середу, 8 березня 2023 р.

Розмовний клуб «Говоримо українською»

 Цьогоріч виповнюється 209 років від дня народження чи не найвидатнішого українського поета, художника, без перебільшення, одного з батьків української нації Тараса Шевченка. Тож, чергове п’яте, засідання мовного клубу «Говоримо українською», організованого Центральною публічною бібліотекою імені Василя Скуратівського, було присвячене, насамперед, постаті Кобзаря. 




На присутніх чекала розповідь про цікаві факти з біографії Шевченка, переосмислення його образу у творчості сучасних українських митців, як його постать стає символом спротиву повномасштабній агресії росії та як вплинула творчість Шевченка на становлення і розвиток сучасної української літературної мови.

 

 

 


Вірш Сергія Жадана про Тараса Шевченка продекламував студент І курсу Малинського фахового коледжу Богдан Бурейко. Присутнім також було запропоновано згадати поезію Кобзаря, виконавши невеличке літературне завдання.

Ми не могли оминути теми жінки в українській історії та сучасності, адже безліч українських жінок внесли і вносять значний вклад в українську культуру, науку, політику, правозахисну діяльність, розбудову української державності; сьогодні українські жінки на рівні з чоловіками наближають нашу Перемогу над російським агресором: воюють зі зброєю в руках, надають медичну допомогу нашим воїнам, займаються волонтерством…

Темою ж нашої традиційної рубрики «Літературна ремарка» була розповідь про життя і творчість однієї з найвідоміших сучасних українських письменниць Світлану Талан.



 

Родзинкою заходу став виступ бандуристки, артистки Житомирської обласної філармонії імені Святослава Ріхтера Анни Солоненко, яка виконала пісні українських композиторів на поезію Тараса Шевченка.


                      І обов'язкове  спілкування за чашкою чаю.

Тож, лейтмотив сьогоднішньої зустрічі — по-новому представити постать Тараса Шевченка: не як забронзовілий монумент, а як цікаву, завжди сучасну, смислотворчу постать для української культури.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!