суботу, 27 січня 2024 р.

27 січня - Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту

 27 січня - скорботна дата, Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. 27 січня весь світ вшановує пам’ять загиблих в роки Голокосту – жахливої трагедії, жертвами якої стали близько шести мільйонів євреїв Європи. Це число закріплене у вироках Нюрнберзького трибуналу.

За інформацією Інституту національної пам’яті, у роки Другої світової війни жертвами нацистської політики, спрямованої на винищення народів та груп, які нацисти вважали неповноцінними, стали 6 мільйонів євреїв. З них 1,5 мільйона були з території сучасної України. Першими 27 вересня 1941 року нацисти вбили 752 пацієнтів психіатричної лікарні імені Івана Павлова, розташованої поблизу Бабиного Яру. У жовтні вбили понад 17 тисяч осіб, серед них – ромів, православних священників, радянських підпільників, військовополонених. У Сирецькому концентраційному таборі, що прилягає до Бабиного Яру, загинули щонайменше 25 тисяч осіб.

У 1942 році нацисти вбили, за твердженням деяких українських дослідників, понад 600 членів Організації українських націоналістів (ОУН), серед яких поетеса Олена Теліга та інші представники української інтелігенції.

Найбільша частина фактичних вбивств євреїв під час Голокосту відбувалася в таборах смерті в окупованій Польщі, переслідування євреїв, їх виселення у гетто і депортація з їхніх будинків відбувалися на очах у їх неєврейських сусідів в містах та селищах по всій Європі.

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту запровадила Генеральна асамблея ООН своєю резолюцією від 1 листопада 2005 року. Дату 27 січня обрали не випадково – саме цього дня у 1945 році війська 1-го Українського фронту звільнили один із найбільших нацистських таборів смерті – "Аушвіц-Біркенау". Україна приєдналася до відзначення Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту у 2012 році.

У центральній публічній бібліотеці імені Василя Скуратівського у пункті європейської інформації, до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту підготовлена книжкова виставка та проведена година історичної правди «Голокост: невідомі віхи історії», щоб нагадати, що ані Голокост як один із найбільших злочинів проти людяності, ані його жертви не забуті!

Наша пам'ять - запорука того, щоб нічого подібного більше ніколи не повторилось.









Цей день мусить бути постійним нагадуванням всім тиранам і агресорам сьогодення про карність і всесвітній осуд  їх жорстоких вчинків. У цей день  ми приєднуємось до загальної печалі і прагнемо співчувати всьому цьому болю та втраті, ім'я якому Голокост.

До уваги відвідувачів Малинівська бібліотека-філія  презентує книжкову виставку-пам'ять " Голокост - шрам на серці людства".


В Україні було розстріляно понад півтора мільйона людей, але й до сьогодні дослідники не мають точних даних щодо справжньої кількості знищених нацистами євреїв та ромів.

Символом нелюдських страждань, траурним місцем, де відбулись масові розстріли жертв (переважно єврейської національності) в Україні вважається Бабин Яр.    

«Очима болю» - таку тематичну виставку підготувала користувачам Пиріжківська бібліотека-філія. 

Лише 29-30 вересня 1941р. нацисти розстріляли понад 33 тисячі київських євреїв. Загальна кількість загиблих у Бабиному Яру з 1941 по 1943рр. за різними оцінками становить від 70 000 до 100 000 людей. До дня пам`яті у Гранітненській бібліотеці-філії була презентована виставка-хроніка "Трагічні уроки історії".


Генеральна асамблея ООН прийняла 1 листопада 2005 року Резолюцію № 60/7, у якій говориться, що «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…». 

Саме цей документ оголосив Днем пам’яті жертв Голокосту 27 січня.

Книжкова виставка "Горить свіча і пам'ять полумям тремтить" у БудоВоробївській бібліотеці-філії.


Пам’ять про Голокост необхідна нам, щоб наші діти ніколи не були байдужими спостерігачами проявів ворожнечі. Тепер, коли Голокост відходить у минуле, нинішнє покоління продовжує естафету пам’яті і відстоює гідність людини. Темою цього дня є вічна пам’ять і зобов’язання докласти зусиль до недопущення геноциду і злочинів проти людяності.

 

 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!