто дають визначення «постіндустріальне». Характерним для нього є особливий акцент на розвиток освіти і науки. Тому важливо ще з малечку зацікавлювати підростаюче покоління заняттями наукою, адже без науки, інноваційних розробок не можливий нормальний розвиток будь-якої держави.

Сьогодні з’являється багато корисної літератури, де доступно й цікаво викладено інформацію про різні наукові галузі. У фондах Малинської центральної публічної бібліотеки імені Василя Скуратівського є велика кількість сучасної літератури про науку для школярів, яка надійшла до бібліотеки від Українського інституту книги.

Ці книги спростовують стереотип, що наука — це щось дуже складне і нецікаве. Сподіваємося, що з послабленням карантинних обмежень і відкриттям бібліотеки, як молодші, так і старші читачі завітають до нашої книгозбірні.

Частина 1

Дивовижна наука. Хімія. Фізика. Техніка. Експеримент

1. Ґонік, Л., Кріддл, К. Хімія / Ларрі Ґонік, Крейґ Кріддл ; пер. з англ. Світлана Попадюк; худож. Ларрі Ґонік. — Київ : Рідна мова, 2020, — 256 с.

Хімія — це наука про таємне, про невидиме, про приховане. Не дивно, що розкривали її секрети упродовж віків. Та це було того варте! Саме завдяки хімії з’явилася цивілізація; саме, зрозумівши основи цієї всемогутньої науки, люди навчилися переробляти та зберігати продукти харчування, переганяти нафту, виготовляти будівельні матеріали, виготовляти будівельні матеріали, пластмаси, добрива, тканини, синтезувати ліки.

У цій чудовій книжці з кумедними малюнками читач дізнається про історію хімії, ознайомитися з атомною теорією речовини та з найважливішими темами фізичної й органічної хімії, біохімії, хімії навколишнього середовища, електрохімії… Ще ніколи про такі складні поняття не говорили так коротко, доступно й невимушено.

2. Ґонік Л., Гафман А. Фізика / Ларрі Ґонік, Арт Гафман : пер. з англ. Наталія Білоножко; худож. Ларрі Ґонік. — Київ : Рідна мова, 2020. — 212 с.

Щоб почати говорити мовою формул, як Фейман і Ландау, потрібно вивчити основи. Ця книжка в захопливій формі знайомить основними фізичними явищами і законами. Арістотель і Галілей, Ньютон і Максвелл, Ейнштейн і Фейман — визнані генії людства, які зробили величезний внесок у розвиток фізики, і в цьому унікальному посібнику пояснюється, в чому він полягає. Тут порушено широкий спектр тем: механіка, електрика, теорія відносності, квантова електродинаміка. Доступність і оригінальний науковий рівень викладу гарантує успіх у вивченні однієї з найцікавіших дисциплін, тісно пов’язаної з різноманітними галузями, і передусім з технікою.

3. Арнольд Н. Фантастичні сили і неймовірні машини / Нік Арнольд : пер. з англ. О. Чмовж; худож. Христина Бачиньскі. — Київ : Талант, 2019. — 80 с.

Техніка — це магія сил та чудеса машин і механізмів. Чи здатний ти зрозуміти, як що працює, і стати видатним інженером? Дізнайся, як змусити скріпки плавати у повітрі, спроектуй хмарочос, побудуй крутий підводний човен, поекспериментуй з шестернями і пружинами, і ще багато з чим!

Завдяки понад 30 домашнім експериментам, неймовірним фактам і статистиці, а також класним ілюстраціям, ця дивовижна книга STEM допоможе тобі розібратися, чим відрізняється хропіння від храпових механізмів, а кулачки від кулаків.

Приготуйся досліджувати дивовижний світ техніки!

4. Стюарт К. Дивовижні атоми та хаос матерії / Колін Стюарт : пер. з англ. О. Чмовж; худож. Анніка Брандов. — Київ : Талант, 2019. — 80 с.

Наука народжується з питань, які ставлять допитливі люди.

Чи вдасться тобі проявити себе в ролі вченого в ролі вченого і розкрити деякі з найбільших загадок у світі? Дізнайся, як створити модель атома з маршмуллоу, підняти кубик льоду, не торкаючись його, викликати виверження вулкана, зробити ДНК банана і багато іншого!

Ця дивовижна книга висвячена точним наукам, що містить понад 30 описів цікавих експериментів, незвичайні факти, а також чудові ілюстрації, і здатна надихнути на дослідження неймовірного світу навколо нас.

Приготуйся до захопливих наукових пригод!

Частина 2

Дивовижна наука. Транспорт. Мозок. Історія

5. Боб Бітті Дивовижна наука / пер. з англ. Тетяна Кузьменко. — Київ : Книголав, 2019. — 96 с. — (Серія «Дитяча полиця)

Пінисті фонтани, летючі іскри та невидиме чорнило — ось лише декілька з 70 захопливих експериментів, які чекають усередині! Приготуйся до дивовиж від приголомшливих фізики, біології, хімії та конструювання. Експерименти просто вдома зі звичайнісінькими предметами. У твоїх руках вони робитимуть фантастичні речі. На старт, увага, експеримент!

6. Базотті І. Усе, що треба знати про науку і транспорт / Іларія Базотті : пер. з англ. Я. Головченко. — Харків : Vivat, 2020. — 96 с. — (Серія «Енциклопедії»)

Мандруючи сторінками цієї корисної енциклопедії, молодші школярі дізнаються про визначні наукові відкриття, історію і передумови винайдення технологій, які нині панують у нашому світі. Як з’явилася електрика, коли виникла перша камера, хто створив телефон і на якому транспорті люди подорожують суходільними, морськими, повітряними та навіть космічними шляхами — ці захопливі факти про науку і транспорт відкриють дітям світ геніальних технічних досягнень. Книжка допоможе розвинути пам’ять, увагу й критичне мислення, що стане у пригоді маленьким розумахам під час навчання в школі.  

7. Янішевський Б. Мозок. Те, про що тобі не розкажуть дорослі / Боґусь Янішевський, ілюстратор Макс Скорвідер ; пер. з польськ. Костянтин Москалець — К.: Моя книжкова полиця, 2020. — 152 с.: іл.

Мозок дуже складний, тому й розповідати про нього складно. До того ж, щоб зрозуміти, як працює мозок, мусимо скористатися… мозком. Тобто мозок повинен зрозуміти сам себе.

Це твій персональний суперкомп’ютер, ідеальна модель, а проте вона невпинно вдосконалюється. Погодься, що для вправного і безпечного користування цією диво-машиною тобі знадобиться докладна інструкція.

Отже, вважай, що це цікавий і дотепний посібник із мозкознавства, споряджений «дахозривними» ілюстраціями, що допоможе осягнути таку таку силу-силеннуи інформації про мозок, мислення, свідомість, пам’ять, уяву, стереотипи, маніпуляції та суперздібності. Книжка написана для тинейджерів, але цікава буде читачам будь-якого віку.

8. 100 фактів про історію / Лора Коуен та ін.. ; пер. з англ. Слава Світова. — Київ : Книголав, 2019. — 128 с. (Серія «Дитяча полиця»)

Почни читати цю книжку і ти переконаєшся, що історія — це не лише сухі цифри й нудні факти. Ти зануришся в дивовижне минуле нашого людства, у велике розмаїття трагічного і величного, смішного і повчального. Історія постане перед тобою у сильних постатях, кумедних випадках, сміливих вчинках, цікавих закономірностях. Дивовижна інформація з цього видання не просто збагатить твої знання, але й допоможе зрозуміти сьогодення…

Частина 3

Дивовижна наука. Економіка. Всесвіт. Ейнштейн

9. Гудвін М., Бурр Д. Економіка: як вона працює (і не працює) у словах та малюнках; пер. з англ. — Львів : Видавництво «Ірбіс Комікси», 2020. — 320 с.: іл.

Економіка відіграє важливу роль у житті кожної людини, адже щодня доводиться приймати безліч навіть найпростіших економічних рішень, у тому числі тих, які стосуються заробітку грошей, споживання товарів, забезпечення власного добробуту та добробуту своєї родини. Щодня виникає потреба взаємодіяти з різними установами: закладами освіти, лікарнями, органами влади — усі вони є частиною економічної системи не лише країни, а й окремого громадянина. А ще люди реалізують власне виборче право, голосуючи за політиків, які потім приймають важливі економічні рішення, що впливають на інтереси кожного громадянина. І часто політики обіцяють речі, які вочевидь не можуть бути виконані, бо йдуть урозріз із законами економіки. І щоб осягнути цей складний кругообіг таких різних і таких пов’язаних між собою сфер нашого життя, без розуміння економіки та її принципів не обійтися.

Автор коміксу намагається з’ясувати головні економічні принципи та зв’язки, починаючи від найбільш раннього періоду — від стародавнього натурального господарства, крок за кроком мандруючи історією, до сьогодення. Це дає читачеві змогу проаналізувати, як із плином часу змінювалися умови існування людства та як саме працює економіка на рівні сім’ї, країни, планети.

Тож приєднуйтеся до економічної мандрівки разом з автором!

10. Чем Хорхе, Вайтсон Даніел. Гадки не маємо. Подорож невідомим Всесвітом / пер. з англ.. Олександра Асташова. — К. : Наш Формат, 2019. — 352 с.

Історія науки — це історія безперервних революцій, які щоразу відкривають нам очі на довколишній світ. Чи зародилося б розумне життя, якби не вимерли динозаври? Чи існують інші виміри? Із чого складається 95 % Всесвіту? Ви не знайдете в цій книжці точних відповідей на такі запитання. Навіть більше — ви не зайдете їх ніде. Але те, що ми досі не знаємо багатьох фундаментальних істин,  означає, що попереду нас чекають неймовірні відкриття.

Ця дотепна книжка проведе нас крізь не розкриті таємниці фізики, космології та астрономії. Вона покаже, як мало ми знаємо про Всесвіт, і водночас допоможе трохи краще зрозуміти, як усе влаштовано.

11. Орзел, Ч. Сніданок з Ейнштейном. Екзотична фізика у повсякденному / Чед Орзел ; пер. з англ. К. Булкіна — К. : Вид. група КМ-БУКС. 2020. — 384 с.

Уявіть собі звичний ранок — ви прокидаєтеся від дзвінка будильника, заварюєте собі філіжанку запашної кави, підсмажуєте хрумкий тост, гортаєте стрічку новин на смартфоні… А чи підозрюєте ви, що просте, повсякденне існування усіх цих речей — будильника, тостера, запаху кави, смартфона і навіть твердої поверхні кухонного стола — залежить від найхимерніших і найдивовижніших законів, як визначають взаємодії фундаментальних частинок на квантовому рівні?

Фізик та популяризатор науки Чед Орзел простою мовою викладає найскладніші речі, над розплутуванням і поясненням яких працювали найвидатніші генії ХХ століття — і показує, як найбільш екзотичні квантові взаємодії пронизують наше життя на повсякденному рівні.

 

бібліограф Малинської ЦПБ ім.Василя Скуратівського 

Володимир Петренко

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!