четвер, 12 серпня 2021 р.

Шлях до незалежності: Київська Русь — колиска української державності

Цьогоріч відзначаємо 30 років проголошення незалежності України. Часом доводиться чути думку, що незалежність «звалилася» на Україну неочікувано, за випадковим історичним збігом. Однак детальне вивчення історії засвідчує: Україна простувала довгим, важким, тернистим шляхом до своєї незалежності; кров’ю і потом український народ виборював омріяну свободу.

30-річчя незалежності — це нагода осмислити та переосмислити тріумфальні й трагічні сторінки нашої історії, побачити промахи і перемоги визначних історичних постатей, прослідкувати тенденції вітчизняного історичного процесу.

З нагоди цієї круглої річниці Центральна публічна бібліотека імені Василя Скуратівського започаткувала рубрику "Шлях до незалежності", де презентуватимемо огляди найкращої літератури з української історії та культури.

Навіть побіжно вивчаючи українську історію, бачимо, що Україна була не лише підневільною територією різних імперій. У свій час вона була однією з наймогутніших держав Європи. Йдеться про Київську Русь — колиску української державності. Цей період української історії важливо осмислити не лише як період розквіту давньої української держави, а й побачити причини, які призвели до її занепаду і зникнення.

Отож, презентуємо книги з нашої книгозбірні, які допоможуть пролити світло на Київську Русь — одне з наймогутніших державних утворень Середньовіччя.

1. Аркас М. Історія України-Русі [Текст] / Переднє слово П.М. Гвоздецького. — 3-тє факс. вид. — К.: Вища шк., 1993. — 414 с.: іл.

Популярний нарис історії України. Простота й оригінальність викладу історичного процесу за персоналіями його провідних діячів надають книзі особливої ваги у наш час, коли сторінка за сторінкою відроджується справжня історія українського народу.

2. Великий неспокій: Друга половина ХІІ-ХІІІ ст. [Текст] / Упоряд. і передм. В.М. Рички. — К.: Україна, 1992. — 431 с. — (Серія «Історія України в прозових творах та документах»)

Книга присвячена історії Давньоруської держави другої половини ХІІ-ХІІІ ст. До неї увійшли художні твори, що дають широку панораму історичних подій на українських землях, а також уривки з пам'яток давньоруського літописання, літературно-художніх творів того часу.


3. Грушевський М. Нарис історії Київської землі від смерті Ярослава до кінця XIV сторіччя [Текст]. — К.: Наук. Думка, 1991. — 560 с. — (Пам'ятки істоичної думки України).

Книга — перша синтетична праця видатного українського вченого, написана ще на студентській лаві. У ній на широкому джерельному матеріалі висвітлюється політична історія Київської землі, її економіка, культура та релігія.

4. Давня історія України [Текст]: У 2 кн. / Толочко П.П. (керівник

авт. колективу), Козак Д.Н., Крижицький С.Д. та ін. — К.: Либідь, 1995. — Кн. 2 / Толочко П.П., Козак Д.Н., Моця О.П. та ін. — 224 с., іл.

Висвітлюючи давню історію України, автори дотримуються думки: менталітет українства витворювався зусиллями різних народів, котрі протягом тисячоліть розвивали традиції матеріального й духовного життя своїх попередників.

Видання складається з двох книг. Друга з них охоплює період від зародження слов’янства до епохи Київської Русі включно.

5. Згурська М. Бєлочкіна Ю. Данило Галицький [Текст] / Марія Згурська, Юлія Бєлочкіна; пер. з рос. Т.В. Рассадкіної; худож.-оформлювач О.А. Гуталова. — Харків: Фоліо, 2018. — 121 с.: іл. — (Знамениті українці)

Данило Романович Галицький — один з тих яскравих історичних діячів, якими багате раннє Середньовіччя. Він жив у бурхливу, жорстоку епоху усобиць та монголо татарських набігів і увійшов в історію як збирач давньоруських земель, правитель Галицько-Волинського князівства, великий реформатор, далекоглядний політик та хитромудрий дипломат. Данило Галицький був першим в історії українського народу легітимним, тобто визнаним в Європі, королем. До того ж він першим серед князів спробував покінчити із залежністю свого князівства від монголо-татарських завойовників. Та найбільша заслуга Галицького полягає в тому, що він був патріотом своєї землі. Відродження інтересу до історії української державності зробило постать князя Данила Романовича цікавою і для наших сучасників.

У бібліотеці книга завдяки Українському інституту книги.

6. Історія України в особах [Текст]: ІХ-ХVІІІ ст. / В. Замлинський

(кер. авт. кол.), І. Войцехівська, В. Галаган та ін. — К.: Україна, 1993. — 396 с.

Олег, Ольга, Ярослав Мудрий, Володимир Мономах, Данило Галицький, Северин Наливайко, Петро Конашевич-Сагайдачний, Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Григорій Сковорода — такий далеко не повний перелік осіб, про яких йдеться у цій науково-популярній книзі.

7. Князі України [Текст] / авт.-упоряд. Фелікс Левітас. К. : Казка, 2012. — 64 с. : іл. — (Легенди та перекази)

Книжка містить адаптовані для юних читачів легенди та перекази про видатних князів Русі-України. Завдяки цікавому викладу, оригінальним ілюстраціям княжа доба вітчизняної історії постає в усій своїй красі та величі.

8. Котляр М. Воєнне мистецтво Давньої Русі [Текст] / М.Ф. Котляр. — К.: Наш час, 2011. — 280 с. — (Сер. «Стратегікон»)

Написана у формі нарисів живою популярною мовою, книжка відомого фахівця з історії Київської Русі охоплює широке коло тем військової справи і воєнного мистецтва ХІІ-ХІІІ ст, більшість яких не знайшли достатнього відображення в науковій літературі: склад і комплектування війська, стратегія і тактика, князі-полководці й воєводи, найманці, союзники і противники, бойові і похідні порядки давньоруського війська тощо. Розглянуто також стратегію оборони державних рубежів, фортифікації міст і замків, облогові й захисні знаряддя.


9. Котляр М. Полководці Давньої Русі [Текст]. — 2-е вид. — К.: Україна, 1996. — 151 с.: іл.

У книзі відтворюється життя і діяльність видатних полководців Давньої Русі — Олега Віщого, Святослава Ігоревича, йог осина Володимира, Володимира Мономаха та його правнука Данила Галицького, героїчна боротьба давніх русичів за незалежність, зміцнення міжнародного авторитету своєї держави.

10. Повість минулих літ [Текст]: Літописні оповіді: Для серед. та ст. шк. віку / Переказ В.С. Близнеця; Худож. Г.В. Якутович; [Наук. ред. і післямова В.В. Яременка]. — 3-тє вид., зі змінами. — К.: Веселка, 2002. — 227 с., іл. — (Іст. Б-ка для дітей «Золоті ворота»)

«Повість минулих літ» — не просто літопис, пам’ятка української писемності ХІ-ХІІ ст., а й високохудожня поетична книга, своєрідна хрестоматія, збірник епічних пісень легенд та переказів; це перша, найдавніша історія українського народу, написана на замовлення Вічності. Вона є букварем нашої національної свідомості, глибоких патріотичних почуттів, пронесених народом крізь тисячоліття.

11. Ричка В. Володимир Мономах [Текст] / Володимир Ричка; худож.-

оформлювач О.А. Гулагова-Мєшкова. — Харків: Фоліо, 2019. — 120 с.: іл. — (Знамениті українці).

Володимир Мономах (1053-1125 рр.) — знакова постать українського середньовіччя. Онук Ярослава Мудрого та візантійського імператора Костянтина ІХ Мономаха ще задовго до сходження на київський престол зажив слави боронителя Руської землі, завдаючи нищівних ударів половецьким ордам, а ставши великим князем, поклав край їхнім руйнівним набігам.

Його талант миротворця і державника повною мірою приявився після утвердження на київському престолі: владнання міжкнязівських чвар зумовило об'єднання навколо Києва більшості розпорошених руських земель. Однак не ці діяння стали визначальними для привласнення імені Володимира Мономаха мнимими спадкоємцями києворуської спадщини.

12. Ричка В. Княгиня Ольга [Текст]. — К., Видавничий дім


«Альтернативи», 2004. — 336 с.; іл.

В аннали вітчизняної історії свята, рівноапостольна княгиня Ольга ввійшла одночасно Святою і Мудрою. Феномен цієї яскравої історичної особистості полягає не тільки й не стільки в тому, що то булла перша та єдина жінка, яка сподобилась обійняти великокнязівський скіпетр і тривалий час успішно врядувати у Київській державі. Їй належить визначальна роль у сполуці Русі язичницької з Руссю християнською, у реформуванні державного управління й утвердженні Київської держави у тогочасному християнському світі. У Цьому відношенні вона є la femme fatale історії Русі.

На основі першоджерел розкриваються головні віхи життя та діяльності київської княгині, подається широка панорама суспільно-політичного та культурного життя раннього періоду історії Київської Русі.

13. Сила м’якого знака, або Повернення Руської правди [Текст] / За


загальною редакцією Лариси Івшиної. — Видання третє, стетеотипне. — К.: ПрАТ «Українська прес-група», 2012. — 800 с.

«Сила м'якого знака…» — це книжка про незнищенність. Про глибину й могутність нашого історичного коріння. Це спроба «Дня» та інших авторів не тільки дослідити Київську Русь як історичне явище, а й зрозуміти історію її Історії.

Ця книжка — про те, як минуле нашого народу намагалися привласнити і як воно не піддалося. Як державотворчий, культурний і духовний спадок княжої доби перекроювали спершу Російська імперія, а згодом — Радянський Союз. І як ці спроби повторюються сьогодні , вже на нових рівнях. Не дарма відомий британський вчений, громадський діяч і журналіст Ланселот Лоутон у 1930-х роках назвав анексію Київської Русі «одним з найбільших політичних шахрайств у нашій історії».

Для багатьох книжка «Сила м'якого знака…» означатиме відкриття. У тому, що стосується походження нашої мови, Церкви, тяглості державотворчої традиції. А також у тому, як втручання в українське минуле вплинуло на трагічне розгортання нашої історії у ХХ столітті.

14. Тисяча років української суспільно-політичної думки [Текст]. У 9-ти т. — К.: Дніпро, 2001. Т. 1 Х-ХV ст. / Передм. О. Сліпушко, В Яременко; упор. прим. О. Сліпушко. — 632 с.

У першому томі вміщено документи і матеріали, які висвітлюють зародження, становлення і розвиток української суспільно-політичної думки від язичницьких часів до ХV століття.

15. Толочко П. Ярослав Мудрий [Текст]. — К., Видавничий дім«Альтернативи», 2002. — 272 с.; іл.

Книжка написана на багатому документальному матеріалі й присвячена життю та діяльності видатного будівничого Київської Русі князя Ярослава Мудрого.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!