середу, 26 січня 2022 р.

Духовні скарби Івана Огієнка

Цьогоріч минає 140 років від дня народження одного з найвизначніших українських інтелектуалів, церковних, державних і громадських діячів ХХ століття, уродженця селища Брусилів на Житомирщині Івана Огієнка (митрополита Іларіона). Огієнка (1882-1972) можна віднести до рідкісного типу універсальної людини. З одного боку — активний громадський, політичний і церковний діяч, обіймав високі посади державні посади й церковні чини. З іншого — глибокий інтелектуал, науковець, який видав тисячі праць: монографій, підручників, часописів, статей, перекладів (загальна кількість налічує 1848 назв!) з різнобічних галузей знань. (Якби лише залишився його переклад Біблії цього б вистачило для увічнення Івана Огієнка). З одного боку — просвітник, відкритий для світу, з іншого — людина глибокої віри, яка живе не за примхами цього світу. З таких, на перший погляд, непримиренних полюсів складається особистість Івана Огієнка. Однак є одна риса, яка чи не найвлучніше характеризує його постать — україноцентризм.

Сьогодні Іван Огієнко вже не є постаттю за сімома замками. В Україні виходять його праці, дослідження, присвячені його життю і діяльності, заснована премія імені Івана Огієнка, відкрито пам’ятники і меморіальні дошки як в Україні, так і за кордоном. А проте постать Івана Огієнка повною мірою ще не осмислена.

З нагоди ювілею Івана Огієнка Центральна публічна бібліотека імені Василя Скуратівського підготувала бібліографічний покажчик, в якому представлені власні праці Івана Огієнка та матеріали, присвячені його життю й діяльності, що є у фондах книгозбірні. Покажчик укладений за алфавітним принципом, до більшості джерел подана коротка анотація. В покажчику також вміщені ключові дати з життя і діяльності Івана Огієнка, список його основних праць та фотоматеріали.

Покажчик буде корисний педагогам, викладачам, студентам, краєзнавцям, науковцям та всім, хто цікавиться життям і діяльністю цієї визначної постаті.




  

Немає коментарів:

Дописати коментар

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!