пʼятницю, 6 січня 2023 р.

Торуй свій шлях

 
6 січня народився Василь Стус (06.01.1938-04.09.1985) - український поет рідкісної, трагічної неподільності поезії й долі.

Сьогодні йому виповнюється 85 років. Василь Стус - правозахисник, лауреат Державної премії ім. Т.Г. Шевченка, політв'язень радянського режиму, член Української Гельсінської групи, Герой України.

Василь Стус - геніальний поет, який творив здебільшого у "політичних таборах". Його вірші - символ боротьби, а сам поет - головна постать Українського Руху Опору.

Василь Стус загинув у радянських таборах, залишаючись незламним. І зараз ми ведемо далі цю боротьбу, з тим самим ворогом. І ми неодмінно переможемо.

Запрошуємо до бібліотек Малинської  громади  ознайомитись з його патріотичними творами та більше дізнатись про його життя та внесок у розвиток національної ідеї та відновлення української державності

Малинівська бібліотека-філія представила виставку - портрет: "Нескорений Василь Стус", де знайомить своїх читачів з життєвим подвигом та творчістю поета, який жив, творив і загинув, щоб український народ мав те, що заслуговує - Свободу, Незалежність, Право на рідну мову, історичну пам'ять, Самобутню культуру.

Він навіть у найтяжчі хвилини життя твердо вірив, що повернеться до українського народу народу своїм словом, що світ його почує.



 

Народившись на Вінничині, в ранньому дитинстві разом з батьками він переїхав до Донецька, де закінчив педагогічний інститут, жив і викладав більшу частину свого життя. Відстоюючи власну громадянську позицію, яка не співпадала із офіційною радянською, виступав на захист українських дисидентів-шістдесятників, за що сам неодноразово бував арештований. У своїх віршах поєднував багатогранну ерудицію із глибокими духовними, навіть містичними, переживаннями. "Якщо болить серце - тобі, друже, поталанило" слова Василя Стусана книжковій виставці у БудоВороб'ївській б/ф.


Життя і творчість Василя Стуса — це велика Любов до України, до українського народу та абсолютна відданість боротьбі за найвищі ідеали людства.

Знищений фізично, Стус залишався НЕЗЛАМНИМ морально: «Голови гнути я не збирався, бодай що б там не було. За мною стояла Україна, мій пригноблений народ, за честь котрого я мушу обставати до загину".

Викладка матеріалів у Федорівській бібліотеці-філії.

 

 

На одинці  з поезією Василя Стуса запрошує побути Гранітненська бібліотека-філія.

 
 

 

В ЦПБ ім.В.Скуратівського підготували добірку літератури "Дорога болю Василя Стуса", яка допоможе осмислити його життя і творчість.

 

                              Тож читаймо Василя Стуса!

Як добре те, що смерті не боюсь я

і не питаю, чи тяжкий мій хрест.

Що перед вами, судді, не клонюся

в передчутті недовідомих верств.

Що жив, любив і не набрався скверни,

ненависті, прокльону, каяття.

Народе мій, до тебе я ще верну,

і в смерті обернуся до життя

своїм стражденним і незлим обличчям.

Як син, тобі доземно уклонюсь

і чесно гляну в чесні твої вічі,

і в смерті з рідним краєм поріднюсь.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!