субота, 29 січня 2022 р.

День пам'яті героїв Крут у бібліотеках Малинщини

29 січня 1918 Крути

Пам'ятаємо Вас,

Герої Крут-

Легендарні діти України,

Як спартанці, триста своїх душ

Віддали за рідну Батьківщину.

Юні янголи

Сміливо в бій пішли

Проти московитської навали,

Проти люті "красної орди"

Янголятка України встали.

І вмираючи за рідну Батьківщину,

Заспівали ворогу у очі

"Ще не вмерла воля України,

Душу й тіло ми за неї зложим!.."

Слобідська сільська бібліотека-філія


Пиріжківська сільська бібліотека-філія

29 січня відзначається річниця трагедії під Крутами, де 1918 році в нерівному бою з більшовицькими військами полягли більше трьохсот захисників Української Народної Республіки.

Бій під Крутами займає особливе місце. Там на боротьбу з жорстоким ворогом стали юнаки, які ніколи зброї не тримали в руках, студенти Київського університету Святого Володимира та учні Кирило - Мифодіївського братства. Їх було триста, і вони полягли за волю України. 



Горинська сільська бібліотека-філія 

В нашій історії немало славних і водночас трагічних сторінок. Подвиг героїв Крут тому підтвердження. Багато років ця тема – бій під Крутами замовчувалась і тільки за часи незалежності проявилася в численних публікаціях  та неоднозначній критиці. Проте безсумнівним залишається одне: бій під Крутами став яскравим свідченням високої гідності величних представників української нації, могутнім джерелом її духовної військової сили, наснаги в боротьбі за власну незалежність. Хоча з військової точки зору бій під Крутами і був програний жменькою юнаків - одчайдух, але моральну перемогу здобули вони, відтак їхній подвиг назавжди золотими літерами вписаний у канони безсмертя й високим героїзмом у наші серця.

Формування патріотизму, відповідальності за долю нації і держави першочергове завдання кожної бібліотеки та кожного бібліотекаря у вихованні підростаючого покоління. 


Будовороб'ївська сільська бібліотека-філія

Битва під Крутами - один із важливих сюжетів сучасної української історичної пам’яті. Ця Історична подія має важливе значення для українського народу та української ідентичності. Вона знаменувала початок нової епохи національного пробудження українців, усвідомлення права жити на власній землі та святого обов’язку - боронити її. Визначально, що ця жертовна любов зародилася в серцях молодих людей - найкращих представників українського студентства.

Крути стали легендою, символом героїзму та жертовності молодого покоління в боротьбі за незалежну Україну. «...Народ, творячи з якоїсь події легенду, — а Крути, без сумніву, є й будуть однією з найвеличніших легенд нашої нації — знає, що він робить. Народна мудрість і національний геній — це найвища земна справедливість: творячи свої легенди та міфи, цебто підносячи дану історичну подію до височини надісториччя, ніколи — щодо вибору тієї події — не помиляються. Не помилилися вони й у випадку Крут», — так у 1941 році написав видатний український поет, колишній старшина армії УНР Є.Маланюк.


Старовороб'ївська сільська бібліотека-філія

«Крути: трагедія та гордість України» 

Сьогодні ми віддаємо шану всім тим, хто пожертвував і жертвує своїм життям у війні за незалежність України і віримо, що ці святі жертви були недаремні і український народ таки отримає гідне життя, а герої будуть жити вічно в пам’яті кожного українця.

 
У Ворсівському клубі відбувся захід присвячений 104 річниці з дня бою під Крутами. Бібліотекарем Ворсівської сільської бібліотеки-філії увазі молоді було запропоновано героїчну думу «Червона рута» - у пам‘ять про Крути.Молодь активно приймала участь в організації заходу та вдумливо і свідомо сприймала запропонований матеріал.

В єдності наша сила, а в молоді наше майбутнє!


Слава Україні! Героям Слава! 
 Подвиг українських юнаків, що своєю кровю окропили святу землю в боротьбі за волю України, навічно залишиться в історії як символ національної честі. 
Федорівська сільська бібліотека-філія

Малинівська бібліотека-філія для своїх читачів представила тематичну поличку: «Вони боролися, щоб ми перемогли». Крути стали легендою, символом героїзму та жертовності молодого покоління в боротьбі за незалежну Україну та є взірцем захисників Батьківщини - як і «кіборги» в новітній історії України.


Любовицька сільська бібліотека-філія.

"Герої Крут - для нащадків взірець" - іллюстративна виставка у Рутвянській сільській бібліотеці-філії.

Гранітненська селищна бібліотека-філія

"Крути: честь і трагедія України"



 

 

У багатовіковий літопис нашої держави юне покоління українців, як зерна золотої пшениці збирає сторінки, без яких не можна уявити наше сьогодення і майбутнє,цілісність і сутність нашої національної самобутності. День пам'яті героїв КРУТ дні вшанування пам'яті воїнів УПА і загиблих воїнів АТО - ці дати забарвлені в чорне, це дні нашої скорботи, але це також і докази впертого прагнення українців до щасливого життя. Якщо ми не будемо пам'ятати наших героїв, пам'ятних і славетних дат, історичних постатей, які прославили і прославляють Україну, ми ніколи не досягнемо перемоги у боротьбі за незалежність нашої Батьківщини.

Січень 1918 року видався по-справжньому холодним. От-от на Київ мали рушити більшовицькі загони. Сини генерала контррозвідки УНР Андрій та Олекса опиняються серед оборонців залізничної станції Крути. Такі схожі, але й такі різні брати, обоє до нестями закохані у курсистку Софію, брати без роздумів рушили захищати Україну. Раптом стається непередбачуване: спалахує повстання на заводі «Арсенал». І на боротьбу із заколотом направляють елітні боєздатні частини. Супроти вишколеного війська Муравйова на станції крути лишаються тільки необстріляні студенти і юнкери. Ходять чутки, що серед українських загонів є агент більшовиків, який передає інформацію «червоним». Андрій ще не знає, що йому добре відоме обличчя зрадника… У горнилі бою, не шкодуючи власних життів, змагаючись за незалежність та любов. Сто років тому, як і сьогодні, без страху та сумнівів вони підуть у бій захищати найдорожче...

До вашої уваги новесенький кінороман який недавно з'явився в наших бібліотеках.

Драматична історія про героїзм українських юнаків, заснована на реальних подіях💙💛

Тож невтомлююсь повторювати: 

Знаймо своє - шануймо УКРАЇНСЬКЕ!!!


   

Немає коментарів:

Дописати коментар

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!