понеділок, 29 квітня 2024 р.

Гастроспадщина Малинської громади

 Творча робота до проекту  «Гастроспадщина Малинської громади» від  Любовицької бібліотеки-філії.

3 давніх-давен жителі Любович займалися  полюванням та збиранням, рибалкою, тваринництвом та землеробством. Цьому сприяли природні умови . Мальовниче поліське село розташоване в оточенні лісів, на його території є річка, озера, струмки. Саме ці умови більшою мірою вплинули на кулінарні вподобання його мешканців.

Багато страв готують з додаванням грибів.  Гриби додають і в перші страви (борщі, юшка) і до гарнірів (каші, картопля) і до випічки. Молоко і молочні продукти є невід’ємною складовою  багатьох страв, так як, ще донедавна в кожному господарстві були корови. Дари лісів і садів, яких на території села завжди було багато, ягоди і фрукти, також додавались у великій кількості до щоденного раціону.

Не аби який  вплив на формування гастрономічних вподобань  здійснила різноманітність представників різних народностей, які проживали в селі. Серед них українці, росіяни, білоруси, поляки, чехи і євреї та інші.

Найсмачніші страви готувались завжди у печі. Кожна любовичанка вміє вправно поратися біля печі. 


Ось і для цього проекту ми обрали страви, які готуються в печі: млинці, «квасок» до них і тертий кисіль з узвару. Ми не стверджуємо, що ці страви готують тільки в Любовичах, їх полюбляють скрізь на Поліссі, але наші господині додали до традиційних рецептів маленькі особливості. Відразу хочемо звернути вашу увагу на назву – КВАСОК. В інших селах він зветься МОЧАННЯ або МОЧАНКА, від слова МОЧАТИ. В нього мочали млинець.

Особливість наших млинців у тому, що вони замішуються на найпростіших продуктах: сироватка або кисле молоко, борошно, сода, сіль, цукор. І впікаються на одну сторону перед полум’ям. Сковорідка має бути гарно розігріта і змащена шматком сала. Мастимо салом перед кожним накладанням тіста.

Якщо тісто вимішане правильно, а піч і сковорода гарно прогріті то можна спостерігати, як млинець «піднімається», а  у нас кажуть - «росте шапочка». Млинець готовий, тоді як підніметься і підрум’яниться.  Перевертати його не потрібно.



 

Готуємо квасок. Для нього нам знадобляться м'ясо, сушені білі гриби, картопля, морква, цибуля, борошно, лавровий лист, сіль. Варимо  м’ясний бульйон, кидаємо до нього терту моркву, різану цибулю, кілька картоплин, сіль, лавровий лист і гриби. Варимо до готовності картоплі. На сухій сковорідці підсмажуємо борошно. Підсмажене борошно розводимо у воді. Картоплю розминаємо або розтираємо  у  юшці.  Помішуючи,  заливаємо розведене у воді смажене борошно. Кип’ятимо кілька хвилин, помішуючи, щоб не пригоріло. Квасок подається до млинців, які в нього мочають.

Тертий кисіль з  узвару   готуємо так. Варимо узвар з сушених фруктів (яблука, груші, сливи, виші тощо). Зливаємо компот, а варені фрукти і ягоди ретельно перетираємо через сито.



 

Крохмаль розводимо зі злитим компотом, додаємо туди ж перетерті ягоди і фрукти, доводимо до кипіння , помішуючи.

ВСІМ ПРИЄМНОГО СМАКУ!  

Матеріал підготувала, страви готувала бібліотекар Любовицької сільської бібліотеки-філії Альона ЙОСИПЕНКО.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!