четвер, 2 травня 2024 р.

Гастроспадщина Малинської громади

 Творча робота на проєкт «Гастроспадщина Малинської громади» від Лумлянської сільської бібліотеки-філії.

Сьогодні в кулінарних книгах можна знайти безліч найрізноманітніших рецептів. Сучасні страви вражають своєю оригінальністю і складністю. Але є корисні рецепти традиційної української кухні, про яких чомусь забувають.

Хочете віддати данину традиціям? Приготуйте капусняк. Але для початку давайте з’ясуємо, як це робити.

Капусняк – це традиційна перша страва української кухні, основним інгредієнтом якого є квашена капуста. Саме вона надає особливий аромат і кислуватий смак, які є відмінними рисами цієї страви. Капусняк готують і в інших країнах, наприклад, у Польщі, Словаччині. Але батьківщиною вважається саме Україна. Рецептів цієї страви чимало, вони відрізняються в залежності від традицій місцевості та уподобань господині.

Наваристий та густий капусняк з кислинкою від квашеної капусти – те, що треба, щоб добре зігрітися, насититися та отримати справжнє задоволення.

Капусту в Україні вміють вирощувати понад тисячоліття, в українській кухні можна налічити не один десяток страв з капустою та способів її приготування. Основою нашої страви, капусняку, є квашена капуста.

У минулому для заквашування використовувались великі дерев'яні діжки в які закладали пошатковану капусту та цілі головки капусти (пелюстки) для голубців. Зверху викладали яблука.

Капусняки відрізняються один від одного набором продуктів, з яких їх приготовляють. Складники капусняка  відрізняються ще й в залежності від сезону. Під час посту страву готували без м’яса, з додаванням рослинної олії. Взимку та на свята капусняк готували на основі жирних частин свинини.

Мені захотілося поділитися з вами рецептом наваристого та ситного капусняку, який здавна готують наші господині. Тому для бульйону обраємо свинину. /Якщо вам потрібна більш пісна перша страва, використайте курку, індичку чи яловичину./

 

Інгредієнти:

    300-400 грамів свинини;

    400 грамів квашеної капусти;

    3 літри води;

    400 грамів картоплі;

    2 морквини;

    2 цибулини;

    30-50 мл. рослинного масла;

    1/2 склянки пшона;

    зелень кропу;

    перець і сіль за смаком.

 

Спосіб приготування:

Спочатку добре промийте м’ясо і помістіть його в каструлю з водою, поставте на вогонь. Коли бульйон закипить, видаліть піну, яка утворилася. Варіть свинину до повної готовності (м’ясо повинно стати м’яким і легко відділятися від кісток).

Поки вариться бульйон, можна зайнятися овочами. Очистіть їх і подрібніть. Цибулю дрібно поріжте, моркву натріть на середній терці. Наріжте капусту, картоплю наріжте кубиками або соломкою.

На сковороді розігрійте олію і обсмажте на ній моркву і цибулю до м’якості.

Коли м’ясо звариться, вийміть його. Вкиньте в бульйон картоплю.

Пшоно промийте і додайте його в каструлю приблизно через 10-15 після додавання картоплі. Через 5-7 хвилин додайте квашену капусту і обсмажені моркву з цибулею. Варити все разом ще близько 5 хвилин. М’ясо можете подавати окремо, а можна покласти назад в каструлю. Додайте зелень кропу, перець і сіль.

Хай смакує!

 

 

Розповіла вам про приготування «Капусняка» Лариса Копецька, бібліотекарка Лумлянської бібліотеки-філії.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!