середу, 6 жовтня 2021 р.

Наша найбільша перемога!

За результатами обласного конкурсу "Найкраща бібліотека Житомирщини", який проводить Департамент культури, молоді та спорту Житомирської ОДА та Житомирська обласна універсальна наукова бібліотека ім. О. Ольжича, у номінації «Найкраща сільська бібліотека, сільська (міська) бібліотека-філія» перемогу здобула Малинівська сільська бібліотека-філія КЗ «Центральна публічна бібліотека імені Василя Скуратівського» Малинської міської ради.

Малинівська сільська бібліотека-філія – краща бібліотека серед сільських бібліотек-філій Малинської громади. Робота бібліотеки – це приклад того, як у сучасних(нелегких для бібліотек) умовах зробити бібліотеку потрібною, цікавою, необхідною для громади.

Це - приклад налагодження зв’язків з владою, громадою, місцевими підприємцями з метою покращення обслуговування та розвитку громади. Це – приклад того, як у непристосованих приміщеннях, без нових меблів зробити бібліотеку комфортною і відкритою. Це – приклад зусиль бібліотекаря, внаслідок яких бібліотека стає улюбленим місцем для читання, спілкування, зустрічей, творчості.

За останній коронавірусний рік, коли заходи бібліотеки в основному переходили в онлайн-формат, бібліотекар повністю оновила бібліотечний простір, створила комфортні зони для відвідувачів. Успішною ця робота у великій мірі стала завдяки підтримці влади, колегам та бібліотечним волонтерам. В результаті бібліотека має:

- зону читання «Час читати», з новими сучасними українськими книгами, які задовольняють різні смаки читачів. Нічого не може замінити спілкування зі справжньою книгою. Бібліотека залишається тим осередком, де культивують любов до читання;

- зону творчості і натхнення – АРТстудію «Відкрий себе для світу», де розміщені роботи митців, а також вона є ще й комфортною зоною для проведення майстер – класів, уроків, персональних виставок та інше. АРТстудія стала справжньою зоною творчого розвитку;

- зону зустрічей та спілкування «Празька літературна кав’ярня», яка стала улюбленим місцем для спілкування жителів громади. Її відвідав навіть надзвичайний посол Чехії в Україні Радек Матула;

- дитячу зону «Бібліотека – територія дитинства». Це територія казки, несподіваних зустрічей, це місце незабутніх див. Тут працює бібліотечний клуб «Чомучка» та ляльковий театр «Казкарик».

Бібліотека бере активну участь у всіх соціокультурних заходах, які сприяють об’єднанню громади. Це – фестивалі Малини, святкування Дня села, благодійні акції по збору коштів на лікування маленької Маргаритки, 150 –річчя села Малинівки, написання книги «Малинівська родина», святкування Дня Європи, представлення громади на святі 30-річчя Незалежності України в міському парку та інші.

Бібліотекар впроваджує в роботу цікаві інноваційні заходи.

Серед яких : патріотичний велопробіг « Вулицями рідного села», «Ромашкові читання», літні «Літературні сніданки», «Книги до обіду», Бібліотечна «Майстерня ласощів», День кавуна, бібліотур до «Садиби

Святого Поліського Миколая», «Книжкова осінь під парасолькою», «Прочитай книжку сніговичку», складає краєзнавчі кросворди та ще багато багато цікавого.

Хочеться відмітити бібліотечний проєкт «Подорожуємо літературною мапою України». Майже кожного дня читачі віртуально подорожували, відкривали для себе нові і нові літературні сторінки українських міст і сіл, знайомилися з місцевістю, де народилися і творили українські письменники та поети, відкривали для себе імена письменників і поетів, які відкривають світу українську літературу.

Також насичений бібліотечний проект «Україна починається з тебе», присвячений 30-річчю Незалежності України. В рамках проекту ряд цікавих заходів: історичний колаж «Ти у мене єдина: знайомство з квіткою-логотипом», книжкове знайомство «Україна – рідний край. Ти з книжок її пізнай», презентація книги «Полісся: енциклопедія, казка, гра», інтернет-мандри «Україна унікальна - Україна надзвичайна», зустріч-діалог «Українська мова – це модно і престижно», гра-подорож «Мандрівка Житомирщиною», онлайн-фотокалейдоскоп «З мальв, чорнобривців, калини сплетемо вінок України», АРТконкурс «Мальовнича моя Україна», майстер-клас «З Україною в серці», в рамках АРТстудії «Відкрий себе для світу» арт майстерня «Читаємо про Україну. Творимо українське. Подорожуємо Україною».

Бібліотекар активно використовує соціальні мережі для популяризації роботи бібліотеки, популяризації книги і читання, знайомить з новими надходженнями, проводить онлайн-флешмоби, олайн-конкурси, публікує відео презентації різноманітної тематики, інформує про важливі події, надає інформацію та роз’яснення з питань COVID-19 та ін..

Бібліотекар Малинівської бібліотека-філії Алла Котлубовська. Бібліотека - це вибір її долі. Частиною її життя стали люди і книги. А робочим інструментом бібліотекарки є не ручка і формуляр, а її душа. Своє покликання відчула ще в дитинстві, коли вперше познайомилася з книгою. І ось уже протягом 25 років працює завідувачкою Малинівської сільської бібліотеки. Закінчила Київський Державний університет культури за спеціальністю бібліотекар – бібліограф. Завжди сучасна, доброзичлива, вона випромінює енергію та товариськість. Роботу бібліотеки спрямовує на те, щоб життя в селі було духовно багатим і цікавим.

А все це разом –  бібліотека, яка є необхідним елементом, частиною публічного культурного простору громади.

Щиро вітаємо Аллу Дмитрівну з перемогою. Дякуємо оргкомітету конкурсу за оцінку роботи бібліотеки.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!