суботу, 14 серпня 2021 р.

Шлях до незалежності: Перемоги через поразки.

Україна у вирі національно-визвольної боротьби першої половини ХХ століття.

В історії людства важко знайти більш кривавий період, ніж перша половина ХХ століття: дві світові війни, численні геноциди, розквіт антилюдських тоталітарних систем. Все це призвело до жахливих руйнувань і загибелі десятків мільйонів осіб.

Терени України, без перебільшення, стали ареною найкривавіших і найжорстокіших історичних катаклізмів цього періоду. Однак цей час був для України і періодом національного відродження, національно-визвольної боротьби. Хоча українські національно-визвольні рухи цього періоду зазнали поразки, однак саме через поразки кувалася майбутня перемога — незалежність України. Саме діти тих, хто програв у боротьбі 1917-1921 років очолили боротьбу 1939-1950-х років, а їх діти стали учасниками відродження України наприкінці 1980-х років. Тому надзвичайно важливо осмислити цей період у всіх його протиріччях та зрозуміти причини наших історичних перемог і поразок.

Вимогливому читачу це допоможуть зробити видання, які є у фондах Центральної публічної бібліотеки імені Василя Скуратівського. У цьому онлайн-огляді презентуємо деякі видання, присвячені українській національно-визвольній боротьбі першої половини ХХ століття.

1. Від Рейхстагу до Іводзіми. У полум’ї війни. Україна та українці у Другій світовій [Текст] / За заг. ред. Яни Примаченко — Харків: «Клуб сімейного дозвілля», 2018. — 352 с.

«Українці були найбільшим бездержавним народом Європи, яки й узяв участь у воєнних подіях у кількох частинах світу в складі десятка армій різних держав і територія якого зазнала нищівних руйнувань та стала полем нелюдських експериментів і злочинів тоталітарних режимів. І тоді ж відновився придушений у 1920-х рр.. український національно-визвольний збройний рух, той рух Опору, який не вичерпався в 1945 р.» (Кирило Галушко).


2. Дмитрук В. Г. Вони боролися за волю України [Текст] / В.Г. Дмитрук. — Луцьк: ВАТ «Волинська обласна друкарня», 2007. — 1072 с.

У книзі на глибокому аналізі історичних подій, на численних архівних документах та спогадах учасників національно-визвольної боротьби українського народу за незалежність нашої Батьківщини в 1917-1959 рр., який вистояв і переміг в двобої з коричневими і червоними окупантами, що в різних боків навалювалися на нашу Батьківщину.

Для спеціалістів у галузі історії, викладачів, студентів та широкого загалу читачів.

3. Історія січових стрільців [Текст]: Воєнно-історичний нарис. — К.: Україна, 1992. — 347 с., [16] арк. іл.

Книга яскраво і самобутньо відтворює славний бойовий шлях українських січових стрільців, їх справжню роль у бурхливих подіях в Україні початку ХХ століття.

4. Коваль Р. «Батькам скажеш, що був чесним» [Текст] / Роман Коваль. — Київ: видавець Мельник М.Ю., Історичний клуб «Холодний Яр»; 2019. — 568 с. — (Серія «Отаманія ХХ століття». — Кн. 10)

Про українсько-російську війну в 1917-1930-х роках та звичайних українців, які в боротьбі проти російських окупантів ставали героями. Книжка заснована на документах із ГДА СБУ і ЦДАВО України та спогадах вояків Армії УНР, учасників повстансько-партизанського руху і кубанських козаків.

Видання в бібліотеці завдяки Українському інституту книги.

5. Копиленко О.Л. «Сто днів» Центральної Ради [Текст] / О.Л. Копиленко. — К.: «Україна», 1992. — 204 с.

Ця книга присвячена недовгій боротьбі Центральної Ради, яка лишила непересічний слід в українській історії. Автор послідовно, на основі документів висвітлює ще донедавна «заборонені» питання: що стало передумовою виникнення першого Українського уряду, якими були його політико-правові принципи, до чого він прагнув і чиї інтереси захищав?

6. Кульчицький С.В. Володимир Винниченко: «Бути чесним з собою…» [Текст] / С.В. Кульчицький. — К. : Пардам. Вод-во, 2019. — 512 с. — Іл., ім. пок. — (Серія «Політичні портрети»)

Книга розповідає про життя і політичну діяльність Володимира Винниченка (1880-1951) — професійного революціонера, одного з керівників Української соціал-демократичної робітничої партії та Української народної Республіки, безкомпромісного борця з ленінсько-сталінською тоталітарною системою, талановитого письменника і драматурга. Автор полемізує з поширеними в історіографії оцінками В. Винниченка як націонал-комуніста і доводить, що його світогляд не мав нічого спільного з ленінсько-сталінською системою поглядів на взаємовідносини особи держави і суспільства.

Видання в бібліотеці завдяки Українському інституту книги.

7. Лібер Ю. Тотальні війни: творення модерної України в 1914-1954 роках [Текст] / Юрій Лібер ; пер. з англ. А. Дейнеки. — Х. : Віват, 2019 . — 528 с. : іл. — (Серія «Історія та політика»)

Завдання кожної нації — примиритися зі своєю пам’яттю і навчитися дивитись у майбутнє, враховуючи уроки минулого. Довга тінь війни, яка тяжіє над Україною, повсякчас повертає її до модернізаційних проектів і водночас до проживання травматичного досвіду.

Автор переконливо доводить, що дві світові війни, революції, голод, геноциди й чистки, які протягом першої половини ХХ століття спустошували Європу, руйнували й заразом творили українську націю, відіграли важливу роль у формуванні сучасної України. Ця книжка — важливе дослідження масштабів і парадоксальних наслідків масового насильства, яке допомагає зрозуміти складну історію ХХ століття.

8. На бій за волю. Перемога через поразки. Україна у війнах і революціях 1914-1921 років [Текст] / Ковальчук, А., Лободаєв, В., Папакін, А., Руккас, А. — Харків: «Клуб сімейного дозвілля», 2018. — 352 с. — (Серія «Історія без цензури)

«Улітку 1914 р. русини і малороси зіткнулися на полі бою з гвинтівками в руках і вбивали одне одного протягом трьох років, захищаючи власними тілами імперії Романових та Габсбургів. А протягом 1917-1921 рр. вони як українці захищали вже власну держав. Тодішня українська держава зазнала поразки. І землі нашого народу знову розшматували. Але в частині кордонів Української Народної Республіки з’явилася УКРАЇНСЬКА Соціалістична Радянська Республіка. Не Малоросійська. Не Новоросійська. Не Донецько-Криворізька чи Одеська. УКРАЇНСЬКА».

Тому це дійсно була «перемога через поразки». За двадцять років діти тих, хто захищав Україну в 1917-1921 рр., знову піднімуть синьо-жовтий прапор» (Кирило Галушко).

9. Петлюра С.В. Статті [Текст] / Упоряд. та авт. передм. О. Климчук; — К.: Дніпро, 1993. — 341 с.

До книги увійшли найважливіші літературознавчі та публіцистичні твори й документи С.В. Петлюри (1879-1926) — видатного українського культурного, політичного та військового діяча, прозірливого мислителя і будівничого української державності.

10. Сергійчук В. ОУН-УПА в роки війни. Нові документи і матеріали [Текст] / В. Сергійчук. — К.: Дніпро, 1996. — 496 с.

Відомий історик зібрав, упорядкував та прокоментував незнайомі читачеві, раніше надійно сховані в архівах під грифом «Цілком таємно» документи і матеріали про діяльність ОУН-УПА в роки Другої світової війни, про боротьбу оунівців на два фронти — проти гітлерівського і сталінського тоталітарних режимів. Більшість із них друкуються вперше.

11. Тарас Бульба-Боровець. Документи. Статті. Листи [Текст]. — К.: ПП Сергійчук М.І., 2011. — 816 с.

На основі невідомих документів, статей розповідається про життя і діяльність організатора УПА в роки Другої світової війни отамана Тараса Бульби-Боровця. Видання розраховане на всіх, хто цікавиться історією українського національно-визвольного руху.

12. Турченко Ф.Г. Микола Міхновський: «Одна, єдина, нероздільна, вільна, самостійна Україна…» [Текст] / Ф.Г. Турченко. — Київ : Парлам. вид-во, 2020. — 432 с. — Іл., ім. пок. — (Серія «Політичні портрети)

У виданні розкривається політична біографія відомого діяча українського національно-визвольного руху Миколи Міхновського (1873-1924). На підставі широкого масиву історичних джерел, зокрема, архівних документів, споминів сучасників подій та історичних досліджень науковців, описуються дитячі і юнацькі роки Міхновського, процес його становлення як політика й ідеолога українського самостійницького руху. Особлива увага приділяється діяльності Міхновського в роки Української революції 1917-1921 рр., зокрема, його роль у формуванні Української Центральної Ради і створенні української армії. Розкриваються еволюція його політичних поглядів, обставини трагічної смерті.

Видання в бібліотеці завдяки Українському інституту книги.

13. Українська революція 1917-1921 років в ілюстраціях [Текст] / упоряд. О. Кучерук. — Київ: Парлам. вид-во, 2019. — 200 с. : іл.

У виданні зібрано ілюстрації, які відтворюють розвиток і події Української революції 1917-1921 років, історію УНР доби Центральної Ради і Директорії, важливі миті життя Української Держави та Західноукраїнської Народної Республіки. До кожної фотографії подано тексти з тогочасної преси, документів, спогадів.

Пропонована книга є гарним путівником по історії державотворення і боротьби за самостійну, соборну, демократичну державу українського народу.

14. Чикаленко Є.Х. Щоденник, 1919-1920 [Текст] / Є.Х. Чикаленко. — Київ—Нью-Йорк: Видавництво імені Олени Теліги, 2005. — 640 с.

Книга є частиною щоденника видатного українського громадського діяча, мецената Є.Х. Чикаленка, який він вів з 1907 по 1929 рік. У ній відтворюються та коментуються події другої половини Української революції, пов’язані з її спадом та поразкою визвольних змагань. Щоденник містить величезну кількість малознаного фактичного матеріалу, його аналіз, рефлексії автора.

Для всіх, хто цікавиться історією України ХХ століття.


15. Яневський Д.Б. Грушевський, Скоропадський, Петлюра [Текст] / Данило Яневський; худож.-оформлювач М.С. Мендор. — Харків: Фоліо, 2020. — 795 с.: іл. — (Великий науковий проект)

На сторінках цієї книги, що адресована не тільки політикам, журналістам, політологам, а й тим читачам, які мають бажання дізнатися більше про історію своєї країни, автор намагається сформувати цілісне, несуперечливе уявлення про феномен національних протодержавних утворень на території сучасної України в 1917-1920 рр. Дослідник сформулював свої варіанти відповідей на питання: що таке «українські національно-визвольні змагання»?, що приховує термін «Українська революція»?, яку історію написав Михайло Грушевський?, якою бачив Україну засновник Української Держави Павло Скоропадський?, хто, як і коли насправді створив Директорію та хто стояв за спиною Симона Петлюри? Ви дізнаєтеся, що приховують сучасні міфотворці про буремні події 1917-1920 рр., сформуєте несуперечливе уявлення, що насправді відбувалося на теренах сучасної України у ті часи.

Видання в бібліотеці завдяки Українському інституту книги.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!