понеділок, 29 січня 2024 р.

29 січня - День пам’яті Героїв Крут

Ще юнаки, ще майже діти,

А навкруги і смерть, і кров.

"На порох стерти, перебити!"-

Іде на Київ Муравйов.

Полків його не зупинити,

Та рано тішаться кати:

Коли стають до зброї діти,

Народ цей - не перемогти!

        Микола Луків

 Крути.... Символ героїзму і відданості нашого юнацтва, символ національної трагедії. Цвіт української молоді. Герої які склали іспит зрілості, ставши в обороні української Волі і Державності.

Бій під Крутами відбувся 29, 30 січня 1918 року біля залізничної станції Крути, що за 130 кілометрів від Києва. Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії та загоном із київських курсантів і козаків “Вільного козацтва”, що загалом нараховувало близько чотирьох сотень.

В бою під Крутами українські оборонці отримали переконливу воєнну перемогу. Наступ ворога було зупинено на чотири дні, що дозволило українській делегації укласти Берестейський мирний договір, який врятував молоду українську державність.

Ця героїчна й водночас трагічна подія знаменувала початок нової епохи національного пробудження українців, усвідомлення нашого права жити на власній землі та святого обов’язку — боронити її. „Понад все вони любили свій коханий край”, — писав Павло Тичина. Визначально, що ця жертовна любов зародилася в серцях молодих людей, найкращих представників українського студентства.

Битва під Крутами - одна з визначних сторінок історії України, яку ми маємо пам'ятати. Багато питань залишається без відповідей... тож читайте книги які  вам пропонує ЦПБ ім. В. Скуратівського.

До вашої уваги патріотичний онлайн - екскурс "Дотик крутянського болю". 

Бібліотекарі ЦПБ ім.В.Скуратівського приєдналися до проведення уроку мужності "Ніколи не забути цих юних душ нескорений політ" який проводила бібліотекар ліцею Тетяна Кириченко. Для учнів 6 класів Малинського  ліцею №1 був проведений екскурс в історію та презентовано виставку книг "Вчора вони - сьогодні ми".



«Бринить сльоза на віях у калини» - ілюстративну виставку під такою назвою, запропонувала своїм користувачам Федорівська бібліотека-філія.


«Герої Крут – ніхто не забутий» - нагадує молодому поколінню книжкова виставка у БудоВороб’ївській  бібліотеці-філії.


Відеопрезентацію до Дня памяті Героїв Крут підготувала Луківська бібліотека-філія. 

Україна пишається молодими Героями. Пам’ять про них, як і та велична слава, за яку вони боролися – невмируща. Вічна їм слава. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!