вівторок, 30 квітня 2024 р.

Гастроспадщина Малинської громади

 Робота до проекту «Гастроспадщина Малинської громади» від Слобідської сільської бібліотеки-філії.

У ХІ столітті в сербській родині з`явилася на світ Преподобна Параскева Сербська. Одного разу вона почула слова Бога, які змінили її життя: «Якщо хто захоче йти за мною нехай зречеться себе». Вона так і зробила. Всі свої надбання вона роздала нужденним людям, а сама зі своїм братом Єврапієм помандрувала по світу. Додому вона повернулася за два роки до своєї смерті.

У 1641році мощі Святої Параскеви спочивали у храмі Трьох Святителів у місті Ясси (Молдова).

Можливо через те, що Параскеву вважали хранителькою жіночих традицій, заступницею вагітних і породіль, а також господинею земної вологи, у нашому селі зародилося храмове свято Параскеви Сербської.

А ще вважали, що вона може зцілювати хвороби. Параскеви також називали, ще Льонянихою та Трепальницею, бо саме з цього свята розпочиналися зимові роботи з прядіння, тріпання льону, шиття, вишивання. Крім того вона мала ще одне ім`я – Грязнуха.

Зазвичай цей день вирізнявся сирою та дощовою погодою. Жінки зверталися до Параскеви із молитвою про заміжжя, гарного нареченого та щасливе сімейне життя.

Зі слів старожилів каплиця, яка знаходиться на території Слобідського кладовища і зберігалася до наших днів, була побудована на честь Преподобної Параскевії Сербської. З історичної довідки каплиця вже була в 1868 році, а коли саме була побудована невідомо.

З давніх часів наше село розташовувалося на річці «Рожеженська» (назва походить і бере початок від урочища Рожеженське біля села Лідовка (на жаль вимираюче). В річці водилося багато риби. Навкруги село було оточене лісами різних порід, в яких росли пахучі лікарські трави, ягоди та безліч різноманітних грибів. Тому і не дивно, що в раціоні харчування полісян з`явилася риб`яча юшка з грибами, квасолею та різноманітними цілющими приправами.

Віддаючи шану Преподобній Параскевії Сербській 27 жовтня в селі Слобідка святкується цей день, запрошуючи на гостини до своїх осель рідних, близьких та друзів, пригощаючи їх різними стравами. І як дань давнині за традицією подають рибну юшку з грибами. Ця страва дуже корисна, смачна, популярна на всіх святах та застіллях нашої громади. Подається вона охолодженою в тарілках та кухлях.

Інгрідієнти які використовуються для приготування це:

-риба річкова ( щука, карасі, лини, коропи, окуні та інша дрібна риба);

-гриби (сушені білі);


-квасоля;

-цибуля;

-корінь селери;

-суміш перців;

-сіль.

Приготування:

Спочатку заздалегідь замочуються гриби і окремо квасоля. Чиститься риба. Першою вариться квасоля майже до готовності, а потім додаються промиті гриби (використовується при варці юшки);

Додається цибуля (неочищена від лушпиння – для кольору і смаку);

А тільки потім кладемо рибу і спеції.

А який же смачнючий аромат заповнює оселю, де вариться юшка!

 Смачного і вам!

Юшку варила та ділилася історіями і рецептами Юлія Хоменко, бібліотекарка Слобідської  сільської бібліотеки-філії.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!