вівторок, 31 жовтня 2023 р.

31 жовтня - День книг для задоволення

Із задоволенням пропонуємо вам нове книжкове задоволення .

Нові книги сучасних українських та зарубіжних авторів, подарованих бібліотеці нашими друзями - ПРаТ "Вайдман", чекають вас сьогодні у відділі абонементу.

Свято виникло у США в 1995 р. як некомерційний рух, який заохочує на Хеллоуїн замість цукерок дарувати дітям книги, читати разом, відвідати бібліотеку.

Книги - одне із явищ, яке справило найбільший вплив на розвиток людського роду. Любов до книги і читання - це те, що бажано плекати у людини змалку, коли бажання читати простіше прищепити, зацікавивши, аніж у дорослому віці, де доведеться конкурувати зі значно потужнішими розвагами.

У дитячому віці книги живлять розум, допомагають пізнавати світ, гарно і весело проводити час. Заохочувати дітей читати  та читати разом з дітьми, або обговорювати прочитане - значить навчати дитину корисній звичці розвивати розум та думати. Багато дітей рідко отримують книги в подарунок, тому книги - це особливе частування.

У березні 2023 р. в Україні на законодавчому рівні схвалено Стратегію розвитку читання на 2023-2032 роки «Читання як життєва стратегія», за якою читання має стати усвідомлено обраним дозвіллям, освітньою практикою та способом саморозвитку українців. Реалізація стратегії має створити умови не тільки для формування звички й потреби у читанні всіх українців, а й є складовою гуманітарної безпеки України.


У 2020 р. Український інститут книги провів дослідження «Читання в контексті медіаспоживання та життєконструювання». У дослідженні взяли участь 3 тис. 900 осіб, а саме: 2 тис. 100 дорослих та 1 тис. 800 дітей.

Було проведено 8 фокусгруп з дорослими респондентами, віком 18-59 років та 16 фокус груп з дітьми, віком 6-17 років.

Респонденти надали відповіді на 44 запитання, що широко охоплюють книжкову тематику. За його результатами:

для 52% опитаних книжки є джерелом відпочинку, задоволення та відновлення.

26% вказали, що читають для самоосвіти,

19% читають обов’язкову літературу для роботи або навчання,

11% – читають необов’язкову літературу,

16% читають для духовного розвитку.

Якщо говорити про основний мотив читання, то 41% читає насамперед для задоволення і відпочинку, 10% – для самоосвіти, 11 % – для роботи або навчання (обов’язкова література), 5% – для духовного розвитку, 4% – для роботи або навчання (необов’язкова література).

Отже за результатами дослідження виявилося, що понад половини українських дорослих читачів читають книжки або слухають аудіокнижки для задоволення та відпочинку.

Основною вибору книжки для читання для опитаних є рекомендації друзів (34%) та відомий автор (24%). Також важливими є цікава анотація до книжки (18%), мова (12%), огляди на книжкових сайтах та відгуки у соцмережах (по 11%).

Загалом 58% читачів зазначили, що обговорюють книжки з іншими – найчастіше з друзями (37%) та з родиною (31%). Втім, лише 3% обговорюють їх у соціальних мережах і 1% – у книжкових клубах.

Відповідно до кількісного опитування, більшість читачів читають книжки від півгодини до 2 годин на день.

У будній день читають найчастіше ввечері, а у вихідний – протягом дня. Читання найчастіше відбувається вдома (83%), ще 18% читають на роботі або в місці навчання, а 13% – у транспорті.

Нещодавно Національний фонд мистецтв США також опублікував звіт, у якому було виявлено, що в середньому дитина щодня витрачає сім хвилин на «добровільне» читання. А якщо дорослі посприяють дитячому читанню ще до підліткового віку, діти збережуть цю звичку і у дорослому віці. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!